Slalomska pravila bodo s sezono 2015 nekoliko spremenjena.

0
577

Tekmovalna pravila v slalomu na divjih vodah so z letošnjo sezono doživela nekaj manjših sprememb, ki bodo poskrbele za to, da bodo kvalifikacije tekmovanj nekoliko krajše kot so bile doslej, pomembne pa so tudi spremembe pravil, ki zadevajo pritožbe in poizvedbe zoper druge ekipe oziroma tekmovalce. Pomembnejše in večje spremembe tekmovalnih pravil bodo najverjetneje sledile v novem olimpijskem ciklu.

Ena izmed najbolj opaznih sprememb, ki bo veljala v letošnji sezoni, je sistem napredovanja iz kvalifikacij v polfinale. Že s prvo kvalifikacijsko vožnjo si bo namreč določeno število tekmovalcev zagotovilo napredovanje v polfinale, v drugi vožnji pa bodo nastopili le tisti, ki jim preboj v nadaljevanje tekmovanja ne bo uspel v prvem nastopu. V konkurenci kajakašev na primer, kjer se v polfinale uvrsti najboljših 40 tekmovalcev, si bo s prvo vožnjo napredovanje zagotovilo kar 30 kajakašev, za preostalih deset mest pa se bodo v drugi vožnji potegovali le tisti, ki v polfinale ne bodo uvrščeni na podlagi prve vožnje. Napredovanje iz polfinala v finale ostaja enako kot doslej. Novost naj bi prinesla nekaj razbremenitve predvsem sodnikom in organizatorjem, saj bo tekmovalni dan na ta način nekoliko krajši. Omenjene spremembe bodo veljale tako za tekme svetovnega pokala kot tudi za svetovno in evropsko prvenstvo.

Pomembna sprememba zadeva tudi vlaganje poizvedb in pritožb. »Glavni cilj vseh nas, ki vodimo tekme na evropski ali mednarodni zvezi, je ta, da čim hitreje po koncu tekme pridemo do uradnih rezultatov, zato se je spremenila določba glede pritožb. Ekipe imajo na tekmovanju možnost vložiti le eno pritožbo zoper drugo ekipo. To do sedaj ni bilo omejeno,« je dejal Andrej Jelenc, direktor kajakaških reprezentanc, sicer pa tudi predsednik tehničnega odbora za slalom na divjih vodah pri evropski kajakaški zvezi. Omejen je tudi čas, namenjen vložitvi poizvedbe za kazenske sekunde. Čas za poizvedbe so omejili na pet minut po objavi neuradnega rezultata, kar naj bi prineslo takojšnje razreševanje poizvedb. »To pomeni, da naj bi se praktično vse poizvedbe rešilo že pred koncem tekme. Do sedaj je bilo namreč tako, da je bilo po koncu tekme potrebno počakati deset minut na objavo neuradnih rezultatov, nato pa se je čakalo še dodatnih pet minut na vložitev poizvedb. Trend pa gre tudi v to smer, da bi bilo teh poizvedovanj čim manj in da naj bi bili rezultati uradni in znani čim prej, ko tekmovalec prečka ciljno črto,« je še dodal Jelenc.

Eden izmed tistih, ki so to spremembo z veseljem pozdravili je tudi kanuist Benjamin Savšek, ki je lansko leto na svetovnem prvenstvu kar dvajset minut čakal na odločitev sodnikov glede končne razvrstitve in bil v dvomu, katero mesto je zasedel. »Všeč mi je, da se stvari odvijajo v to smer, da bodo uradni rezultati znani čim prej in da boš, ko boš prišel v cilj, vedel, kakšni so rezultati. Do sedaj si bil namreč kar v dvomih, ko še nisi natančno vedel, kateri si.«

Spremembe bodo tudi pri načrtovanju prog. Apel na načrtovalce prog je namreč ta, da bi postavljali tehnično bolj zahtevne proge, ne glede na to, da imajo kanuistke s tehnično zelo zahtevnimi programi nemalokrat težave. Po novih pravilih bi namreč pri vožnji kanuistk določena vrata lahko izločili iz proge ter tako dosegli tekoče vožnje tekmovalk. Kajakaštvo je namreč ena izmed redkih športnih panog, kjer tako moški kot ženske tekmujejo na povsem enaki progi. Z novim ukrepom bodo poskušali kanuistkam omogočiti hitrejši napredek in poskrbeti za bolj tekmovalne vožnje.

Prenovljena tekmovalna pravila, vključno z dodatnimi pravili za olimpijske kvalifikacije v slalomu na divjih vodah in sprintu na mirnih vodah, lahko najdete na naslednji povezavi: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/tekmovalna-pravila-a-p