Slalomski svetovni pokal leta 2016 s šestimi tekmami.

0
225

Te dni je v švicarski Lozani zasedal vrh Mednarodne kajakaške zveze (ICF), ki je sprejel nekaj novosti, izbral prireditelje prvenstev v prihodnjih letih ter določil posebno komisijo, ki bo skrbela za razvoj kajakaštva v skladu z normativi Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK).

Ena izmed novosti, ki so jo sporočili iz Lozane, je povečanje števila tekem slalomskega svetovnega pokala v sezoni 2016. V tem letu bomo namreč videli šest tekem, kar bo najvišje število tekem svetovnega pokala po letu 2004. Poleg leta, ko so olimpijske igre gostile Atene, je bilo šest tekem svetovnega pokala na sporedu le še v letih 2000 in 2001, pet tekem je v koledarju znova od leta 2012, leta 2011 so bile organizirane štiri, precej manj tekem pa je bilo med leti 2005 in 2010, ko so bile na programu le po tri v vsaki sezoni.

Vodstvo ICF je določilo tudi organizatorje nekaterih velikih tekmovanj v prihodnjih letih. Že prej določenim organizatorjem svetovnih prvenstev v letu 2015 ter prireditelju svetovnega članskega prvenstva v slalomu leta 2017, ki ga bo gostil francoski Pau, so se pridružili še prireditelji šestih svetovnih prvenstev. Svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu bo leta 2017 gostilo Čunovo na Slovaškem, člansko svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah leta 2018 bo gostil portugalski Montemor-o-Velho, mladinci in mlajši člani bodo istega leta tekmovali v bolgarskem Plovdivu, Portugalska bo gostila tudi svetovno prvenstvo v kajakaškem maratonu, ki bo v Pradu- vila Verdeju, svetovno prvenstvo v kajakaškem polu bo v kanadskem Wellingtonu, izbrali pa so tudi prireditelja svetovnega prvenstva v oceanijskem kajakaštvu leta 2015. Prvenstvo bo na Tahitiju. Odločili so se tudi za lokacijo dodatnih kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Tisti sprinterji na mirnih vodah, ki bodo brez kvote ostali na svetovnem prvenstvu v Milanu leta 2015, bodo imeli popravni izpit v nemškem Duisburgu. Dodatne kvalifikacije naj bi izvedli maja 2016 v okviru tekme svetovnega pokala.

Predsednik Mednarodne kajakaške zveze José Perurena Lopez je imenoval tudi posebno komisijo, ki bo zagotavljala napredek kajakaštva in razvoj v skladu z normativi Mednarodnega olimpijskega komiteja. Ta komisija naj bi poskrbela za zadrževanje števila tekmovalcev, kolajn in disciplin v okviru olimpijskih iger ter razvila kriterije na podlagi zahtev MOK-a. Njihova naloga bo tudi zagotavljanje kajakaštva v programu olimpijskih iger v letih 2020, 2024 in 2028. V komisiji so Argentinka Cecilia Farias, Portugalec Mario Santos, Francoz Jean Michel Prono, Španec Lluis Rabaneda Caselles, Kanadčan Frank Garner in Nemec Thomas Konietzko, ki komisiji tudi predseduje. V okviru sestanka v Švici so razpravljali tudi o položaju neolimpijskih disciplin, kjer so prišli do zaključka, da bi bilo smiselno razmisliti o vključitvi neolimpijskih disciplin v druge večšportne igre, kot so Svetovne igre.