Pred spustaši na divjih vodah prvi vrhunec sezone 2023

0
281

V Skopju se v torek z otvoritvijo začenja člansko evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah, ki bo prvi vrhunec tekmovalne sezone 2023. V Severno Makedonijo je odpotovala močna slovenska zasedba, ki cilja na najvišja mesta.

Prvenstvo stare celine v spustu na divjih vodah v članski konkurenci je bilo na istem prizorišču v kanjonu Matka organizirano že leta 2017 in takrat se je slovenska odprava veselila enkratnega uspeha. Med kajakaši so v sprintu Vid Debeljak, Nejc Žnidarčič in Anže Urankar poskrbeli za kar trojno zmagoslavje, ekipa kajakašev pa je osvojila naslov evropskih prvakov tako v klasični kot sprinterski preizkušnji. V klasiki je bil Simon Oven drugi.

Med glavnimi favoriti bodo slovenski kajakaši tudi tokrat. Vid Debeljak je po divjevodaškem uspehu prešel med sprinterje na mirnih vodah, a v teh letih že zaključil s športno kariero, so pa med najboljšimi še vedno Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven. Izkušeni trojici se bo letos na prvenstvu stare celine pridružil mladi Tjaš Til Kupsch, lanskoletni mladinski evropski prvak.

“Leto 2017 je bilo res fantastično in mislim, da ni nemogoče, da bi lahko ta uspeh ponovili, Anže je v vrhunski formi in po mojem mnenju eden izmed favoritov za zmago, Simon in Tjaš lahko z vrhunsko vožnjo tudi prideta zelo visoko, tako da se pustimo presenetiti. Mislim da imamo letos zelo močno reprezentanco,” je povedal Nejc Žnidarčič, najuspešenjši kajakaš v sprintu na divjih vodah na svetu.

Ob tem je Primorec dodal: “S trenutno formo sem kar zadovoljen, čeprav ni še na vrhuncu, ker je ta planiran za svetovno prvenstvo čez mesec dni. Želja je seveda zmagati, čeprav vem, da to ne bo lahko, saj je proga zelo kratka in bodo verjetno tudi zaostanki zelo majhni, tako da bo treba odpeljati vožnjo brez napak. Posamično bom štartal samo v sprintu, saj bom energijo hranil za moštveno tekmo v klasiki, kjer bomo poskusili ponoviti uspeh iz leta 2017, ko smo zmagali tako v klasični kot v sprinterski ekipni tekmi.”

Anže Urankar, ki je bil leta 2017 posamično tretji, je bron v sprintu osvojil tudi na prejšnjem članskem evropskem prvenstvu v Saberu, skupaj z Žnidarčičem in Ovnom pa so se veselili tudi ekipnega naslova evropskih prvakov, ki ga bodo na reki Treski poskušali ubraniti to soboto, ko bodo na sporedu ekipne tekme v sprintu.

“Spomini na evropsko prvenstvo leta 2017 so še kar živi. Leta 2018 smo imeli v Skopju tudi evropsko prvenstvo za mlajše člane, zato progo dobro poznamo. Znova si želim osvojiti kolajno, to je cilj. Rad bi pokazal to, kar znam. Mislim, da sem dobro pripravljen,” je pred odhodom na EP povedal Urankar.

Visoko pa seveda cilja tudi Simon Oven, čeprav se je v zadnjem času soočal s poškodbo: “Videl bom, kako bo, ni pa ravno idealno. Delal sem po nekoliko prilagojenem programu, ne čisto na polno. Sprintersko progo že poznam, saj smo že tekmovali tam, medtem ko na progi, kjer bo klasika, še nisem veslal. Mogoče bi mi še bolj ustrezalo, če bi bil sprint malo daljši, ampak tudi ta proga ni slaba.”

V igri za kolajne ne bodo le kajakaši, temveč tudi kanuist Blaž Cof, ki se na največja tekmovanja vrača visoko motiviran. Nekdanji svetovni prvak v sprintu na divjih vodah je zaposlen in ima številne druge obveznosti, zato vstaja v zgodnjih jutranjih urah (tudi ob četrti uri), da že pred službo opravi prvi trening dneva, ki mu nato sledi še popoldanski.

“Forma se mi zdi v redu, treniral sem dovolj ter tudi na tekmah in treningih pokazal dobre vožnje. Občutek na vodi je odličen, sposoben sem razviti dobro hitrost in čoln se dobro obnaša, tako da so te lastnosti super. Pazljiv moram biti edino na regeneracijo med treningi. Ciljev ali želja po medalji si ne upam napovedovati, so pa seveda tihe želje, vendar je treba prvo pokazati najboljše v finalu, potem pa počakati na ostale. Cilj je tudi opraviti odlično vožnjo v klasiki, je bolj mirna voda, kot bi si želel, ampak vsaj reka malo teče in dolžina je približno 11 minut. Če nimam vsaj malo treme, potem se ne počutim tako ostro kot sicer. Malo jo mora biti, da ostanem zbran in osredotočen na vožnjo,” je ob tem povedal Cof.

Med kanuisti mu bosta družbo delala še Martin Gale in Nejc Gradišek, ki ju bomo videli tudi v konkurenci dvojcev.

Med kajakašicami najvišje cilja Ana Šteblaj, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu v sprinterski preizkušnji končala tik pod zmagovalnim odrom. Na četrtem mestu jo je od kolajne oddaljilo vsega 15 stotink sekunde. Pridružili se ji bosta še Nika Ozimc in Sara Globokar.

V sredo bodo na vrsti posamične preizkušnje v klasiki, v torek sledijo ekipne tekme v klasičnem spustu, v petek kvalifikacije sprinta na divjih vodah, v soboto pa borba za kolajne v sprintu s posamičnimi finali in ekipnimi tekmami v sprintu.

REPREZENTANCA

K1 moški: Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar, Tjaš Til Kupsch

K1 ženske: Ana Šteblaj, Nika Ozimc, Sara Globokar

C1 moški: Blaž Cof, Martin Gale, Nejc Gradišek

C2 moški: Nejc Gradišek – Martin Gale

SPLETNA STRAN: http://www.wweuro23-sk.mk

 REZULTATI: https://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=kosta.2023051700

SPLETNI PRENOS (samo petek in sobota): https://www.youtube.com/CanoeEurope