Slovenci prvi dan prvenstva na Slovaškem uspešni v kvalifikacijah.

0
289

Svetovno prvenstvo v slalomu za mladince in mlajše člane na Slovaškem so slovenski slalomisti začeli zelo dobro. Že v dopoldanskem delu kvalifikacij so brez težav v polfinale napredovali kajakaši Simon Brus, Martin Albreht in Matic Štrukelj ter dvojec Peter Žnidaršič – Luka Žganjar. Tudi mladinci Martin Srabotnik, Vid Kuder Marušič in Vid Karner, kanuistki Nina Bizjak, Alja Kozorog ter dvojec Jeklin – Testen so napredovali v petkove polfinalne vožnje.

Svetovno prvenstvo v Liptovskem Mikulašu so slovenski reprezentanti začeli zelo obetavno. Že v prvi disciplini prvenstva – kvalifikacijah kajakašev do 23 let –  so Slovenci nastopili zelo dobro. V močni konkurenci, kjer veslajo številni tekmovalci, ki se že lahko pohvalijo s kolajnami z največjih tekmovanj, je Celjan Simon Brus zasedel tretje mesto, za vodilnim Američanom Michalom Smolenom pa zaostal za 32 stotink sekunde. Na drugo mesto se je uvrstil Italijan Giovanni de Gennaro. Brez večjih težav sta v polfinale napredovala tudi Martin Albreht in Matic Štrukelj. Albreht je v kvalifikacijah zasedel 23. mesto, Štrukelj pa je bil mesto za njim. Albreht, finalist zadnjih dveh tekem svetovnega pokala, je postavil enega hitrejših časov dneva, a so ga kazenske sekunde potisnile po lestvici nekoliko nižje.

S šestnajstim mestom sta si polfinale priveslala tudi Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v konkurenci kanuističnih dvojcev, ki sta v letošnji sezoni že dosegala izvrstne rezultate v spustu. Najhitrejši je bil češki dvojec Ondrej Karlovsky – Jakub Jane, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali poljski dvojici Brzezinski – Brzezinski in Chlebek – Weglarz. V konkurenci kanuistk je Avstralka Jessica Fox za več kot sedem sekund in pol prehitela Britanko Mallory Franklin, tretja pa je bila Španka Nuria Vilarrubla.

Tudi v popoldanskem delu kvalifikacij kajakašev, kanuistk in dvojcev, kjer so tekmovali mladinci in mladinke, so bili Slovenci zelo uspešni. Martin Srabotnik je v konkurenci kajakašev že  v prvi vožnji postavil najhitrejši čas, ki ga nihče izmed tekmecev tudi v drugo ni uspel izboljšati. Srabotnik je tako kvalifikacije končal na prvem mestu z nekaj manj kot sekundo prednosti pred Slovakom Andrejem Malekom, tretji pa je bil še en domačin Jakub Grigar. Vid Kuder Marušič, ki letos prvič tekmuje v mladinski reprezentanci, je bil deseti, Vid Karner pa 21.

V kvalifikacijah kanuistk sta veslali Nina Bizjak in Alja Kozorog, ki sta si tako kot njuni reprezentančni kolegi priveslali petkove polfinalne nastope. Nina Bizjak se je z boljšo drugo vožnjo uvrstila na sedmo mesto. V drugo je boljše veslala tudi Alja Kozorog, ki je kvalifikacije končala na 15. mestu. Najhitrejša je bila Britanka Kimberley Woods, ki je zmagala na letošnji tekmi svetovnega pokala v Cardiffu, druga je bila Čehinja Martina Satkova, tretja pa Brazilka Ana Satila, ki je v konkurenci kajakašic veslala tudi na lanskih olimpijskih igrah v Londonu.

Uspešna sta bila tudi Niko Testen in Jakob Jeklin v konkurenci dvojcev. Napredovanje sta si zagotovila po zaslugi dobre prve vožnje, kjer sta bila peta, saj sta v drugo naredila preveč napak. Z boljšo drugo vožnjo se je pred slovensko dvojico uvrstila še ena posadka, tako da sta bila Jeklin in Testen po zaključku kvalifikacij šesta. Z več kot petimi sekundami in pol naskoka pred tekmeci sta zmagala Slovaka Matuš Gewissler in Juraj Skakala, druga sta bila Rusa Aleksej Popov in Vadmin Vojnalovič, tretja pa sta bila še dva Slovaka Martin Simičak in Jakub Skubik.

V četrtek kvalifikacije čakajo še kajakašice in kanuiste v obeh starostnih kategorijah.

Rezultati: http://events.slalom.canoeicf.com/live-results-page