Solkan bo gostil EP za mladince v spustu ter EP v slalomu za mladince in mlajše člane.

0
445

Brzice reke Soče bodo v naslednjih dveh tednih gostile kar dve evropski prvenstvi v kajaku na divjih vodah. Že ta konec tedna se bodo za naslove najboljših mladincev na stari celini pomerili tekmovalci v spustu, prihodnji teden pa bo Solkan gostil še evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu.

Posebnost evropskega mladinskega prvenstva v spustu na divjih vodah bo sodelovanje Slovenije in Italije, saj bo tekma klasičnega spusta potekala v obeh državah. To bo sploh prvič, da bo evropsko prvenstvo potekalo v dveh državah. Start klasične preizkušnje bo namreč v Solkanu, cilj pa v italijanskem Pevmu. Tudi otvoritvena slovesnost bo potekala na meji obeh držav, na skupnem mestnem trgu občin Nova Gorica in Gorica, ki je nastal ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo.

Organizatorji na prvenstvu v spustu pričakujejo nekaj manj kot 200 tekmovalcev iz 15 držav, precej več pa jih bo nastopilo na evropskem prvenstvu v slalomu za mladince in mlajše člane. Na soških brzicah bo tekmovalo kar 400 tekmovalcev iz 25 držav. V obeh atraktivnih disciplinah bodo nastopali tudi Slovenci, ki vselej veljajo za favorite. »Pričakujemo, da bomo na obeh prvenstvih med najuspešnejšimi reprezentancami. Nastopili bomo v polni zasedbi in v vseh kategorijah. Pri spustaših največ pričakujemo od Vida Debeljaka. Na visoka mesta pa računajo tudi ostali, predvsem Matic Klobučar in Rok Markočič, ki so vsi odlično pripravljeni,« je povedal Jakob Marušič, generalni sekretar Kajakaške zveze Slovenije, pri slalomu pa ob Evi Terčelj ter Luki Božiču in Sašu Taljatu, ki so letos tekmovali tudi na olimpijskih igrah v Londonu, izpostavlja še kanuiste: »Vroče železo v ognju bodo tudi kanuisti Anže Berčič, Jure Lenarčič in Blaž Cof, ki so letos osvojili naslov svetovnih prvakov med mlajšimi člani v ekipni tekmi.«

To nedeljo bo po koncu evropskega prvenstva v Solkanu potekal tudi rekreativni spust v okviru akcije Voda za vedno.

 

Uradna stran prvenstev: http://www.kayaksolkan2012.si/slo/

 

SLOVENSKA REPREZENTANCA:

SPUST

K1m: Vid Debeljak, Rok Markočič, Matic Klobučar, Martin Srabotnik

C1m: Luka Žganjar, Žiga Taljat, Jure Kljun, Blaž Zupan

K1ž: Anja Kancler, Neža Vrevc, Eva Vrevc, Beti Medved

C2: Gašper Kovačič – Niko Testen, Patrik Čermelj – Jakob Koren

C1ž: Anja Kancler, Alja Kozorog, Beti Medved

 

SLALOM – mladinci

K1m: Martin Srabotnik, Vid Karner, Rok Markočič

C1m: Luka Žganjar, Žiga Taljat, Blaž Zupan

K1ž: Anja Kancler, Nina Bizjak, Neža Vrevc

C2: Niko Testen – Žiga Taljat, Aljaž Makovec – Patrik Čermelj

C1ž: Anja Kancler, Alja Kozorog, Beti Medved

 

SLALOM – U23

K1m: Simon Brus, Martin Albreht, Matic Štrukelj

C1m: Anže Berčič, Jure Lenarčič, Blaž Cof

K1ž: Eva Terčelj, Ajda Novak, Janja Srabotnik

C2: Luka Božič – Sašo Taljat, Luka Žganjar – Peter Žnidaršič