Slovenskim sprinterjem tri finala A na tekmi v Milanu

0
557

Nekaj slovenskih sprinterjev na mirnih vodah je po sobotni izbirni tekmi na Bledu odpotovalo v Milano, kjer je potekala mednarodna tekma, ki je bila tudi izbirna tekma za italijansko reprezentanco. V finalu A na 500 metrov so veslali Vid Debeljak – Rok Šmit, Matevž Manfreda in Mia Medved.

Idroscalo v Milanu je leta 2015 gostil svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah, v preteklosti pa tudi že evropsko prvenstvo, sicer pa je eno glavnih prizorišč za številna tekmovanja pod okriljem italijanske zveze.

Tokratne močne tekme v italijanski prestolnici mode so se udeležili tudi slovenski predstavniki in predstavnica. Kajakaški dvojec, ki ga bomo že čez dobra dva tedna lahko videli na svetovnih pokalih v Račicah in Poznanju Vid Debeljak – Rok Šmit je veslal na 500-metrski razdalji. Slovenska naveza je v cilj finala A priveslala kot peta, s štirimi sekundami in pol zaostanka za najhitrejšim dvojcem tekme Andreo Schero in Samuelom Burgom. Drugo mesto sta si priveslala Dylan Paliaga in Riccrado Baldan, tretja pa sta bila Giovanni Penato in Luca Boscolo Meneguolo (vsi Italija).

Prav tako na končnem petem mestu je tekmovalni dan na 500 metrov zaključil Matevž Manfreda v konkurenci mladincev. Tako v kvalifikacijski skupini kot v polfinalu je imel najhitrejši čas svoje skupine, v polfinalu je bil najhitrejši izmed vseh polfinalistov, tako da se je brez težav uvrstil v finale A. V odločilni tekmi dneva je moral premoč priznati četverici tekmecev. Za zmagovalcem Achillom Spadacinijem iz Italije je zaostal za dve sekundi in 55 stotink. Drugi je bil še en Italijan Federico Zanutta, tretji pa Švicar Luca Lauper.

V ženski konkurenci je tekmovala Mia Medved, ki si je na 500-metrski razdalji priborila šesti rezultat finala. V kvalifikacijah se je z drugim mestom brez težav uvrstila v polfinale, kjer je bila znova druga,  v finalnem nastopu pa je v cilj priveslala kot šesta. Zmagala je Agata Fantini, pred Susanno Cicali in Irene Burgo.

Dva predstavnika smo imeli v članski konkurenci kajakašev na 500 metrov. S petim časom polfinala se je v finale B uvrstil Tit Faletič, kjer je bil četrti, kar mu je v končni razvrstitvi prineslo 13. mesto. Jakob Stojanovič se je uvrstil v polfinale, kjer pa je z osmim časom svoje skupine obstal. V finalu A na tej razdalji je zmagal Ukrajinec Oleg Kukharik, drugi je bil Italijan Tommaso Freschi, tretji pa Avstrijec Timon Maurer.