Simon Oven evropski podprvak v klasičnem spustu na divjih vodah

0
361

V Skopju se je s posamičnimi preizkušnjami v klasičnem spustu začelo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah in slovenska reprezentanca se je že uvodni dan veselila kolajne. Zanjo je poskrbel kajakaš Simon Oven, ki je osvojil drugo mesto.

Simon Oven se bo še z enega velikega tekmovanja v spustu na divjih vodah vrnil z vsaj enim odličjem. Prvi tekmovalni dan evropskega prvenstva v spustu v Skopju je namreč veslal odlično in se navkljub poškodbi veselil srebrne kolajne. Kajakaš ljubljanskega kluba je za zlatom zaostal za tri sekunde in 75 stotink.

Naslov evropskega prvaka je ubranil Francoz Maxence Barouh, ki je bil najboljši v klasiki že pred dvema letoma v španskem Saberu, medtem ko je leta 2019 na prvenstvu stare celine v Bovcu zmagal Simon Oven, Anže Urankar pa je bil takrat drugi. Simon Oven je tokrat ponovil uspeh izpred šestih let, ko je bil na EP prav tako drugi. Bron si je tokrat priveslal Francoz Quentin Bonnetain, aktualni svetovni prvak v klasičnem spustu.

Tudi leta 2017 je EP gostilo Skopje, le da klasični spust ni potekal na reki Treski v kanjonu Matka, temveč v centru mesta na Vardarju. Tokrat so tekmovalke in tekmovalci klasični spust začeli na progi, kjer bodo v petek potekale sprinterske kvalifikacije, nato pa nadaljevali po reki Treski proti cilju.  

Oven je nastopil poškodovan, saj je v preteklih tednih zaradi natrgane mišice veslal po prilagojenem programu, a tudi to ga ni ustavilo na poti na zmagovalni oder. “Voda tu na reki Treski mi bolj ustreza, kot mi je Vardar pred šestimi leti, tako da mislim, da je bilo danes malce lažje. Mišica se prav gotovo še ni zarasla, ker je bila že precej natrgana. V vseh teh dneh pred tekmo sem imel nekje v podzavesti, kaj pa če se strga, ampak je zdržala, tako da sem zadovoljen z rezultatom. S starta je bilo potrebno iti na polno, ker je bila klasična proga precej kratka, poleg tega je še močan tok, zaradi česar ne moreš taktizirati, ampak moraš iti na polno. Vožnja je bila dobra, težko bi šel še boljše. Maxence je bil boljši in mu čestitam,” je povedal evropski podprvak Simon Oven.

Že jutri ga čaka nastop v ekipni tekmi kajakašev, kjer bo veslal skupaj z Nejcem Žnidarčičem in Anžetom Urankarjem. Slovenska trojka si želi priti na najvišjo stopničko, visoki pa so cilji tudi za petkove in sobotne sprinterske tekme. Pred nadaljevanjem prvenstva Oven pravi: “V sprintu je najprej treba priti v finale, ampak bom zagotovo napadal. V finalu pa vidiš, kaj se bo zgodilo. Kar se tiče ekipnih voženj smo jih na enem treningu preizkusili, ampak smo že utečena ekipa, zato ne bi smelo biti težav:”

Lep rezultat je dosegel tudi mladi kajakaš Tjaš Til Kupsch, lanskoletni evropski mladinski prvak v sprintu na divjih vodah, ki je bil med člani v klasiki tokrat 14.

V konkurenci kanuistov je bil dober Blaž Cof, ki je priveslal na osmo mesto, Nejc Gradišek pa je klasični spust zaključil kot 17. Francoza Theo Viens in Charles Ferrion sta bila prvi in drugi, Nemec Normen Weber pa si je priveslal bronasto kolajno.

V ženski konkurenci smo imeli na startu tri tekmovalke. Najboljši rezultat je dosegla Ana Šteblaj, ki je priveslala na 12. mesto. Sara Globokar je bila na svojem prvem članskem prvenstvu 22., Nika Ozimc pa je klasični spust zaključila kot 24. Evropska prvakinja je postala Belgijka Laurane Sinnesael, druga je bila Nemka Sophia Schmidt, tretja pa Francozinja Lise Vinet.

V četrtek bodo v Skopju na sporedu ekipne tekme v klasičnem spustu in posamične tekme veteranov, v petek in soboto pa sledijo sprinterske posamične in ekipne tekme, kjer se slovenska reprezentanca nadeja novih uspehov.

SPLETNA STRANhttp://www.wweuro23-sk.mk

REZULTATIhttps://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=kosta.2023051700

SPLETNI PRENOS (samo petek in sobota): https://www.youtube.com/CanoeEurope