Solkan bo ta konec tedna v znamenju spustašev. Začenja se SP v sprintu.

0
565

Reka Soča bo ta konec tedna gostila še drugo veliko tekmovanje v spustu na divjih vodah. Po evropskem prvenstvu v Bovcu se divjevodaši tokrat mudijo v Solkanu, kjer se bodo potegovali za naslove svetovnih prvakov v sprintu na divjih vodah. Slovenska ekipa računa na odmevne rezultate, v ospredju pa bo zagotovo Nejc Žnidarčič, ki bo na domači progi naskakoval tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka v sprintu.

Svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah bo drugo izmed treh večjih kajakaških tekmovanj v Sloveniji. Na prvem – evropskem prvenstvu v spustu v Bovcu – so Slovenci že navdušili, ko so osvojili kar šest kolajn, drugi vrhunec sezone za spustaše bo ta konec tedna v Solkanu, tretji kajakaški praznik pa bo avgusta v Ljubljani, ko se bodo na savskih brzicah na tekmi svetovnega pokala merili slalomisti.

Kot vselej so slovenski tekmovalci tudi tokrat med glavnimi favoriti za najvišja mesta, imeli pa bodo tudi prednost domačega terena. »V letošnjem letu imamo največja tekmovanja doma in zaradi tega tudi močnejšo reprezentanco. Naša pričakovanja so velika. Tekmovalci so dobro formo pokazali že na evropskem prvenstvu, zdaj pa so to še nadgradili. Na svetovnem prvenstvu je konkurenca sicer večja, vendar so še vedno najmočnejše evropske reprezentance. Boj za najvišja mesta bo potekal med istimi tekmovalci kot na EP. Sicer je tudi v drugih reprezentancah prišlo do nekaj sprememb, tako da bo tekma močnejša. O medaljah ne bi govoril, a zagotovo sodimo v sam svetovni vrh. Tako kot zmeraj bo potrebno dobro odpeljati, potem pa rezultat pride sam, ni treba veliko razmišljati o kolajnah. Treba se je le osredotočiti na tekmovanje in dobro opraviti svojo nalogo,« je pred prvenstvom razmišljal glavni trener slovenskih spustašev in nekdaj tudi sam izvrsten tekmovalec Srečko Masle.

Prvi favorit v kajakaški konkurenci bo zagotovo domačin Nejc Žnidarčič, ki se je z naslovom svetovnega prvaka okitil že v letih 2011 in 2012. Cilj pred prvenstvom je tako jasen – še tretji naslov svetovnega prvaka. »To je bil cilj že takrat, ko smo izvedeli, da bo svetovno prvenstvo v Solkanu. Sem zelo motiviran, še posebej, ker sem se tukaj naučil veslati. Na domači progi bo sigurno poseben občutek. Prepričan sem, da bomo imeli Slovenci do sobote že nekaj medalj v žepu in bo tudi zame lažje, da ne bo pritisk tako velik. Upam na dober šov in da bo prišlo čim več ljudi. Želim si tudi, da bi postali čim bolj prepoznavni tudi v okolici,« je povedal Žnidarčič.

Svetovni prvak je imel v zadnjem času nekaj zdravstvenih težav, saj je med treningom vzgibov drog popustil, tako da je padel na kolena. Ob tem so mu vretenca udarila eno ob drugo, tako da je imel ob hrbtenici otečene vezi, kar mu je zelo oteževalo hojo, počivati pa je moral kar osem dni. »Poškodoval sem si hrbet, tako da sem moral počivati in nisem bil v čolnu. Sledila sta dva tedna treninga, ki so ga zaznamovale bolečine. V čolnu gre, fitnes trening pa sem moral izpustiti. Ni bilo vse idealno, važno pa je, da na vodi lahko vse izvajam normalno. S formo sem kar zadovoljen, zagotovo sem na višjem nivoju kot na EP,« je še dodal Žnidarčič. Poleg njega bodo v kajakaški konkurenci veslali še Maks Frančeškin, Tim Kolar in Vid Debeljak.

Podobno visoke cilje ima tudi kanuist Blaž Cof, ki je na nedavnem EP na Soči priveslal do srebrne kolajne: »Nočem reči, da grem na medaljo, upam pa na najboljše. Ne želim se preveč obremenjevati, upam pa, da bom premagal vse,« je nekoliko v šali zaključil Cof, ki bo tokrat veslal tudi v kanuističnem dvojcu. V njem bo združil moči z izkušenim Simonom Hočevarjem, ki je na EP prav tako osvojil kolajno v posamični kanuistični preizkušnji. »V petek me v dvojcu čaka presenečenje, saj zaenkrat ne morem reči, kam spadava. Opravila sva nekaj skupnega treninga, tako da bomo videli. Na treningu sva se še nekoliko lovila, kdo bo spredaj in kdo zadaj. To sva sedaj naštudirala, upam le, da naju ne bo preveč premetavalo po valovih,« pa o nastopu v dvojcu dodaja Cof.

Za razliko od evropskega prvenstva, ko sta v dvojcu nastopala le Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, bo tokrat ekipa popolna, glede na imena pa bi utegnila poseči po visokih mestih tudi v ekipni preizkušnji. Domače prizorišče je namreč premamilo tudi Luko Božiča in Saša Taljata, ki sta leta 2010 na svetovnem prvenstvu v spustu že navdušila z dvema naslovoma svetovnih prvakov, a se nato v celoti posvetila slalomu. Primorca poudarjata, da naslova, ki sta ju priveslala v Španiji trenutno ne pomenita kaj dosti. »To je bilo leta 2010, sedaj pa je velika neznanka. Danes bova po dolgem času prvič veslala spust na divjih vodah, tako da bova videla, kako bo. Pred 14 dnevi sva bila dvakrat na mirni vodi, to pa je tudi ves trening spusta, ki sva ga zaenkrat opravila,« je opozoril Sašo Taljat. »Konkurenca se je zamenjala, tako da ne veva, kje sva. Veva samo, da morava dobro startati in zdržati do cilja,« pa je dodal Luka Božič, ki se je z nedavno končanega EP v slalomu vrnil z bronasto ekipno kolajno v kanuju enosedu.

Osamljena pa ostaja kajakašica Ajda Novak, ki bo tako kot na EP tudi tokrat edina slovenska predstavnica na tekmovanju. »Malo mi je žal, da nimamo ekipe, saj mislim, da bi lahko imeli dobro moštvo, ampak tako se je izteklo,« je povedala Novakova.

Tega športnega dogodka se ne veselijo le tekmovalci, temveč tudi župan Nove Gorice Matej Arčon: »Še sedaj se spomnim dneva, ko smo z Brankom Brezigarjem in Jakobom Marušičem odpotovali v Pariz, kjer so Solkan razglasili za prizorišče svetovnega prvenstva. To nam je bilo v posebno čast in veselje ter tudi priznanje našemu klubu in zvezi, da so zaupali organizacijo nam. To je dobra promocija in največji športni dogodek, ki se bo letos odvil na Goriškem. Prepričan sem, da bodo naši športniki dosegali vrhunske rezultate, pobrali več kolajn in da bo Nejc tretjič zapored svetovni prvak.«

Na prvenstvu prireditelji sicer pričakujejo 180 tekmovalcev iz 23 držav, petkov večerni finale pa naj bi si ogledal tudi predsednik države Borut Pahor.

Uradna stran tekmovanja: http://www.socakayak.si/

 

Slovenska ekipa:

K1 ženske – Ajda Novak

K1 moški – Nejc Žnidarčič, Maks Frančeškin, Tim Kolar, Vid Debeljak

C1 moški – Blaž Cof, Simon Hočevar

C2 moški – Peter Žnidaršič – Luka Žganjar, Luka Božič – Sašo Taljat, Blaž Cof – Simon Hočevar

 

Program prvenstva:

Četrtek, 13. 6.

20.00 Otvoritev prvenstva

Petek, 14. 6.

10.00 Kvalifikacije 1. tek: C1ž, C2m, K1ž

13.00 Kvalifikacije 2. tek: C1ž, C2m, K1ž

21.00 Finale: C1ž, C2m, K1ž

Sobota, 15. 6.

10.00 Kvalifikacije 1. tek: C1m, K1m

12.30 Kvalifikacije 2. tek: C1m, K1m

16.00 Finale: C1m, K1m

Nedelja, 16. 6.

12.00 Moštva 1. tek

14.00 Moštva 2. tek