Sloveniji dodeljeni dve evropski prvenstvi v spustu na divjih vodah.

0
538

Ta vikend je na sedežu španskega olimpijskega komiteja v Madridu potekal sestanek izvršnega odbora evropske kajakaške zveze (ECA). Med zadevami, o katerih so razpravljali, so bili tudi organizatorji evropskih prvenstev v prihodnjih treh letih. Odločili so, da bo Slovenija leta 2019 gostila člansko evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah, leto kasneje pa še prvenstvo za mladince in mlajše člane v tej kajakaški disciplini.

Na sestanku so odgovorni pregledali prispele kandidature za evropska prvenstva v prihodnjih letih in se na podlagi kriterijev odločili za najboljše prispele kandidature. Odločili so, da bo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah leta 2019, to je bilo še edino prvenstvo brez določenega organizatorja za to leto, potekalo v zgornjesoški dolini, natančneje v Kobaridu in Bovcu.

Že lani odločili, da bo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za člane leta 2019 potekalo v Pauju, mladinci bodo tekmovali v Liptovskem Mikulašu, zaradi evropskih iger v Minsku članskega evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah tega leta ne bo, medtem ko naj bi EP v parakajakaštvu priključili sprinterskemu prvenstvu za mladince in mlajše člane v Račicah. Evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu bo v Franciji, v kajakaškem polu na Portugalskem, EP v zmajskem čolnu (dragon boat) pa bo gostila Moskva.

Tudi leta 2020 bodo spustaši na divjih vodah evropske naslove lovili na Soči. Takrat bo evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane namreč potekalo v Solkanu. Ta kajakaški center bo leta 2020 v središču pozornosti, saj bo gostil tudi evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki pa je bilo Sloveniji dodeljeno že lanskega aprila. Poleg Solkana bodo evropska prvenstva v letu 2020 gostili še v Bascovu (člansko EP v sprintu na mirnih vodah), Linzu (EP za mladince in U23 v sprintu na mirnih vodah), Londonu (člansko EP v slalomu na divjih vodah) in Budimpešti (EP v kajakaškem maratonu). Prireditelja evropskih prvenstev v kajakaškem prostem slogu in morskem kajakaštvu še nista bila izbrana.

Določili so tudi štiri izmed osmih prirediteljev evropskih prvenstev v sezoni 2021. Člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah bo gostila italijanska Ivrea, evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu pa bo v nemškem Duisburgu. Dve evropski prvenstvi so dodelili Poljski. Mladinci in mlajši člani v slalomu na divjih vodah bodo odpotovali v Krakov, mladinci in mlajši člani v sprintu na mirnih vodah pa v Poznan.

Beograd je bil izbran za prireditelja naslednjega kongresa evropske kajakaške zveze, ki bo potekal prihodnje leto.

 

Novo dodeljena evropska prvenstva:

2019 – Evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah, Kobarid in Bovec, Slovenija

2020 – Evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, Solkan, Slovenija

2021 – Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu, Duisburg, Nemčija

2021 – Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, Ivrea, Italija

2021 – Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, Krakov, Poljska

2021 –Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane, Poznan, Poljska

 

Celoten koledar tekmovanj si lahko ogledate na: https://canoe-europe.org/calendar