Solkan bo ta konec tedna gostil tekmo za točke ICF.

0
514

Konec tedna, v soboto in nedeljo, bo solkanski kajakaški center gostil prvo večje mednarodno slalomsko tekmovanje letos, ki bo obenem tudi prvo večje kajakaško tekmovanje na evropskih tleh v letu 2015. Na soških brzicah se bo pomerilo približno 250 tekmovalcev iz enajstih držav. V soboto bodo na vrsti kvalifikacije, ki se bodo začele ob 10.15. V dopoldanskem delu se bodo na progo podali kajakaši in kanuistke, popoldne pa še kanuisti, kajakašice in dvojci. V nedeljo se bodo polfinalne vožnje začele ob 10.30, finale pa ob 14. uri.

To pa bo le uvod v pestro sezono 2015, na kar je opozoril tudi predsednik Kajakaške zveze Slovenije Andrej Ribič: »Smo v zelo pomembnem letu, v olimpijskem ciklusu štirih let je predolimpijsko leto pomembno, ker si je potrebno zagotoviti olimpijska mesta. V situaciji, v kakršni je cela država, kjer povsod primanjkuje sredstev, je naša naloga, da zagotovimo vsaj tisti minimum sredstev, ne bom rekel normalna sredstva, ker teh že tako ali tako nekaj časa ni, ampak vsaj minimum, ki zagotavlja neko normalno delovanje zveze in vzdrževanje tako odličnih rezultatov, kot jih zveza daje. V letošnjem letu imamo sicer nekaj težav, ker je FŠO rahlo zmanjšala svoj prispevek, ravno tako je tudi največji sponzor HSE zmanjšal sredstva, kar se na zvezi pozna in moramo nadoknaditi. Upam, da nam bo tekom leta uspelo in da bomo omogočili normalne pogoje.«

Med tistimi najbolj željnimi začetka nove tekmovalne sezone je Peter Kauzer, ki je večino lanske sezone zaradi poškodbe moral izpustiti. Prisilni počitek mu je pomagal do psihične razbremenitve, a mu poležavanje na kavču po nekaj tednih ni več dišalo. »Psihično sem se spočil. Po poškodbi, ko sta bili tekmi v Tacnu in Pragi, sem imel nekaj krize, ker nisem nastopal, potem mi je pa kar ustrezalo s kavča gledati in komentirati,« se je na račun zloglasnega kavča pošalil Hrastničan in nadaljeval: »Zdaj uživam v čolnu, opravljam normalne treninge, ko čutiš pulz v grlu. Je naporno, ampak tako je, treba je malo potrpeti, da bo potem lažje na tekmah. Lepo se je znova biti s člani ekipe in komaj čakam, da pride prva uradna tekma v Solkanu. Kar se tiče ciljev, bom videl, kako bo. Šel bom tekmo za tekmo. Na pripravljalnih tekmah sem videl, da sem zraven, šlo mi je boljše, kot sem pričakoval, mi pa še zmeraj kar nekaj manjka.«

Ob tako dolgi odsotnosti je problematična predvsem fizična priprava. »Počasi prihajam na stare tire. Nad pripravami v Združenih arabskih emiratih sem bil pozitivno presenečen. Z izjemo dveh oziroma treh dni, ko sem mislil, da se mi je rama rahlo vnela, nisem imel nikakršnih težav. Kar se forme tiče, je pa drugo poglavje. Dokler me ni v Emiratih nekoliko odrezalo, sem bil po časih zelo hiter, tudi hitrejši od aktualnega svetovnega prvaka, potem pa se je poznala odsotnost treninga. Sedaj poskušam nadoknaditi to, da bom normalno zdržal skozi celotno progo, ne da bi me prej odrezalo. Nisem si mislil, da se bo dolga odsotnost tako poznala na fizični pripravljenosti. Mišična atrofija je bila neverjetna, sploh si nisem mogel predstavljati. Po štirinajstih dneh je bila roka okoli bicepsa takšna, kot jo imam sedaj okoli zapestja. To pridobiti nazaj je kar težko,« je še dodal dvakratni svetovni prvak.

Precej srečnejše leto ima za seboj kanuist Benjamin Savšek, ki je na svetovnem prvenstvu osvojil posamično srebro in ekipni bron, bil z ekipo zlat tudi na EP, ob tem pa bil še dvakrat na stopničkah tekem za svetovni pokal. V zimskem obdobju je trdo treniral, da bi uspehe nadaljeval tudi v letošnjem letu. Savšek je na novinarski konferenci pred pričetkom slalomskih tekmovanj dejal: »V Al Ainu sem opravil kar dober zimski paket priprav. Zadovoljen sem, s formo mi trenutno kaže dobro. Na začetek sezone se dobro pripravljam. V soboto smo imeli trening tekmo, da smo malce videli, kje smo. Poskušam držati visok nivo iz lanske sezone. To bo pomembna sezona, še posebej svetovno prvenstvo, kjer se bodo nabirale kvote. Na splošno bi rad celo sezono “oddelal” tako kot lani, ko se mi je le v Augsburgu vožnja res polomila.«

Medtem ko se bodo izbirne tekme za sestavo članske reprezentance začele v začetku maja, pa mladince in mlajše člane izbirna tekmovanja čakajo že ta konec tedna v Solkanu in zadnji marčevski vikend v Tacnu. Med tistimi, ki se bodo potegovali za mesto v ekipi, ki bo odpotovala na svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v Braziliji, bo tudi kajakašica Eva Terčelj. Ker bo prvenstvo v Foz do Iguaçuju na sporedu že aprila, so temu primerno prilagojene tudi priprave. »Zagotovo trenažni proces ni povsem enak kot v ostalih sezonah, ko se vse skupaj začne šele maja oziroma junija. Kar težko je, ko se sezona razvleče od aprila do septembra. Dve največji tekmovanji sta na začetku in na koncu, zato je treba načrt zastaviti res smiselno in premišljeno. Skozi celo obdobje je namreč treba tekmovati čim boljše,« je dejala študentka arhitekture, ki se je udeležila tudi testnih tekem pred prvimi izbirnimi tekmami.

»Bila sem zadovoljna s precej konstantnimi vožnjami. Nisem delala veliko dotikov in napak, kar je bila moja prva želja. Vožnje sicer še niso na takšnem nivoju, kot bi si želela, oziroma jih moram še dvigniti in izpopolniti pripravljenost, a to je vse del načrta. Do prve velike tekme je še nekaj časa, je pa bil dober “feedback” in upam, da bo šlo samo še navzgor,« je zaključila Ljubljančanka. Dobro povratno informacijo bo dobila tudi ob koncu tedna v Solkanu, saj je na tekmo prijavljenih kar nekaj tekmovalk, ki so že dosegale dobre rezultate na največjih tekmovanjih.

Slalomske tekme za točke ICF v Solkanu se bodo poleg najboljših slovenskih tekmovalcev udeležili še predstavniki desetih drugih držav – Avstrije, Azerbajdžana, Hrvaške, Češke, Nemčije, Italije, Nizozemske, Poljske, Srbije in Slovaške. V soboto bodo na vrsti kvalifikacije, ki se bodo začele ob 10.15. V dopoldanskem delu se bodo na progo podali kajakaši in kanuistke, popoldne pa še kanuisti, kajakašice in dvojci. V nedeljo se bodo polfinalne vožnje začele ob 10.30, finale pa ob 14. uri.