Večina Slovencev je napredovala v polfinale tekme svetovnega pokala v Pragi.

0
427

Po daljšem premoru se s tekmo v Pragi nadaljuje letošnja serija tekem za svetovni pokal. Večina slovenskih slalomistov je nastopila dobro in si zagotovila napredovanje v polfinale. Za najboljši rezultat dneva sta poskrbela Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta bila četrta, kanuist Anže Berčič je bil peti, Benjamin Savšek je bil osmi, Urša Kragelj 15. Najboljši kajakaš je bil Jure Meglič na 24. mestu.

Po več kot mesecu in pol odkar je španski La Seu d”Urgell gostil tretjo tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah so se slalomisti tokrat zbrali v Pragi. Na četrto tekmo je pripotovala večina najboljših slovenskih reprezentantov, z izjemo Petra Kauzerja, Nine Mozetič ter dvojcev Dejan Kralj-Simon Hočevar in Luka Slapšak-Urban Jarc. S kvalifikacijami je večina opravila dobro in si zagotovila napredovanje, brez vnovičnega nastopa pa je v ženski konkurenci ostala mlada Ajda Novak.


V konkurenci kanuistov se je najbolj izkazal Anže Berčič, ki je že v prvi vožnji s progo opravil dovolj dobro in si predčasno zagotovil nastop v polfinalu, tako da v drugo sploh ni startal.  »Z vožnjo sem zadovoljen. Bila je povsem normalna, brez napak in dotika, tudi čoln mi je lepo tekel. Glede na ta rezultat sem se odločil, da v drugi vožnji ne bom startal in se pripravil za jutrišnjo tekmo. Posebnih načrtov zanjo nimam, upam le, da se bom dobro počutil,« je povedal Anže Berčič, ki je kvalifikacije končal na petem mestu.


S 26. časom kvalifikacij si je napredovanje priveslal Jure Lenarčič, ki je pred startom nerodno padel in si nekoliko potolkel gleženj.»Mislim, da padec ni imel velikega vpliva na nekoliko slabše vožnje, prej bi to pripisal glavi. Pred prvim tekom, ko sem padel, sem med ogrevanjem čutil nekaj bolečine, ampak ko si na startu take malenkosti odmisliš,«je povedal Lenarčič, in nato ocenil še svoj nastop: »V spodnjem delu proge, kjer sem naredil dve napaki zapovrstjo, mi je malo popustila zbranost. Ko sem naredil prvi dotik, sem poskušal skočiti preko vala, zato sem potem naredil še drugi dotik. Prvi cilj – uvrstitev v polfinale – je izpolnjen, morda sem pričakoval malenkost več. Jutri je nov dan in nova tekma, kjer bomo vsi na istem.«


Olimpijec Benjamin Savšek je bil osmi, Blaž Cof pa 28. Najhitrejši je bil Čeh Stanislav Ježek, drugi je bil Britanec David Florence, tretji pa Španec Ander Elosegui.


Med kajakaši se je izmed Slovencev najbolje odrezal Jure Meglič, ki je bil 24. Simon Brus, za katerega je to sploh prva večja tekma v tej sezoni, saj se je v zimskem času poškodoval med smučanjem, se nato posvetil maturi, nato pa tik pred odhodom na svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v ZDA med enim izmed treningov utrpel še hud udarec v rebra ter prav tako ostal brez nastopa na SP, je v kvalifikacijah priveslal do 32. mesta, Janoš Peterlin je bil 35., Martin Albreht pa 36.


»Nisem najbolj zadovoljen z vožnjo. Tekmo imamo po dolgem času. Vmes je bilo več kot mesec dni premora, ampak mislim, da bi se jutri dobri občutki že morali vrniti. Upam na najboljše,« je povedal Janoš Peterlin, ki se je v letošnji sezoni že izkazal s svojo prvo uvrstitvijo v finale na tekmah svetovnega pokala. To mu je uspelo v Cardiffu. Najboljši je bil domači junak olimpijskih iger Vavrinec Hradilek, ki še vedno praznuje osvojitev srebrne olimpijske kolajne in je šele pred kratkim znova začel trenirati, drugi je bil Nemec Fabian Dörfler, tretji pa njegov rojak Paul Böckelmann.


V popoldanskem delu programa so se na progo v praški Troji podale še kajakašice in dvojci. V konkurenci kajakašic, kjer so nastopile tri Slovenke, sta prvo oviro uspešno preskočili Urša Kragelj, ki je bila 15., in Eva Terčelj, ki je bila 19. Brez nastopa v polfinalu je ostala le Ajda Novak, ki je imela veliko težav že v prvi vožnji, kjer je nabrala kar 16 kazenskih sekund, v drugo pa je zgrešila vrata ter na ta način izgubila vsakršno možnost za napredovanje. Najhitrejša je bila Avstrijka Corinna Kuhnle, druga je bila Britanka Elizabeth Neave, tretja pa Francozinja Carole Bouzidi.


V konkurenci dvojcev sta bila Luka Božič in Sašo Taljat tokrat edina slovenska predstavnika. S četrtim mestom sta postavila najboljši slovenski rezultat dneva in se zanesljivo uvrstila v nadaljevanje tekmovanja. Najhitrejša sta bila Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Štepanek, druga sta bila Pierre Labaerelle in Nicolas Peschier, tretja pa Peter in Ladislav Škantar.


V kvalifikacijah kanuistk, kjer Slovenija nima svoje predstavnice, je bila najboljša Avstralka Rosalyn Lawrence, druga je bila Čehinja Katerina Hoškova, tretja pa Britanka Mallory Franklin.


V soboto se bodo v polfinalnih in finalnih vožnjah pomerile kanuistke, kanuisti in kajakaši, v nedeljo pa še kajakašice in dvojci.

Več informacij lahko najdete na: www.slalomtroja.cz