Slovenski slalomisti v Solkanu osvojili pet kolajn.

0
435

Slalomiste na divjih vodah so v nedeljskem delu tekmovanja za točke ICF v Solkanu pričakale zelo vetrovne  razmere, a kljub temu so organizatorji izpeljali tekmo, na kateri so se izkazali tudi slovenski tekmovalci in tekmovalke. Na Soči sta zmagala Peter Kauzer med kajakaši in Blaž Cof med kanuisti, Luka Božič je bil drugi med kanuisti, Eva Terčelj druga med kajakašicami, Ajda Novak pa je med kajakašicami zasedla tretje mesto. Kanuistka Nina Bizjak je bila četrta.

Po sobotnih kvalifikacijah, kjer so bile razmere skoraj idealne, so tekmovalci, tekmovalke, trenerji in organizatorji v nedeljo, ko je bil čas za polfinale in finale, z veliko mero dvoma opazovali solkansko progo in nihanje vrat. V Solkanu je namreč pihal močan veter, a tekmo so na koncu vseeno uspeli izpeljati. Slovenski predstavniki so se izkazali, saj so v močni mednarodni konkurenci osvojili pet kolajn. Med kajakaši je zmagal olimpijski podprvak Peter Kauzer, ki je bil 39 stotink sekunde hitrejši od Nemca Hannesa Aignerja, dobitnika kolajne na olimpijskih igrah v Londonu, ter še enega Nemca Tima Maxeinerja. V finalu je veslal tudi Martin Srabotnik in bil deveti. Na enajstem mestu je polfinale zaključil Janoš Peterlin, Martin Albreht je bil 12., Žan Jakše 21., Simon Brus pa 31.

»Malo sem se namučil, včeraj se s kvalifikacijami ni začelo najboljše, ker sem zgrešil vrata. Malo sem prazen zaradi treningov, tako da se je poznala ta utrujenost. Danes je bila na srečo nekoliko krajša proga, ki sem se je lotil normalno, tudi čoln je lepše stekel kot včeraj. Za prvo tekmo v sezoni je dobro, zdaj bo treba ta ritem nadaljevati in napredovati iz vožnje v vožnjo,« je po zmagi povedal Kauzer.

Zmagal je tudi Blaž Cof, ki je prikazal najboljšo vožnjo v finalu kanuistov. Član tacenskega kluba je bil po odličnem nastopu nasmejan do ušes: »Nisem pričakoval, da bom danes tako veslal, čeprav sem želel. V spodnjem delu sem nekoliko tvegal, želel odpeljati nekoliko drugače. Izplačalo se je. Skozi celotno progo mi je dobro teklo. Ko sem prišel v cilj, sem vedel, da ni bil slab čas.«

Le 66 stotink sekunde za Cofom je zaostal Luka Božič, ki je na progi naredil dotik, ki mu je prinesel dve kazenski sekundi, brez napake bi se zmage veselil on. Tretji je bil Čeh Vaclav Chaloupka. Jure Lenarčič je zasedel enajsto mesto, Benjamin Savšek je bil 14., Anže Berčič 20., Žiga Taljat pa 23.

Na stopničkah sta na uvodni tekmi leta končali tudi kajakašici Eva Terčelj in Ajda Novak, ki sta bili druga oziroma tretja. Z veliko prednostjo osmih sekund in pol se je zmage veselila Nemka Ricarda Funk. Urša Kragelj je bila deseta, Alja Kozorog 20. in Lea Novak 29. Tik pod zmagovalnimi stopničkami je preizkušnjo kanuistk končala Nina Bizjak, ki je bila četrta. Zmagala je Čehinja Eva Rihova, pred Nemkama Leno Stoecklin in Andreo Herzog.

V dopoldanskem delu, ko veter še ni bil tako močan, so se v dveh vožnjah pomerili slalomisti in slalomistke v odprti konkurenci, kjer vožnje niso štele za točke ICF. Med kanuisti je Klemen Vidmar zasedel drugo mesto, Urh Turnšek pa tretje. Zmagal je Nemec Hannes Aigner. Med deseterico najboljših kanuistov sta tekmovanje zaključila še Gašper Kovačič, ki je bil šesti, in osmouvrščeni Jakob Jeklin. V konkurenci kajakašev je bil Vid Kuder Marušič četrti, Niko Testen šesti, deseterico pa je zaključil Tine Kancler. Zmagal je Italijan Christian de Dionigi, pred Nemcem Stefanom Hengstom in rojakom Marcom Vianellom. Med kajakašicami je Eva Alina Hočevar osvojila sedmo mesto. Najboljša je bila Ukrajinka Viktoria Us, drugo mesto je zasedla Rusinja Ekaterina Perova, tretje pa Nemka Anna Faber.

 

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/?p=2480