Slovenski kajakaši ekipni evropski prvaki v klasičnem spustu

0
333

Drugi dan evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah v Skopju je slovenska reprezentanca osvojila drugo kolajno. Po včerajšnjem srebru Simona Ovna v posamičnem klasičnem spustu, so danes kajakaši Oven, Nejc Žnidarčič in Anže Urankar postali ekipni evropski prvaki v spustu na divjih vodah. Kajakašice so bile šeste.

Na reki Treski v kanjonu Matka na obrobju Skopja so slovenski spustaši na divjih vodah poskrbeli za še en velik uspeh slovenskega kajakaštva. V klasičnem spustu so namreč Simon Oven, Nejc Žnidarčič in Anže Urankar postavili najboljši čas dneva in se veselili ekipnega naslova evropskih prvakov. S tem so ponovili uspeh izpred šestih let, ko so na EP tu v Skopju prav tako pokorili vso konkurenco. Takrat so se v klasiki veselili v centru mesta na reki Vardar, tokrat pa v kanjonu Matka na Treski.

Slovenska trojica je bila 2,39 sekunde hitrejša od predstavnikov Belgije (Leo Montulet, Joren Bogaerts, Kilian Meersmans), medtem ko so Čehi (Adam Satke, Jan Šindelar, Filip Novak) zaostali za 2,80 sekunde.

Po novem uspehu so bili slovenski kajakaši zelo zadovoljni, še posebej Nejc Žnidarčič: “Še posebej sem zadovoljen zato, ker v klasiki nisem imel kolajne že nekaj let. Tudi pred šestimi leti smo tu zmagali. Imeli smo zelo dobro taktiko, danes pa je bila podobna. Ko smo prišli v cilj, je bil čas zelo dober, zato smo vedeli, da bomo blizu medalji, nismo pa vedeli, če bo dovolj, saj je bilo na startu še veliko ekip. Na koncu je bilo tesno, a kot kaže se je Anžetu in meni obrestovalo, da včeraj nisva tekmovala in se spočila.”

Zadovoljen je bil tudi Anže Urankar, ki bo tako kot Žnidarčič v nadaljevanju prvenstva med glavnimi aduti za kolajno v sprintu: “Smo uigrana ekipa. Letos smo znova presenetili v klasiki, tako da super! S starta smo šli močno, saj smo si za cilj zastavili, da že v zgornjem delu naredimo čim večjo razliko glede na tekmece, da nas ne bi v zadnjem delu kakšna druga ekipa ujela. Šlo je po načrtu.”

Simon Oven trenutno podoživlja prvenstvo iz leta 2017, saj je takrat v uvodnih dneh prav tako osvojil posamično srebro v klasiki, nato pa še ekipno zlato skupaj z Žnidarčičem in Urankarjem. “Odveslali smo točno tako, kot smo si zadali pred tekmo. Veslal sem prvi, razbijal valove in delal val Nejcu in Anžetu, tako da sta imela za mano dober val in sta lažje veslala,” pa je povedal Oven.

V konkurenci kajakašic so slovenske barve zastopale Ana Šteblaj, Sara Globokar in Nika Ozimc. Tekmovalke ljubljanskega kluba so v cilj priveslale s šestim časom preizkušnje. Zmagale so Nemke Sophia Schmidt, Marlene Wesseling in Lisa Koestle. Drugo mesto so osvojile Francozinje, tretje pa Italijanke.

V konkurenci kanuistov, kjer nismo imeli svojih predstavnikov, so zmagali Francozi, pred Nemci in Čehi.

Po zaključku ekipnih tekem so tekmovali še veterani, vendar pa tekmovanje ni štelo za uradno evropsko prvenstvo. Med kajakaši nad 65 let je Marjan Zgonc osvojil drugo mesto, med kajakaši nad 55 let je bil Djorjde Mihajlović tretji, v konkurenci nad 45 let je bil Matjaž Avšič četrti, Borut Tuma peti, Matej Brecelj sedmi, Dag Flajs osmi, Boris Irt pa deveti.

Pred tekmovalkami in tekmovalci sta še dva dneva v Severni Makedoniji, in sicer preizkušnje v sprintu na divjih vodah, ki so najmočnejše slovensko orožje. V petek so na sporedu posamične kvalifikacije, v soboto pa sledijo posamična finala in ekipne tekme v sprintu.

Predviden je spletni prenos na Youtube kanalu Canoe Europe, vendar pa obstaja možnost, da bo zaradi slabih povezav na prizorišču moten ali prekinjen.

SPLETNA STRANhttp://www.wweuro23-sk.mk

REZULTATIhttps://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=kosta.2023051700

SPLETNI PRENOS (samo petek in sobota): https://www.youtube.com/CanoeEurope