Slalomske izbirne tekme presenetljive kot že dolgo ne.

0
538

Slalomisti na divjih vodah so opravili s četrto in hkrati zadnjo izbirno tekmo v slalomu na divjih vodah. Po dveh stresnih vikendih smo le dobili imena tistih, ki jih bo vodja programa za vrhunski šport pri KZS Jernej Abramič na podlagi doseženih rezultatov ter vnaprej postavljenih pravil in pogojev, predlagal v potrditev strokovnemu svetu. V članski reprezentanci se obeta kar nekaj mladih obrazov, na kar je opozoril tudi Abramič: »Večina ekipe je mlajših članov, kar je dober pokazatelj, da imamo mlado ekipo za naprej.«

Tudi na četrti tekmi so mesta pri vrhu praviloma zasedali naši izkušenejši slalomisti, a mladi že začenjajo ogrožati starejše kolege. V moškem kajaku in kanuju sta tudi tokrat slavila Benjamin Savšek in Peter Kauzer. Savšek je v finalu kanuistov za 28 stotink sekunde ugnal Luko Božiča, na tretje mesto pa je priveslal Jure Lenarčič.

Omenjena trojica je tudi na prvih treh mestih v razpredelnici izbirnih tekem in jih bo Jernej Abramič predlagal v člansko ekipo, kar pa bo moral potrditi še strokovni svet. Do potrditve so vsa imena predlaganih reprezentantov v vseh kategorijah še neuradna. Kot četrti je izbirne tekme končal Anže Berčič, tako da bo imel pravico nastopov na tekmah svetovnega pokala, kjer ima Slovenija med kajakaši in kanuisti po štiri kvote.

»Zadovoljen sem s temi tekmami in vožnjami. Upam, da bo tako teklo tudi naprej. Mislim, da imam s takšnimi vožnjami resne možnosti tudi za medalje na večjih tekmovanjih. Vidim, da sem spet dobro pripravljen. Upam, da bom dobro začel z evropskim prvenstvom, ki nas čaka čez tri tedne, in da bom stopnjeval do konca sezone,« je povedal Savšek.

Še na četrti tekmi je v kajaku slavil Peter Kauzer, ki se mu je na tokratni tekmi sicer najbolj približal Avstrijec Felix Oschmautz. Na tretje mesto je priveslal Luka Čižman. Poleg Kauzerja sta si mesto v reprezentanci zagotovila še Celjan Martin Srabotnik ter novinec v članski reprezentanci Niko Testen. Niko, ki je nečak Dejana Testena, uspešnega trenerja našega dvojca Božič – Taljat in zdajšnjega trenerja japonske ekipe, je že dosegal odlične rezultate v mladinski konkurenci, kjer se lahko pohvali s kolajnami z mladinskih prvenstev. Na četrtem mestu v razvrstitvi izbirnih tekem je uvrščen Vid Kuder Marušič in bo tako predlagan v ekipo za svetovne pokale.

V ženski konkurenci sprememb glede na pretekle sezone v predlagani ekipi ne bo. Urša Kragelj in Eva Terčelj sta si mesto v ekipi zagotovili že pred zadnjo tekmo, kot tretjo članico ekipe pa bo Abramič predlagal Ajdo Novak, ki se je uvrstila na tretje mesto, a ni povsem zadostila kriteriju odstotkovnih zaostankov glede na najhitrejše. Na zadnji izbirni tekmi je bila sicer najhitrejša Avstrijka Lisa Leitner, druga je bila Eva Terčelj, tretja pa Japonka Aki Yazawa.

»Pripravljalno obdobje je bilo uspešno, mi pa zdaj na izbirnih tekmah ni uspelo v celoti realizirati, kar sem si zadala. Zaradi tega nisem najbolj zadovoljna, vseeno pa sem vzela to kot predpripravo na sezono in poskušala pridobiti čim več povratnih informacij, čemu se moram še posvetiti do tekem svetovnega ranga,« je po zadnji izbirni tekmi dejala Terčeljeva.

Največje presenečenje pa smo doživeli v ženski konkurenci kanuistk. Naši najizkušenejši Nina Bizjak in Alja Kozorog sta namreč izbirne tekme končali kot tretja in četrta, saj sta ju presenetili mladinki Eva Alina Hočevar in Lea Novak, ki sta v zadnjih mesecih naredili velik napredek. Vodja programa vrhunskega športa bo tako v potrditev strokovnemu svetu kot članice ekipe predlagal Evo Alino Hočevar, Leo Novak in Nino Bizjak, vseeno pa pušča odprta vrata za morebitne nastope Alje Kozorog, ki je na uvodnih tekmah letošnje sezone kazala dobre vožnje in formo, se ji je pa podobno kot Bizjakovi na stresnih izbirnih tekmah zalomilo. Na zandji tekmi je Kozorogova sicer zmagala, druga je bila Avstrijka Nadine Weratschnig, tretja pa Lea Novak.

16-letna dijakinja Gimnazije Bežigrad Eva Alina Hočevar je bila po seriji izbirnih tekem razumljivo zadovoljna: »Seveda sem vesela in zadovoljna, drugače niti ne more biti. Zelo se veselim, da se bom udeležila tako velikega tekmovanja (evropskega članskega prvenstva, op.p.). Upam, da mi bo šlo čim boljše. Pred današnjo tekmo nisem imela treme, ker sem si že včeraj zagotovila mesto v ekipi, včeraj pa sem imela precej treme, ampak sem zmogla.«

Izbirne tekme so potekale tudi v konkurenci mlajših članov in mladincev, kjer pa končne podobe ekipe še ni, saj se bo Abramič o različnih možnostih naprej pogovoril s trenerji. Kar nekaj tekmovalk in tekmovalcev, ki so mladinci, bi namreč na podlagi doseženih rezultatov lahko nastopalo tudi v konkurenci mlajših članov, nekaj mest pa bi ostalo praznih, tako da bodo s trenerji poskušali najprej poiskati najboljše kombinacije.

Na podlagi trenutnih razvrstitev bodo med kajakaši do 23 let nastopali Martin Srabotnik, Niko Testen in Vid Kuder Marušič, med kanuisti Žiga Taljat, Klemen Vidmar in Urh Turnšek, ki je sicer še mladinec. Med kajakašicami in kanuistkami sta v ospredju mladinki Eva Alina Hočevar in Lea Novak, med kajakaši mladinci Lan Tominc, Vid Oštrbenk in Ulan Valant, med kanuisti mladinci pa so trenutno na seznamu Urh Turnšek, Nejc Polenčič in Jaka Bernat.

 

Rezultati: http://siwihome.azurewebsites.net/canoe123/live?SessionKey=slocanoe.20180512_tacen