V nedeljskem polfinalu tekme za točke ICF v Solkanu bomo videli 20 slovenskih čolnov.

0
315

Najboljši slovenski tekmovalci in tekmovalke, pa tudi kar nekaj zvenečih tujih imen, se ta konec tedna mudi v Solkanu, kjer poteka mednarodna tekma v slalomu na divjih vodah za točke ICF. Med kanuisti je najhitrejši čas kvalifikacij postavil Benjamin Savšek, Jure Lenarčič je bil tretji. Med kajakašicami je bila Urša Kragelj uvodni dan druga, Eva Terčelj tretja, najboljši slovenski kajakaš v kvalifikacijah pa je bil Žan Jakše na petem mestu.

S kvalifikacijami tekme za točke ICF v Solkanu se je tudi pri nas začela sezona večjih mednarodnih kajakaških tekmovanj. Večina slovenskih predstavnikov na tekmi je svojo nalogo opravila že po prvi vožnji in se uvrstila v nedeljski polfinale. Najhitrejši Slovenec v kvalifikacijah je bil kanuist Benjamin Savšek, ki je kot edini kanuist s progo opravil v manj kot 90 sekundah. Drugo mesto si je priveslal Poljak Grzegorz Hedwig, tretje pa Jure Lenarčič. Tudi preostali slovenski kanuisti bodo veslali v nedeljskem polfinalu. Anže Berčič se je v nadaljevanje uvrstil s četrtim časom kvalifikacij, Blaž Cof s petim, Žiga Taljat z 11., Luka Božič pa z 21. časom.

Uspešne so bile tudi kajakašice. Urša Kragelj je v kvalifikacijah osvojila drugo mesto, Eva Terčelj tretje, Ajda Novak pa sedmo mesto. Po drugem kvalifikacijskem nastopu sta si napredovanje zagotovili tudi Alja Kozorog in Lea Novak. Najhitrejša je bila Nemka Ricarda Funk.

Med kanuistkami smo imeli tri predstavnice, vse bomo videli tudi v nedeljskem polfinalu. Nina Bizjak je uvodni dan tekmovanj zasedla šesto mesto, Alja Kozorog 12., Lea Novak pa 17. Prvo mesto je zasedla Nemka Andrea Herzog, druga in tretja pa sta bili Rusinji Daria Šajdurova in Svetlana Tretjakova.

Prav tako so v polfinale napredovali vsi slovenski kajakaši. Najboljši slovenski rezultat kvalifikacij je pripadel Žanu Jakšetu, ki je bil peti. Prva štiri mesta so osvojili Nemci Sebastian Schubert, Alexander Grimm, Tim Maxeiner in Fabian Schweikert. Simon Brus je bil sedmi, Martin Srabotnik 12., Martin Albreht pa 19. Za las sta neposredno uvrstitev v polfinale po prvi kvalifikacijski vožnji ujela tudi Hrastničana Peter Kauzer in Janoš Peterlin. Obema so sodniki dosodili napako, ki jima je prinesla 50 kazenskih sekund, tako da sta bila uvrščena na 29. oziroma 30. mesto, zadnji mesti, ki sta še vodili v nadaljevanje po prvem kvalifikacijskem nastopu.

Že dopoldne so se na Sočo podali tudi tekmovalci in tekmovalke v odprti konkurenci, ki ni štela za točke ICF. Med kajakaši je bil najboljši Nemec Stefan Hengst, s sekundo zaostanka pa se je za njim uvrstil Niko Testen. Slednji je bil sicer hitrejši, a je prejel dve kazenski sekundi, ki sta mu odnesli uvrstitev povsem na vrh. Dobro sekundo in pol je za Nemcem na tretjem mestu zaostal še en Slovenec Vid Kuder Marušič. Med najboljšo deseterico kajakašev sta preizkušnjo končala še Tine Kancler, ki je bil peti in Luka Čižman kot deveti. Na tretje mesto med kanuisti se je uvrstil Sašo Taljat, ki je zaostal le za Čehoma Tomašem Hegerjem in Janom Busto, Gašper Kovačič je bil peti, Jakob Jeklin šesti, Nejc Polenčič pa osmi. Med kajakašicami je Eva Alina Hočevar zasedla odlično četrto mesto, pred njo so se uvrstile le Nemke Anna Faber, Andrea Herzog in Stella Melhorn. Med dvojci sta v odprti konkurenci veslala le Aljaž Jug in Erazem Šavli.

Tudi v nedeljskem delu tekmovanja bodo najprej tekmovali v odprti konkurenci (z začetkom preizkušnje ob 9. uri), ob 14. uri pa se bodo začele polfinalne vožnje vseh kategorij tekme za točke ICF. Polfinalnim vožnjam bodo sledile še finalne (začetek je predviden za 15.45).

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/?p=2480