Slalomske izbirne tekme znova izjemno napete

0
489

Kot vsako leto so tudi letošnje izbirne tekme v slalomu na divjih vodah tekmovalcem in trenerjem prinesle veliko stresa v dveh tekmovalnih vikendih. Štiri izbirne tekme so zaključene, imena tistih, ki so na vrhu razpredelnice so znana, a na dokončno uradno potrditev ekipe bo potrebno počakati še nekaj dni. Odločilna tekma je bila na sporedu danes v italijanski Ivrei.

Že pred izbirnimi tekmami je bilo določeno, da so Benjamin Savšek, Eva Terčelj in Peter Kauzer uvrščeni v reprezentanco na podlagi posamičnih kolajn na največjih tekmah lanske sezone, za vsa preostala mesta pa se je kot vsako leto bil ogorčen boj. V izjemno močni in izenačeni domači konkurenci je vsako leto jasno, da izbirne tekme prinašajo veliko stresa vsem vpletenim, po štirih tekmah pa tudi razočaranje tistim, ki se jim je mesto v ekipi za malo izmuznilo.

Po štirih izbirnih tekmah so na koncu šteli trije najboljši rezultati, v razvrstitvi rezultatov pa po pravilniku izbora računajo procentualne zaostanke za najboljšim. Po izračunu kaže, da bodo letos slovenske barve v članski reprezentanci branili kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Ulan Valant, kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, kajakašice Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak ter kanuistke Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak.

Po razpredelnici so najboljši v konkurenci mlajših članov (U23) med kanuisti Nejc Polenčič, Žiga Lin Hočevar in Juš Javornik, med kajakaši Ulan Valant, Lan Tominc in Marko Petek, med kajakašicami Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Sara Belingar, med kanuistkami pa Lea Novak, Eva Alina Hočevar in Naja Pinterič. Med mladinci pa so na vrhu razpredelnice kanuisti Žiga Lin Hočevar, Martin Gale in Matej Trojanšek, kajakaši Žiga Lin Hočevar, Rene Jeklin in Atej Zobec Urbančič, kanuistke Naja Pinterič, Ema Lampič in Asja Jug ter kajakašice Naja Pinterič, Sara Globokar in Ula Skok.

Seznam reprezentantov sicer še ni uraden, saj ga mora kot vselej potrditi predsedstvo KZS, hkrati pa so v razpredelnicah ekip U23 in mladincev nekateri mladinci uvrščeni med najboljše tudi konkurenci mlajših članov, tako da bo v naslednjih dneh strokovno vodstvo razpravljalo in preučilo vse rezultate ter sprejelo dokončne odločitve, kdo bo nastopal na kateri izmed tekem.

Današnja izburna tekma je potekala v okviru mednarodne tekme v Ivrei, kjer so v finalu naši predstavniki znova nanizali nekaj odličnih rezultatov. V konkurenci kanuistov je s progo namreč najboljše opravil Luka Božič, ki je bil sekundo in 74 stotink hitrejši od Italijana Flavia Micozzija, na tretje mesto pa je prišel še en predstavnik države gostiteljice Raffaello Ivaldi. Jure Lenarčič je bil peti.

V članski konkurenci kajakašev je Celjan Martin Srabotnik priveslal na drugo mesto. Za 77 stotink sekunde je zaostal za zmagovalcem Belgijcem Gabrielom De Costerjem, medtem ko je tretje mesto osvojil Britanec Jonny Dickson. Med najboljšo deseterico se je uvrstil še Vid Kuder Marušič, ki je bil sedmi.

Do zmage je v mladinski konkurenci kanuistov prišel Žiga Lin Hočevar, ki letos prvo leto lahko tekmuje v tej starostni skupini. Kljub dvema kazenskima sekundama je bil več kot tri sekunde hitrejši od tekmecev. Drugi in tretji sta bila Italijan Elio Maiutto in Francoz Martin Cornu. Martin Gale je bil sedmi, Matej Trojanšek osmi, Andrej Jeklin pa deseti.

Na zmagovalne stopničke stav mladinski konkurenci kanuistk priveslali Naja Pinterič in Ema Lampič. Naja je bila nepremagljiva, saj je drugouvrščeno Švicarko Fio Buetikofer prehitela za več kot 28 sekund. Ema Lampič je bila tretja.

Naja Pinterič je bila med najboljšimi tudi v kajaku. Od nje je bila hitrejša le domačinka Lucia Pistoni, tretje mesto pa si je priveslala Sara Globokar. Ema Lampič je bila četrta, Ula Skok pa sedma.

V članski konkurenci kanuistk slovenskih predstavnic ni bilo na odru za zmagovalke. Najboljša je bila Eva Alina Hočevar na šestem mestu, Sara Belingar je bila osma, Lea Novak deveta, Alja Kozorog pa deseta. Zmagala je Italijanka Elena Borghi, pred Brazilko Ano Satilo in Švicarko Aleno Marx.

Tudi v ženskem kajaku je zmaga ostala v Italiji, in sicer po zaslugi Stefanie Horn, Marte Bertoncelli in Agate Spagnol, ki so osvojile prva tri mesta. Ajda Novak je tekmo končala kot četrta, Lea Novak je bila deveta, Eva Alina Hočevar pa 13.

V mladinski konkurenci kajakašev se je med najboljšo deseterico zavihtel kvartet Slovencev. Žiga Lin Hočevar je bil peti, Atej Zobec Urbančič šesti, Matjaž Mavrič osmi in Mark Jeklin deseti. Zmagal je Francoz Titouan Castryck, pred Hrvatom Rokom Bengerijem in Italijanom Michelejem Pistonijem.

Prvo letošnje prvenstvo slalomiste čaka zadnji teden v maju, ko bo na Slovaškem – v Liptovskem Mikulašu – potekalo člansko evropsko prvenstvo.