Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman kraljici letošnje sezone.

0
612

Mednarodna kajakaška zveza (ICF) je izdala jakostno lestvico tekmovalk in tekmovalcev v sprintu na mirnih vodah v sezoni 2019, ki veliko veselja prinaša tudi slovenski ekipi. Naši odlični sprinterki Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman namreč kraljujeta med ženskimi kajakaškimi dvojci.

Mednarodna kajakaška zveza pri razporejanju tekmovalcev oziroma posadk na svetovni jakostni lestvici upošteva uvrstitve na svetovnih pokalih in svetovnem prvenstvu, v letošnjem letu so tako šteli tekme v Poznanju, Duisburgu in Szegedu.

Tako na 200- kot 500-metrski razdalji med ženskimi kajakaškimi dvojci na vrhu najdemo Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman, ki sta prikazali res odlično sezono, s štirimi kolajnami na svetovnih pokalih, od tega dvema zlatima, srebrom in bronom s svetovnega prvenstva ter zagotovljeno olimpijsko vozovnico za Tokio 2020.

V razvrstitvi ženskih kajakaških dvojcev na olimpijski 500-metrski razdalji sta Slovenki zbrali 254 točk, kar je osem več kot drugouvrščeni Belgijki Hermien Peters in Lize Broekx. Na tretje mesto sta se uvrstili Francozinji Sarah Guyot in Manon Hostens, ki sta zbrali 240 točk.

Zelo veliko prednost pred najbližjimi zasledovalkami sta imeli slovenski reprezentantki na 200-metrski razdalji. Tam sta z dvema zmagama in drugim mestom namreč zbrali 290 točk, medtem ko sta bili drugi Rusinji Kristina Kovnir in Anastasija Dolgova z 204 točkam. Tretji sta bili Poljakinji Karolina Naja in Helena Wisniewska, ki sta osvojili 180 točk.

Med kajakašicami na 500 metrov je  Mia Medved zasedla 35. mesto. Prva na lestvici je Danka Emma Aastrand Jorgensen, druga je Novozelandka Lisa Carrington, tretja pa Francozinja Manon Hostens.  Podoben vrstni red lahko najdemo tudi pri kajakašicah na 200 metrov, kjer je prav tako na prvem mestu Danka, drugem pa Novozelandka. Tretja je Švedinja Linnea Stensils, medtem ko je Mia Medved na tej razdalji zasedla 49. mesto na jakostni lestvici.

Med kajakaši na 1000 metrov je slovenski predstavnik Jošt Zakrajšek uvrščen na 15. mesto (83 točk). Prvopostavljeni tekmovalec je Čeh Josef Dostal, drugi je Potrugalec Fernando Pimenta, tretji pa Francoz Etienne Hubert. Zakrajšek je višje na 5000 metrov, kjer je osvojil končno sedmo mesto in zbral 102 točki. Na lestvici je najvišje Šved Joakim Lindberg, ki ima 238 točk, drugi je Portugalec Fernando Pimenta, tretji pa Nemec Max Hoff.

Med moškimi kajakaškimi dvojci na 200 metrov sta Vid Debeljak in Rok Šmit zasedla 16. mesto. Vodita Nemca Kostja Stroinski in Timo Haseleu, pred Rusoma Jurijem Postrigajem in Aleksandrom Diačenkom, tretja pa madžarska naveza Mark Balaska – Levente Apagyi.

Debeljak in Šmit sta veslala tudi v kajakaškem enojcu. Debeljak je na 200-metrski razdalji v letošnji sezoni osvojil skupno 13. mesto, Šmit pa 46. Najuspešnejši tekmovalec sezone je bil Britanec Liam Heath, na drugo mesto se je uvrstil Francoz Maxime Beaumont, tretji pa je bil Srb Strahinja Stefanović. Na 500 metrov je bil Rok Šmit 26. Najboljši je bil Nemec Tom Liebscher, drugi je bil Portugalec Fernando Pimenta, tretje mesto pa sta si delila Poljak Przemyslaw Korsak in Srb Ervin Holpert.