Luka Božič in Sašo Taljat sta v Pragi osvojila tretje mesto.

0
570

Kanuistični dvojec Luka Božič – Sašo Taljat je na tekmi svetovnega pokala v Pragi priveslal še do drugih stopničk na tekmah svetovnega pokala. Potem ko sta na prvi tekmi v Cardiffu zasedla drugo mesto, sta bila tokrat tretja. V finalu je veslala tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je bila peta. Eva Terčelj je obstala v polfinalu.

Primorska kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta še enkrat več dokazala, da sodita v sam svetovni vrh v konkurenci kanuističnih dvojcev. Na četrti tekmi svetovnega pokala, ki se je s finali kajakašic in dvojcev danes končala v Pragi, sta priveslala do tretjega mesta in s tem še drugih stopničk na tekmi svetovnega pokala v tej sezoni. Z drugim mestom sta namreč navdušila že na prvi tekmi v Cardiffu, tokrat pa premoč priznala le francoskima posadkama Pierre Labarelle – Nicolas Peschier in Gauthier Klauss – Matthieu Peche.


Varovanca Dejana Testena sta na tej progi v lanski sezoni prišla do svoje prve zmage v svetovnem pokalu. »Bilo je enako kot lansko leto. Lepo sva gradila tekmo in na koncu v finalu pokazala najboljšo vožnjo. Čeprav sva imela dotik, je bilo vseeno dobro. Sva zadovoljna. Na tekmo sva šla brez kakršnihkoli obremenitev in s tem, kar sva dosegla, sva še kako zadovoljna,« je povedal Luka Božič.


Proga v praški Troji bo prihodnje leto gostila svetovno prvenstvo, tako da sta prvo in tretje mesto, ki sta ju osvojila v zadnjih dveh sezonah, dobra popotnica pred najpomembnejšim tekmovanjem prihodnega leta. »Prav gotovo je to pokazatelj, da nama ta proga leži in da se na njej dobro počutiva. Prav na tej progi dosegava najhitrejše čase, tako da sva zelo zadovoljna,« pa je povedal Sašo Taljat.


V ženski konkurenci sta v polfinalu veslali Urša Kragelj in Eva Terčelj. Slednja je že v zgornjem delu proge naredila veliko napako, zaradi katere je dobila 50 sekund pribitka, tako da je bilo sanj o finalu kmalu konec. Na koncu je bila 25. Urša Kragelj, zmagovalka prejšnje tekme za svetovni pokal, ki je bila že pred dobrim mesecem in pol v Španiji, je dobro nastopila tudi v Pragi, kjer je bila po polfinalu tretja, v finalni vožnji pa na koncu pristala na petem mestu. V vmesnem obdobju zaradi olimpijskih iger ni bilo tekmovanj, zato je bilo vzdrževanje dobre forme nekoliko težje: »Zadovoljna sem, da sem lahko z manj treninga ohranila dobro pripravo in da sem še vedno sposobna korektno oddirkati tekmo. Pri ženskah, kjer je konkurenca zelo velika, sem se uvrstila v finale in sem zelo zadovoljna,« je povedala Urša Kragelj, današnjo tekmo pa ocenila: »Škoda za danes, saj se mi zdi, da sem na progi izgubila nekaj dragocenih sekund, ki so me morda stale kolajne.«


Pred predzadnjo tekmo je imela Kragljeva izvrstno izhodišče tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je bila druga. Peto mesto ji je pred zaključkom sezone prineslo še nekaj dragocenih točk, a sama se s končno razvrstitvijo ne obremenjuje preveč: »Preračunavanje je v tem trenutku nepomembno. Dobro je, da tekmuješ po svojih sposobnostih in da se ne obremenjuješ s številkami. To je le ena izmed tekem. Nisem slabo tekmovala, saj je peto mesto povsem soliden uspeh in rezultat. Po eni strani sem zadovoljna, po drugi pa vem, da bi bilo lahko še boljše.«
Najboljša je bila Slovakinja Jana Dukatova, na drugo mesto se je uvrstila aktualna evropska prvakinja Carole Bouzidi iz Francije, tretja pa je bila nekoliko presenetljivo Nemka Ricarda Funk.


Slovenska ekipa je lahko z izkupičkom predzadnje tekme svetovnega pokala v Pragi zelo zadovoljna, saj je uspela ponoviti lanski uspeh – eno zlato in eno bronasto kolajno. Lani sta bila najboljša Božič in Taljat, tretje mesto pa je osvojil kajakaš Peter Kauzer, ki je letos tekmo zaradi družinskih obveznosti izpustil. Precej drugačne volje so bili gostitelji, ki so veljali za favorite v praktično vseh disciplinah, na koncu pa se morali zadovoljiti le z eno bronasto kolajno, ki jo je priveslal kanuist Vitezslav Gebas.


Slalomisti se selijo v Bratislavo, kjer bo prihodnji vikend na sporedu zadnja tekma svetovnega pokala v sezoni 2012. Le en teden kasneje pa bo Solkan gostil še slalomsko evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane.