Slovenci uspešno preko prve ovire

0
225

Prvi tekmovalni dan testne tekme na olimpijski progi v Londonu so nastopili štirje slovenski tekmovalci in se vsi tudi prebili na glavno tekmovanje, ki bo na sporedu v soboto in nedeljo. V konkurenci kajakašev je bil Peter Kauzer peti, Jure Meglič pa 16. Med kanuisti je bil Benjamin Savšek deveti, Anže Berčič je tekmo končal na 12. mestu.


Kajakaši in kanuisti na divjih vodah v teh dneh testirajo progo, ki bo prihodnje leto gostila olimpijske igre. Prvi dan testne tekme v kajakaškem centru Lee Valley so se na progo podali kajakaši in kanuisti, med katerimi so bili tudi štirje slovenski predstavniki. Vsi štirje so svoje delo opravili z odliko, saj so se vsi uspeli uvrstiti v glavni del tekmovanja. Četrtkov in petkov del tekmovanja bosta namreč dala odgovore, kateri tekmovalci bodo nastopili v glavnem delu tekmovanja, kjer bo nato veljal olimpijski sistem. Med kajakaši bo v sobotnih kvalifikacijah nastopilo 21 tekmovalcev, prav tako bo v kvalifikacijah nastopilo 21 kajakašic, med kanuisti bo tekmovalo 16 čolnov, med dvojci pa 12. V nedeljo bodo na sporedu polfinala in finala.


Najboljši slovenski rezultat dneva je postavil Peter Kauzer, ki je bil med kajakaši peti. V prvi vožnji sicer ni bil tako visoko, a v drugo je veslal precej bolj zanesljivo. »V prvi vožnji sem bil še nekoliko zaspan. Ne vem, kaj mi je bilo, ampak bil sem nekoliko utrujen. To se je poznalo od prvih vrat naprej, čoln mi ni stekel, potem sem zadel še oviro in skoraj zgrešil vrata. Že med vožnjo sem vedel, da ne bo dovolj in da bom moral v drugo veslati bolje. To je bila moja prva cela vožnja na tej progi,« je povedal Kauzer, ki je med treningi po progi veslal le v delih. »V drugo sem odpeljal normalno, z zanesljivimi linijami in se nisem spravil v nobeno kočljivo situacijo. V kombinaciji vrat 9 in 10, ki je delala mnogim tekmovalcem, v prvi vožnji tudi meni, nekaj težav, sem imel nekaj rezerve, zato sem izgubil nekaj časa,« je še dodal Hrastničan, ki bo v petek, ko na sporedu nima tekme, prosti čas izkoristil za turistično raziskovanje Londona.


S 16. časom se je v nadaljevanje tekmovanja uvrstil tudi Jure Meglič, ki je v sredo zaradi bolečin obiskal tudi zobozdravnika. Bolečine ga med tekmo niso ovirale. »Vzel sem dve protibolečinski tableti, pa je šlo. Proga je dobra, za izločilne boje pa sem funkcioniral dovolj dobro. Današnji vožnji moram še nekoliko dodelati in veslati brez kazenskih sekund. Po nekajtedenskem premoru, ko nismo imeli tekem, se moram znova vpeljati v tekmovalni ritem in v drugem delu sezone veslati bolje kot v prvem,« je povedal Jure Meglič. Najboljši med kajakaši je bil aktualni svetovni in evropski prvak Italijan Daniele Molmenti, drugi je bil olimpijski prvak iz Pekinga Nemec Alexander Grimm, tretji pa dvakratni nosilec olimpijske kolajne Francoz Fabien Lefevre. Brez nastopa v glavnem delu tekmovanja je ostalo kar nekaj znanih kajakaških imen, med drugimi Švicar Michael Kurt, Čeh Luboš Hilgert, nosilec olimpijske kolajne iz Pekinga Benjamin Boukpeti, Španec Carles Juanmarti …
V nadaljevanje tekmovanja sta se uvrstila tudi Benjamin Savšek, ki je bil deveti, in Anže Berčič, ki je zasedel 12. mesto. »Zelo sem zadovoljen, saj sem tokrat prvič na olimpijskem testu. Še posebej pa sem vesel, da sem se v taki konkurenci uspel uvrstiti v nadaljevanje. Naredil sem nekaj napak in se še ne počutim najboljše, saj sem bil pred kratkim na dopustu in še nisem pridobil dobrega občutka za čoln, ampak počasi se bo tudi to popravilo,« je povedal Berčič. Z zahtevno progo je najbolje opravil Čeh Stanislav Ježek, drugo mesto je zasedel Britanec David Florence, tretje pa Francoz Tony Estanguet.


V petek se bodo na progo podale še kajakašice in dvojci.


Fotogalerija:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-8default.asp?s=7&p=71&id=254&u=celo