Slovenski tekmovalci imajo pred EP na Soči visoke cilje.

0
442

Slovenski spustaši na divjih vodah pred evropskim prvenstvom, ki ga bo med 9. in 12. majem gostil Bovec, ne skrivajo želja po najvišjih mestih. Na prizorišču, ki je pred 22 leti že gostilo svetovno prvenstvo v spustu, bodo slovenski reprezentanti med glavnimi kandidati za kolajne stare celine. O pričakovanjih pred prvenstvom so spregovorili nekateri izmed kandidatov za mesto v ekipi.

Evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah bo prvo izmed treh večjih kajakaških tekmovanj, ki jih Kajakaška zveza Slovenije organizira v sezoni 2013, saj majskemu EP v Bovcu sledita še svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah, ki ga bo junija gostil Solkan, ter svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, ki bo avgusta v Ljubljani. Slovenski tekmovalci v spustu na divjih vodah tradicionalno sodijo v sam svetovni vrh te kajakaške discipline, zato visoki cilji tekmovalcev dober teden dni pred prvenstvom ne presenečajo.

Prvo ime ekipe bo nedvomno kajakaš leta 2012 Nejc Žnidarčič, ki v zadnjih letih pridno zbira kolajne z največjih tekmovanj. V zadnjih petih letih je na evropskih in svetovnih prvenstvih osvojil deset kolajn. Primorec je v soboto priveslal do naslova državnega prvaka v sprintu, v klasični preizkušnji pa je moral premoč nekoliko presenetljivo priznati mlajšemu Simonu Ovnu. »Državno prvenstvo ni bil ravno moj cilj, saj sem se pripravljal na EP in imel v zadnjem obdobju najtežje treninge brez počitka, tako da sem bil kar utrujen. Ne morem pričakovati, da bom še vedno zmagoval za 15, 20 sekund, saj so fantje že zelo napredovali. Vesel sem, da bomo imeli močno moštvo,« je razplet DP pokomentiral Žnidarčič in nadaljeval: »Reka Soča je divja in Slovenci smo vedno dobri na zahtevnih progah. Cilji pred EP so zagotovo visoki, saj sem se v zadnjih štirih letih vračal s posamičnimi kolajnami. Bo pa pritisk tukaj večji.«

Spustaška ekipa sicer še ni dokončna, saj tekmovalce v četrtek čakata še zadnji preizkušnji v sprintu in klasiki, ki bosta dali odgovor, kdo bo zastopal slovenske barve na EP. Blizu mesta v ekipi je tudi novi državni prvak Simon Oven: »Vedel sem, da bom blizu Nejcu, nisem pa pričakoval, da ga bom prehitel. Kar se tiče EP, pričakujem, da bom dobro tekmoval. Lani sem bil na svetovnem prvenstvu 12., letos pa sem še napredoval.« S trenutno pripravljenostjo je zadovoljen tudi Maks Frančeškin, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu z Žnidarčičem in Timom Kolarjem v ekipni sprinterski tekmi priveslal do naslova svetovnega prvaka. »Forma je kar dobra, se bo pa najprej potrebno uvrstiti v reprezentanco, saj smo zelo izenačeni. Trenutno sem osredotočen na izbirne tekme. Na Soči lahko dobro odpeljem tako sprint kot klasiko, še posebej pa moštvene vožnje,« je na novinarski konferenci povedal Frančeškin.

Po večletni odsotnosti s tekmovanj v spustu se v reprezentanco vrača izkušeni Simon Hočevar, ki je pred 22 leti še kot član jugoslovanske reprezentance, nastopal na svetovnem prvenstvu v Bovcu. »Priprave so potekale dobro, zaenkrat gre vse po načrtu. V Bovcu zelo rad tekmujem, tako da sedaj čakam, da bo ugoden vodostaj in da proge zaradi neprimernega vodostaja ne bodo preselili. Slovenci imamo na Soči veliko prednost pred tujci, saj jo zelo dobro poznamo in smo na njej pogosto veslali, tako da moramo to dobro izkoristiti. Konkurence ne poznam, saj sem nazadnje v spustu tekmoval leta 1999, vendar pa sem prepričan, da bom v igri za najvišja mesta,« pred EP pravi Hočevar.

Prireditelji na prvenstvu pričakujejo več kot 130 tekmovalcev iz vsaj 15 držav. Trenutno so prijavljeni tekmovalci iz 12 držav, vendar imajo številne ekipe v teh dneh še izbirne tekme, zato so prireditelji podaljšali rok za prijave. Po besedah generalnega sekretarja KZS Jakoba Marušiča bo konkurenca na prvenstvu zelo močna, saj bodo nastopali predstavniki vseh najmočnejših držav, od Francije, Nemčije, Češke, Italije, Slovaške, Velike Britanije itd.

Na novinarski konferenci sta sodelovala tudi župan Bovca Siniša Germovšek in predstavnik občine Kobarid Pavle Sivec, brez katerih bi bila organizacija prvenstva stare celine nemogoča. Na to je opozoril predsednik KZS Bojan Žmavc: »Zaradi težke situacije smo razmišljali, da bi eno od predvidenih tekmovanj odpovedali, a se nato odločili za organizacijo vseh. Tekmovanje smo zadržali zahvaljujoč občinama Bovec in Kobarid. Ugotovili smo, da ima to prvenstvo lahko tudi dodano vrednost in predstavlja model, kako lahko organizator sodeluje z občinama. Ob tej priložnosti bi se želel zahvaliti županu Bovca Siniši Germovšku in svetniku občine Kobarid Pavlu Sivcu.« Sivec, ki se je še spomnil zadnjega svetovnega prvenstva, ki je bilo organizirano v Jugoslaviji, se novega velikega tekmovanja na Soči veseli: »Sodelovanje med KZS in lokalno skupnostjo je model, kako izpeljati vrhunsko tekmovanje, ki ima velik promocijski efekt. Skupni projekt spominja na čase, ko smo dolino Soče odkrivali svetovnemu turizmu.« Pozitivne vidike prvenstva v luči turizma vidi tudi župan Bovca Siniša Germovšek, ki se veseli uradne otvoritve kajakaške sezone na Soči: »Že dalj časa je bila naša želja posebna otvoritev poletne sezone, tako da smo v prvenstvu videli priložnost, da to izpeljemo. Poseben izziv v našem eldoradu za vodne športe za nas je to, da prvenstvo ne bo omejeno zgolj na progo, temveč da mu bomo dodali poseben pečat in predstavili destinacijo.« Lokalna skupnost je pomembno pomagala tudi pri pripravi prizorišča, saj so novembrske poplave povzročile veliko škode, tako da so sanirali ključna mesta ob progi.

Evropsko prvenstvo se bo s slavnostno otvoritvijo začelo v četrtek, 9. maja ob 20. uri v Bovcu. Že v petek tekmovalce čaka tekmovanje v klasičnem spustu (individualno in ekipno), v soboto bo na sporedu individualna sprinterska preizkušnja, v nedeljo pa bodo prvenstvo sklenili z ekipno tekmo v sprintu. Organizatorji v sodelovanju z občinama Bovec in Kobarid pripravljajo tudi spremljevalni program.

 

Uradna stran prvenstva: http://www.socakayak.si/ep