Benjamin Savšek si je v Pragi priveslal prvo zmago v svetovnem pokalu.

0
316

Kanuist Benjamin Savšek je na četrti tekmi svetovnega pokala, ki ta vikend poteka v Pragi, priveslal do svoje prve zmage v tem tekmovanju. V finalu je veslal tudi kajakaš Jure Meglič, ki je zasedel šesto mesto. Preostali slovenski kanuisti in kajakaši so obstali v polfinalu.

Ljubljanski kanuist Benjamin Savšek je na predzadnji tekmi svetovnega pokala v Pragi stopil na najvišjo zmagovalno stopničko. Ko je skozi cilj priveslal še zadnji tekmovalec, je Savšek z velikim nasmehom že lahko dajal izjave ob svoji prvi zmagi na tekmah svetovnega pokala. Savšku proga v praški Troji očitno zelo leži, saj je bil tukaj na tekmi svetovnega pokala leta 2010 že drugi. »Super sem tekmoval v finalu in odpeljal čisto vožnjo. Že na startu sem vedel, da bom moral iti na vse ali nič oziroma odpeljati čisto in kar se da hitro vožnjo. Kot kaže mi ta proga res leži že od leta 2010, ko sem bil drugi, in upam, da se mi bo izšlo tudi drugo leto na svetovnem prvenstvu. Res je, da nekaj favoritov manjka, recimo Tony Estanguet in Michal Martikan, ampak vseeno sem prikazal odlično vožnjo in postavil dober čas. Zadovoljen sem tako s svojo vožnjo kot rezultatom,« je razlagal Savšek.


Za 25-letnim kanuistom je izvrstna sezona, ki jo je začel z bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v Augsburgu: »Letos sem tudi na OI kazal zelo dobro formo, a se na žalost ni izšlo v finalu. Kot kaže, sem tukaj izkoristil izkušnje z OI in sem v finalu veslal čisto drugače, bolj trezno. Saj sem tudi tam, ampak tukaj se je izšlo. Morda sem imel na kakšnih vratih, kjer voziš na nož, tudi nekaj sreče.«


Varovanec Jožeta Vidmarja je očitno dobro formo z OI zadržal tudi za zadnji dve tekmi letošnje sezone. »Mislil sem, da gre krivulja navzdol, ker sem šel po OI na morje in si vzel nekaj premora. Šele pred 14 dnevi sem znova začel trenirati, a sem v zadnjih dneh naredil nekaj res dobrih treningov. Očitno se znam pripraviti in za takšne tekme dvigniti formo točno na tisti dan, ko jo potrebujem.«


Zmaga v svetovnem pokalu bo Savšku prinesla kar nekaj novih točk v skupnem seštevku: »Tekmo v La Seu d”Urgellu sem izpustil, tako da sem točkovno precej v zaostanku. Bom videl, kako bo sedaj v skupnem seštevku pred zadnjo tekmo. Če drugega ne, pa bo zadnja tekma v Bratislavi služila za nabiranje izkušenj.«


V odločilni vožnji je Savšek dosegel daleč najboljši čas in najbližjega zasledovalca Alexandra Slafkovskega s Slovaške prehitel za 2,38 sekunde, tretje mesto pa si je priveslal Čeh Vitezslav Gebas. Eden najresnejših tekmecev slovenskega olimpijca, Stanislav Ježek, je v srednjem delu proge nesrečno zlomil veslo in nato ob bučni podpori s tribun nadaljeval do cilja. Preostali slovenski kanuisti so tekmovanje sklenili v polfinalu. Anže Berčič je bil 14., Jure Lenarčič 23., Blaž Cof pa 30.


V finalu je veslal tudi kajakaš Jure Meglič, za katerega je bil to sploh prvi finalni nastop v letošnji sezoni. V prvem delu leta se je namreč po dveh operacijah hrbtenice še precej lovil in iskal prave tekmovalne občutke. »Zelo sem zadovoljen, da sem po dobrem letu in vseh težavah znova prišel v finale. Vesel sem, da se počasi vračam. V vožnjah še imam rezerve, posebej v spodnjem delu, kjer sem obakrat naredil napaki. Lahko bi šel še hitreje, ampak vsaj prišel sem v finale in od tukaj sedaj startam naprej. Upam, da v prihodnjih tednih tudi najdem novega trenerja, saj že nekaj časa treniram sam in da bom lahko začel razmišljati o prihodnji sezoni,« je po tekmi povedal šestouvrščeni Jure Meglič. Simon Brus je zasedel 22. mesto, Janoš Peterlin je bil 23., Martin Albreht pa 35.


Francoski kajakaš Etienne Daille, ki je imel zelo glasno podporo tudi s tribun – njegova mati je namreč Čehinja – je zmagal še na tretji letošnji tekmi svetovnega pokala, ob tem pa bil v Cardiffu drugi,  drugi je bil Poljak Mateusz Polaczyk, tretji pa Nemec Fabian Dörfler.


Med kanuistkami je bila najboljša Francozinja Caroline Loir, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Nemka Lena Stöcklin.


V nedeljo se bodo v polfinalu pomerili še kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj ter dvojec Luka Božič – Sašo Taljat.

Več informacij na: www.slalomtroja.cz