Slovenci uspešno preko kvalifikacij tekme svetovnega pokala v Tacnu.

0
427

Slovenski slalomisti, ki ta konec tedna tekmujejo na drugi tekmi svetovnega pokala v Tacnu, so s kvalifikacijami opravili več kot odlično. Kanuist Anže Berčič je bil najhitrejši, kajakašica Urša Kragelj in kajakaš Martin Albreht sta bila druga, dvojec Božič – Taljat in kanuist Savšek so bili četrti, med najboljšo deseterico pa so se uvrstili še Eva Terčelj, Luka Božič in Alja Kozorog.

Na izjemno zahtevni kvalifikacijski progi v Tacnu so slovenski tekmovalci že uvodni dan nakazali, da bodo v soboto in nedeljo v igri za najvišja mesta. Brez napredovanja v polfinale je namreč ostal le mladi kajakaš Martin Srabotnik, za katerega je bil to sploh prvi nastop na članskih tekmah najvišjega ranga. »Lepo je tekmovati doma, a vožnji mi nista uspeli. Preveč napak je bilo na progi, postavitev je bila težka, tako da se mi ni uspelo uvrstiti v polfinale,« je povedal Celjan.

Precej drugače je bilo v konkurenci kanuistov, kjer so slovenski tekmovalci prišli do najvišjih mest. Zmagovalec lanskoletnih tekem za svetovni pokal v Tacnu in La Seu d”Urgellu Anže Berčič je bil najhitrejši. »Imel sem srečo, da mi sodniki niso prisodili 50 kazenskih sekund pribitka, niti dotika nisem naredil, tako da se je na koncu izteklo tako, da sem imel najhitrejši čas. Vožnja je bila lepa, ni pa to primer, kako dirkati jutri ali naprej, ker je preveč tvegana. Proga je zahtevna, vseskozi moraš biti pripravljen na vse malenkosti, ne smeš popuščati, vmes ni časa za počivanje, od starta do cilja moraš biti pripravljen. Čeprav smo doma, je to tekma kot vse ostale. Vse je treba jemati enako in se boriti do konca. Uvrstitev je odvisna tudi od sreče. Ne bi pa imel nič proti, če bi se ponovil lanski finale,« je po tekmi z zadovoljstvom povedal Berčič.

Uspešen je bil tudi Benjamin Savšek, ki je kvalifikacije končal na četrtem mestu: »Že s prvo vožnjo sem dosegel današnji cilj, da se uvrstim naprej. V drugi vožnji sem v sredini delal napake, tako da mi ni več steklo do cilja. Pripravil se bom na jutrišnjo novo progo in tisto poskusil odpeljati še boljše.« Prav tako visoko, na osmem mestu, je kvalifikacije zaključil Luka Božič. Na drugo mesto se je tokrat uvrstil Slovak Michal Martikan, tretji pa je bil Francoz, ki nastopa za Združene države Amerike, Fabien Lefevre.

Tik pod vrhom je prvi dan tekmovanj končal Martin Albreht, ki je postavil najhitrejši čas prve vožnje, v drugi pa je boljši nastop uspel le Čehu Vitu Prindišu. »Moj trener je postavil kar zakomplicirano progo in sem zelo vesel, da sem zaključil kvalifikacije na drugem mestu. Občutki so v redu, tudi na startu sem se zelo dobro počutil, čeprav sem bil pred drugo vožnjo kar malo živčen, ker sem moral braniti čas iz prve vožnje. Ampak do jutri bom to popravil in upam, da bo še bolje,« optimizma ne skriva Albreht. Tretje mesto si je priveslal Argentinec Thomas Bersinger. V sobotnem polfinalu bosta nastopila tudi Janoš Peterlin, ki je bil 19., in Simon Brus, ki je bil 32.

Brez težav sta si nedeljski polfinale priveslala tudi Luka Božič in Sašo Taljat v konkurenci dvojcev. Nastopila sta le v prvi vožnji, saj Luko jutri znova čaka posamičen kanuistični nastop. V drugo sta ju prehitela dva čolna, tako da sta zasedla četrto mesto. »Na progi sva imela kar nekaj težav, celo progo sva lovila vrata, ampak, sodeč po času, so imeli tudi ostali težave. Zadovoljna sva z rezultatom, na vožnji pa bo treba še narediti nekaj popravkov. Proga je tehnično zelo zahtevna, pa tudi dolga, 120 sekund, ne spomnim se, kdaj smo imeli nazadnje tako dolgo postavitev. Treba se bo kar dobro pripraviti na polfinale. Za medaljo bo gotovo treba pokazati brezhibno vožnjo,« je povedal Taljat, Božič pa dodal: »Jaz težje proge na tekmi še nisem vozil, kombinacije so postavljene tako, da je večinoma treba narediti proti vodi in držati veslo stalno v vodi. Nisva imela dobrega občutka, čeprav rezultatsko sva zadovoljna. Upam, da bodo polfinalno in finalno progo postavili malo lepše.« Najhitrejša sta bila Nemca Schroeder – Bettge, druga sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar, tretja pa Poljaka Wiercioch – Majerczak.

Na visokem drugem mestu je kvalifikacije končala kajakašica Urša Kragelj, ki je bila počasnejša le od evropske prvakinje Ricarde Funk iz Nemčije. »Proga je kar zahtevna, ne pusti dihati, iz ene težke kombinacije greš v drugo težko, pa že tako ali tako je v Tacnu kar težka voda. Danes je bilo zanimivo tekmovati. Eni taktično odpeljejo kvalifikacije, drugi na polno, odvisno od posameznika. Moje vožnje so bile konstantne, so pa še rezerve,« je povedala Kragljeva. Mimo zahtevne postavitve proge, za katero sta poskrbela Miha Terdič in ruski trener, ni mogla niti Eva Terčelj, ki je bila šesta: »»Ne smem preveč kritizirati proge, ker jo je postavil moj trener. Sicer pa je proga zelo težka, zahtevna od starta do cilja, ampak je vseeno lažje, če si povsod v pravi liniji in če greš z vodo dol. Ko v Tacnu enkrat ujameš dobro vodo, je vse lažje.« V polfinale se je s 27. časom kvalifikacij uvrstila tudi Ajda Novak.

V kvalifikacijah kanuist sta nastopili dve Slovenki. Alja Kozorog, ki je letos veslala tudi na članskem evropskem prvenstvu na Dunaju je bila osma: »S časom sem se presenetila in z nekaterimi deli proge sem bila zelo zadovoljna. Tukaj je svetovni vrh kanuistk in potrudila se bom, da bom progo odpeljala po najboljših močeh, pa bomo videli, kam me bo to pripeljalo.« Precej drugačne volje je bila od prihodu v cilj Nina Bizjak, ki je zaradi razočaranja nad ponesrečenima vožnjama potočila nekaj solz. Bila je 15. Najhitrejša je bila Čehinja Katerina Hoškova, druga je bila Kitajka Cenova, tretja pa Avstralka Alison Borrows.