Slovenci pri vrhu na slalomski in spustaški jakostni lestvici.

0
328

Jutri bo v španskem La Seu d”Urgellu potekalo uradno odprtje svetovnega prvenstva v slalomu in sprintu na divjih vodah. Prve tekme bodo sicer na sporedu šele v sredo, ko bodo tudi podelili prve komplete kolajn. Ta dan bo namreč namenjen ekipnim tekmam tako v slalomu kot sprintu. Pred začetkom prvenstva je mednarodna kajakaška zveza (ICF) izdala posodobljeno svetovno jakostno lestvico v slalomu, kjer je kar nekaj slovenskih predstavnikov povsem pri vrhu, med najboljšimi pa so seveda tudi naši spustaši.

Pri točkovanju za svetovno jakostno lestvico ICF upošteva tekme svetovnega pokala, svetovno prvenstvo ter tekme za točke ICF. V konkurenci slalomistov je pred glavno tekmo sezone Peter Kauzer tretji, pred njim sta le olimpijski prvak iz Ria Britanec Joseph Clarke in Čeh Jiri Prskavec. Niko Testen je na svetovni jakostni lestvici 37., Martin Srabotnik 44., Žan Jakše 49., Vid Kuder Marušič 51., Tine Kancler pa 73.

Med kajakašicami med najboljšo deseterico najdemo Evo Terčelj in Uršo Kragelj, ki je večji del letošnje sezone odsotna zaradi poškodbe. Terčeljeva je osma, Kragljeva pa deveta. Med najboljšo stoterico kajakašic najdemo še dve Slovenki – Ajda Novak je 39., Eva Alina Hočevar pa 54. Vodi Avstralka Jessica Fox, pred Avstrijko Corinno Kuhnle in Nemko Ricardo Funk.

Zelo visoko so tudi kanuisti. Luka Božič je na jakostni lestvici peti, Benjamin Savšek sedmi, Anže Berčič 16., Jure Lenarčič 30., Tine Kancler 84., Žiga Taljat 88., Klemen Vidmar 92., stoterico pa zaokrožuje Nejc Polenčič. Prvi na svetovni jakostni lestvici je Nemec Sideris Tasiadis, drugi je Slovak Alexander Slafkovsky, tretji pa še en Nemec Franz Anton.

Med kanuistkami je najvišje uvrščena Slovenka Eva Alina Hočevar, ki je 26., Alja Kozorog je 42., Nina Bizjak 51., Lea Novak pa 59. Tako kot v kajaku na prvem mestu najdemo Avstralko Jessico Fox, druga je Britanka Mallory Franklin, tretja pa Brazilka Ana Satila.

Enkraten pogled nudi svetovna jakostna lestvica v spustu na divjih vodah, pri kateri so upoštevani rezultati od svetovnega prvenstva v sprintu na divjih vodah v Pauju leta 2017 dalje. Nejc Žnidarčič med kajakaši namreč zaseda prvo mesto, drugi je Francoz Paul Graton, nato pa si do petega mesta sledijo še trije Slovenci: Simon Oven, Anže Urankar in Vid Debeljak. Tim Novak, ki bo prav tako zastopal slovenske barve na svetovnem prvenstvu v Španiji je trenutno 21. V kanuju je Blaž Cof, edini slovenski predstavnik, ki se bo potegoval za kolajno na svetovnem prvenstvu med kanuisti, na svetovni jakostni lestvici tretji. Pred njim sta uvrščena Čeha Ondrej Rolenc in Marek Rygel.