Slalomska reprezentanca z novimi mladimi močmi

0
433

Po dveh tekmovalnih koncih tedna smo dobili imena tistih slalomistov na divjih vodah, ki bodo Slovenijo zastopali na največjih mednarodnih tekmovanjih v sezoni 2023 v konkurenci članov, mlajših članov in mladincev. Največ sprememb bo v kajakaški vrsti, kjer sta se izkušenemu Kauzerju pridružila mlada Lan Tominc in Žiga Lin Hočevar.

Dve tekmi pretekli konec tedna na Savi in dve ta vikend v Krakovu so znova postregle z precej drame, pa tudi presenečenj v letošnjem boju za mesta v članski slalomski reprezentanci. Seznam je zaenkrat še neuraden, saj ga mora v prihodnjih dneh potrditi predsedstvo Kajakaške zveze Slovenije.

Starostno najbolj raznolika bo trojica kajakašev. 39-letni Peter Kauzer, najboljši Slovenec na vseh štirih izbirnih tekmah, kljub temu da je imel mesto v reprezentanci že zagotovljeno, bo imel letos družbo dveh mladeničev.

Z odličnimi nastopi tako na Savi kot Visli si je mesto v članski reprezentanci namreč zagotovil Celjan Lan Tominc, ki je leta 2018 v Buenos Airesu osvojil naslov prvaka mladinskih olimpijskih iger. Mladi kajakaš bo tekmoval tudi v konkurenci do 23 let.

Za prijetno presenečenje je poskrbel tudi Žiga Lin Hočevar, ki je lani pri 15 letih šele prvič lahko tekmoval na večjih mednarodnih tekmovanjih, letos pa se je kot tretji kajakaš izbirnih tekem uvrstil v člansko reprezentanco. Žiga Lin, ki ima kajakaštvo zapisano v genih, saj sta tako dedek Tone kot oče Simon olimpijca, je lani v premierni sezoni na mladinskem evropskem prvenstvu osvojil dve posamični kolajni, bil je drugi tako v kajaku kot kanuju, ob tem pa osvojil še dve ekipni kolajni, kakor tudi ekipno kanuistično na svetovnem prvenstvu do 23 let.

V ekipi kajakašic ne bo sprememb, saj bodo slovenske barve zastopale Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, enaka bo tudi zasedba kanuistk z Evo Alino Hočevar, Aljo Kozorog in Leo Novak. V ekipi kanuistov se je Benjaminu Savšku in Luki Božiču, ki sta imela na podlagi uspehov v lanski sezoni mesto v ekipi že zagotovljeno, pridružil Primorec Nejc Polenčič.

Ker je za izbirne tekme štela prva nedeljska vožnja, so bili finalni nastopi v Krakovu tokrat v drugem planu, zato nekaj tekmovalcev v finalu, kljub temu da so se vanj uvrstili, ni nastopilo.

Na nedeljski tekmi Pokala župana mesta Krakov sta za dvojno slovensko zmago med kanuistkami poskrbeli Lea Novak in Eva Alina Hočevar. Lea je imela v cilju dve sekundi in pol prednosti pred Evo Alino, na tretje mesto pa je priveslala tudi pol naša Avstrijka Viktoria Wolffhardt, katere oče je Slovenec in nekdanji reprezentant Jugoslavije. Alja Kozorog je bila v finalu šesta, Naja Pinterič pa osma.

V konkurenci kanuistov se je zmage veselil Luka Božič, ki je bil v polfinalu drugi, tik za Benjaminom Savškom. Olimpijski prvak je bil v finalu eden izmed tistih, ki se je nastopu odpovedal. Skoraj tri sekunde je na drugem mestu za Luko Božičem zaostal Čeh Martin Kratochvil, tretji pa je bil Britanec Peter Linksted.

Med kajakašicami je tik pod zmagovalnim odrom tekmo zaključila Eva Alina Hočevar, ki je bila četrta, Eva Terčelj, ki je bila v polfinalu najhitrejša, pa je finalni nastop sklenila na devetem mestu. Zmagala je Poljakinja Klaudia Zwolinska, pred Ukrajinko Viktoriio Us in Nizozemko Martino Wegman.

V konkurenci kajakašev so si finale priborili Peter Kauzer, Lan Tominc in Martin Srabotnik, a jih v finalu nismo videli. Zmagal je Šved Isak Ohrstrom, pred Avstrijcem Felixom Oschmautzem in Poljakom Dariuszem Popielo.

Člansko reprezentanco v prvem delu sezone čakajo svetovni pokali v Augsburgu, Pragi in Ljubljani (15.-18. junij), med 29. junijem in 2. julijem pa še evropske igre v Krakovu. V drugem delu sezone sledijo svetovni pokal v La Seu d’Urgellu, svetovno prvenstvo in olimpijske kvalifikacije v Londonu ter svetovni pokal v Parizu. Mladince in mlajše člane čaka evropsko prvenstvo v Bratislavi ter svetovno prvenstvo v Krakovu.

Rezultati: https://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=krakow.2023042900&fbclid=IwAR05zmlFqYfZ4R2E0IVq83QUE_0KuiRlcRfCSz4SsQ1YTpo5ReCxA1WPTPY

SLOVENSKA REPREZENTANCA (uradna potrditev imen sledi v naslednjih dneh)

Člani

K1 moški: Peter Kauzer, Lan Tominc, Žiga Lin Hočevar

K1 ženske: Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar, Ajda Novak

C1 moški: Benjamin Savšek, Luka Božič, Nejc Polenčič

C1 ženske: Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog, Lea Novak

U23

K1 moški: Lan Tominc, Jan Ločnikar, Marko Petek

K1 ženske: Eva Alina Hočevar, Lea Novak, Sara Belingar

C1 moški: Nejc Polenčič, Juš Javornik, Adam Križaj

C1 ženske: Eva Alina Hočevar, Lea Novak, Sara Belingar

Mladinci

K1 moški: Žiga Lin Hočevar, Atej Zobec Urbančič, Enej Grm

K1 ženske: Naja Pinterič, Ula Skok, Neja Velišček

C1 moški: Žiga Lin Hočevar, Matej Trojanšek, Andrej Jeklin

C1 ženske: Naja Pinterič, Asja Jug, Ema Lampič