Solkanu se obeta zelo močna mednarodna tekma.

0
563

Konec tedna bodo najboljši slovenski tekmovalci v slalomu na divjih vodah preživeli v Solkanu. Na sporedu je namreč tradicionalna tekma za točke ICF, ki bo hkrati za mladince in mlajše člane tudi izbirna za uvrstitev v ekipo, ki jo konec meseca čaka svetovno prvenstvo v Avstraliji. Poleg najboljših Slovencev je na tekmo prijavljenih kar nekaj vrhunskih tujcev, vključno z dobitniki olimpijskih kolajn.

Solkanske brzice bodo tako gostile tekmovalce iz več kot desetih držav. Poleg Slovencev bodo med drugim nastopali še Čehi, Nemci, Novozelandci, Italijani, Hrvati, Srbi, Makedonci, Turki, Kazahstanci in seveda Jure Meglič za Azerbajdžan. Na tekmo je prijavljenih nekaj odličnih tekmovalcev, ki se že lahko pohvalijo s kolajnami z največjih tekmovanj, tudi z olimpijskih iger. Za Češko bo tako nastopil olimpijski podprvak Vavrinec Hradilek, poleg njega tudi Vit Prindiš in Michal Jane, Novo Zelandijo bo zastopal Mike Dawson, z daleč najmočnejšo ekipo pa prihajajo Nemci, ki so med drugim na tekmo prijavili Sebastiana Schuberta, Alexandra Grimma, Jasmin Schornberg, Jana Benziena, Franza Antona, Nica Bettgeja …

Tekma bo tako tudi pokazala, kakšna je trenutna pripravljenost slovenskih slalomistov, ki jih maja čakajo izbirne tekme za uvrstitev v člansko reprezentanco. Še pomembnejša bo tekma za mladince in tekmovalce v konkurenci mlajših članov, ki se bodo morali še posebej izkazati. Sobotna in nedeljska tekma bosta namreč predstavljali tretjo in četrto možnost za zadostitev visokih kriterijev za uvrstitev v ekipo za nastop na svetovnem prvenstvu v Avstraliji. Visoki stroški, povezani s projektom tega svetovnega prvenstva, so vodstvo zveze namreč prisili v zaostritev kriterijev za uvrstitev v ekipo, tako da ekipa v Penrtihu najverjetneje ne bo zapolnjena do zadnjih mest, saj bodo možnost nastopa dobili le tisti posamezniki, ki kotirajo na sam vrh. Na podlagi odličnih rezultatov z največjih tekmovanj v lanski sezoni so si nastop v Avstraliji sicer že zagotovili Eva Terčelj, Ajda Novak, Luka Božič, Simon Brus, Vid Karner, Jakob Jeklin in Niko Testen.

V soboto se bodo tekmovalci pomerili v kvalifikacijah. Kajakašice, dvojci in kanuistke bodo tekmovali dopoldne, z začetkom ob 10. uri, popoldne pa kvalifikacijski nastopi čakajo še kanuiste in kajakaše. V nedeljo se bo tekmovanje s polfinali vseh kategorij začelo ob 10.30, finale pa bo na sporedu ob 14. uri.

 

Rezultati bodo na voljo na spletni strani Timinga Mojstrane: http://www.timing-mojstrana.com/