V kvalifikacijah Liptovskega Mikulaša uspešni tudi kanuisti in kajakašice.

0
565

Sredine kvalifikacije svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v Liptovskem Mikulašu so slovenski reprezentanti opravili z odliko, saj so se vsi uvrstili v polfinala, uspešno pa so jim sledili tudi kanuisti in kajakašice, ki so se v kvalifikacijah pomerili danes. Petkove polfinalne nastope so si priveslali kanuisti Luka Božič, Anže Berčič, Jure Lenarčič ter kajakašici Ajda Novak in Eva Terčelj v konkurenci mlajših članov, kasneje v konkurenci mladincev pa še kajakašice Neža Vrevc, Nina Bizjak in Alja Kozorog ter kanuisti Žiga Taljat, Blaž Zupan in Jakob Jeklin.

V dopoldanskem delu kvalifikacij na Slovaškem so se najbolj izkazali kanuisti, še posebej Luka Božič, ki je tokrat sploh prvič tekmoval le v kanuju enosedu. V letošnji sezoni, ko je v program k dvosedu dodal še nastope v kanuju enosedu, je namreč vedno tekmoval v obeh disciplinah. Svojo nalogo – uvrstitev v polfinale – je opravil že s prvo vožnjo, kjer je postavil najboljši rezultat. V drugo sta se pred njega sicer uvrstila Italijan Roberto Colazingari in Rus Kiril Setkin, tako da je bil ob koncu kvalifikacij tretji. Brez težav sta napredovala tudi preostala slovenska kanuista. Anže Berčič si je priveslal sedmo mesto, Jure Lenarčič pa je bil štirinajsti. 

V polfinalu bosta veslali tudi obe kajakašici do 23 let, Ajda Novak in Eva Terčelj. Slednja je imela v kvalifikacijah kar nekaj težav, saj je v prvi vožnji prejela 54 kazenskih sekund, tudi v drugo pa naredila precej napak, prejela šest kazenskih sekund, tako da s svojo vožnjo in 25. časom kvalifikacij ni mogla biti zadovoljna. Njena klubska in reprezentančna kolegica Ajda Novak je v kvalifikacijah zasedla dvajseto mesto. Najhitrejša je bila Čehinja Katerina Kudejova, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Britanka Mallory Franklin.

V konkurenci mladink so imele slovenske kajakašice v prvi kvalifikacijski vožnji precej težav, saj so vse prejele vsaj 50 kazenskih sekund, a so vtis v drugo precej popravile. Najbolj se je izkazala kajakašica tacenskega kluba Neža Vrevc, ki je zasedla šesto mesto. V polfinale sta napredovali tudi Primorki Nina Bizjak, ki je bila enajsta, in Alja Kozorog, ki je zasedla 23. mesto. Daleč najhitrejša je bila Čehinja Karolina Galuškova, ki je Poljakinjo Klaudijo Zwolinsko na drugem mestu prehitela za več kot pet sekund in pol. Tretja je bila Brazilka Ana Satila.

Uspešno so nastopili tudi mladi kanuisti, saj so se vsi uvrstili v polfinale. Žiga Taljat, mlajši brat Saša Taljata, je bil 11., Blaž Zupan 18., Jakob Jeklin pa 23. Najhitreje je s progo v Liptovskem Mikulašu opravil Francoz Cedric Joly, drugi je bil Slovak Marko Gurecka, tretji pa Čeh Lukaš Rohan.

V petek se polfinala v vseh kategorijah do 23 let začnejo ob 8.45, ob 14. uri pa polfinalni nastopi čakajo še mladinke in mladince.

Rezultati: http://events.slalom.canoeicf.com/live-results-page