Spustaši z državnim prvenstvom na Dolinki začeli letošnje izbirne tekme

0
473

Spustaši na divjih vodah so danes popoldne na Savi Dolinki tekmovali za naslove državnih prvakov v klasičnem spustu, tekma pa je bila hkrati tudi prva izmed štirih izbirnih za sestavo slovenske reprezentance. Državni prvaki so postali Simon Oven v kajaku, Ana Šteblaj med kajakašicami, Blaž Cof med kanuisti ter Nejc Gradišek in Martin Gale v konkurenci dvojcev.

Kot vselej je bila tudi tokrat najštevilčnejša konkurenca med kajakaši, kjer je po pričakovanjih zmagal Simon Oven. Naš najboljši kajakaš v klasičnem spustu se je po koncu lanske sezone že odločil za zaključek kariere, a se je izšlo z zaposlitvijo pri slovenski vojski, tako da je po malo daljšem premoru znova začel trenirati in se pripravljati na letošnjo sezono. Državno prvenstvo je bilo dober test pripravljenosti, v cilju pa je bil na koncu štirinajst sekund in pol hitrejši od najbližjega zasledovalca Nejca Žnidarčiča, ki je osvojil srebrno kolajno. Anže Urankar je bil tretji.

»Sem zadovoljen, dober občutek je, ko postaneš državni prvak. Za domače tekme se je včasih težko motivirati, saj pravi občutek dobiš na mednarodnih tekmah, ampak je dober občutek. V zgornjem delu bi morda lahko malce počasneje začel in bi spodaj dodajal, ampak je delovalo tudi tako kot sem šel,« je povedal Oven. Zmaga je dober znak pred junijskim svetovnim prvenstvom, a tam bo zelo zahtevno: »V Treignacu je zelo specifična klasika in čisto drugačna kot tu. Veliko je divje vode in ne pride toliko do izraza ta vzdržljivost. Proga mi je všeč, ampak bo težko konkurirati Francozom, saj imajo res naštudirano progo. «

V konkurenci kajakašic je bila najhitrejša Ana Šteblaj, na drugo mesto je riveslala Helena Domajnko, tretja pa je bila Ula Skok.

Med kanuisti se je na najvišjo stopničko zavihtel Blaž Cof, ki je bil dobre pol minute hitrejši od Martina Galeta, Nejc Gradišek na tretjem mestu pa je zaostal za dobro minuto. Gradišek in Gale sta postala državna prvaka v konkurenci kanuističnih dvojcev, kjer sta si drugo mesto priveslala Tilen Zorko in Simon Škof Ojeda, tretja pa sta bila Matej Hočevar in Pakko Anžur Hočevar.

Ker je tekma štela za državno prvenstvo v klasičnem spustu kolajn niso podelili le v absolutni konkurenci, temveč tudi najboljšim med mlajšimi člani, mladinci in mlajšimi mladinci. V konkurenci kanuistov do 23 let je zlato kolajno prejel Martin Gale, drugi je bil Nejc Gradišek, tretji pa Aljaž Marko Golob. Med kajakaši do 23 let je državni prvak postal Tjaš Til Kupsch, drugi je bil Matija Preskar, tretji pa Lenart Stanovnik. V konkurenci kanuistov mladincev so kolajne prejeli Martin Gale za prvo mesto, Aljaž Marko Golob za drugo in Tit Šenk za tretje mesto. Najboljša kajakašica med mladinkami je bila Ula Skok, Naja Pinterič je bila druga, Nika Ozimc pa tretja. Državni prvak med kajakaši mladinci je postal Tjaš Til Kupsch, Klemen Breznik je osvojil srebro, Blaž Mihelič pa bron. V konkurenci mlajših mladink je bila najboljša Ula Skok, druga je bila Naja Pinterič, tretja pa Ema Lampič. Med kajakaši v konkurenci mlajših mladincev so se kolajn veselili zmagovalec Gašper Krivic, drugouvrščeni Jan Jančar in Maj Habjanič, ki je bil tretji.

Ekipni naslov državnih prvakov je po pričakovanjih osvojila prva ekipa Kajak kanu kluba Ljubljana, za katero so veslali Simon Oven, Anže Urankar in Tjaš Til Kupsch, drugi so bili kajakaši KKK Tacen Enej Grm, Jon Šenk in Klemen Breznik, tretji pa člani druge ekipe KKK Ljubljana Tim Novak, Blaž Mihelič in Urban Novak.

V posamični konkurenci so veslali tudi veterani, kjer je zmagal Srb Sreten Biljić, drugi je bil član bohinjskega kluba Đorđe Mihajlović, tretji pa Matjaž Avšič.

Med petkom in nedeljo spustaše čakajo še tri izbirne tekme – dva sprinta in en klasični spust – ki bodo potekale v Trnovem ob Soči.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/2-5-2022-sobec-drzavno-prvenstvo-v-klasicnem-spustu/