Špela Ponomarenko Janić četrta na svetovnem pokalu v Poznanju

0
268

Prvi dan končnih odločitev na svetovnem pokalu v sprintu na mirnih vodah v Poznanju so slovenski reprezentanti dosegli nekaj odličnih uvrstitev. Kajakašica Špela Ponomarenko Janić je v finalu na 200 metrov osvojila četrto mesto, Mia Medved pa je bila sedma. Rok Šmit je bil na isti razdalji deveti, Anže Urankar pa enajsti. Jošt Zakrajšek je bil četrti v finalu C na 1000 metrov.

Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je odlično veslala v finalu kajakašic na 200 metrov in tekmo zaključila tik pod zmagovalnimi stopničkami, na četrtem mestu. Za zmagovalko finala Katarzyno Kolodziejczyk s Poljske je zaostala za 52 stotink, za bronasto kolajno pa za desetinko sekunde. Drugo mesto si je priveslala Danka Frederikke Hauge Matthiesen, bron pa Hrvatica Anamaria Govorčinović.

V finalu A na 200 metrov je veslala tudi Mia Medved in v cilj priveslala kot sedma, s sekundo zaostanka za zmagovalko tekme.

V finalu A kajakašev na 200 metrov je veslal Rok Šmit in bil na koncu deveti, z dvema sekundama zaostanka za zmagovalcem Robertsom Akmensom iz Latvije. Drugi je bil Šved Petter Menning, tretji pa Ukrajinec Oleksandr Zajcev.

Športna sreča se je na 200-metrski razdalji izmuznila Anžetu Urankarju, ki je zgrešil uvrstitev v finale A za vsega stotinko sekunde in nato veslal v finalu B. V drugi tekmi dneva na tej razdalji je veslal zelo hitro. Bil je drugi, zaostal je le za Britancem Lewisom Fletcherjem. Prvouvrščena tekmovalca finala B sta bila res hitra, saj je Flectcher veslal celo nekaj stotink hitreje od zlatega Akmensa v finalu A, čas Anžeta Urankarja pa bi mu prinesel četrti rezultat finala A.

V finalu C kajakašev na 1000 metrov je nastopil Jošt Zakrajšek in v cilj priveslal kot četrti, kar pomeni končno 22. mesto na tej razdalji. Kajakaš tacenskega kluba je za zmagovalcem finala C Britancem Jamesom Russellom zaostal za dve sekundi in pol. Zlato kolajno  v finalu A si je priveslal Madžar Adam Varga, drugi je bil Portugalec Fernando Pimenta, tretji pa še en Madžar Balint Kopasz.

Popoldne so sledile še polfinalne preizkušnje na 500 metrov. Obe slovenski kajakašici sta si priborili nedeljski finale B. Špela Ponomarenko Janić je v svoji skupini zasedla peto mesto, Mia Medved pa je bila šesta.

V moški konkurenci je do finala B na 500 prišel Anže Urankar, ki je bil v svoji skupini šesti, Rok Šmit pa je bil v prvi polfinalni skupini osmi in bo nastopil v finalu C.

V nedeljo bosta najprej tekmovali Špela Ponomarenko Janić in Mia Medved v finalu B na 500 metrov (10:00), sledil bo nastop Roka Šmita v finalu C na 500 metrov (10:06) in Anžeta Urankarja v finalu B na 500 metrov (10:12). Za konec svetovnega pokala bo Jošt Zakrajšek tekmoval še na 5000 metrov (15:35).

Rezultate in povezavo do spletnega prenosa na Recastu lahko najdete na: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-cup/poznan-2023