Jošt Zakrajšek osmi na 5000 metrov na svetovnem pokalu v Poznanju, na evropske igre Špela Ponomarenko Janić in Anže Urankar

0
196

V Poznanju se je s 5000-metrsko razdaljo kajakašev zaključila druga tekma za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah. Jošt Zakrajšek je v tej disciplini osvojil osmo mesto. Špela Ponomarenko Janić, Mia Medved, Anže Urankar in Rok Šmit so veslali na 500 metrov.

Jošt Zakrajšek je na lanski tekmi svetovnega pokala v Poznanju na 5000 metrov priveslal do srebrne kolajne, letos pa se je uvrstil na osmo mesto z nekaj več kot minuto zaostanka za najboljšim tekmovalcem. Tudi na Poljskem so na 5000 metrov tekmovali v tekmi s prenosi, kjer tekmovalci del proge pretečejo s čolnom v roki in kjer se lahko vrstni red pošteno premeša. Na tekmi se je najbolje znašel Danec Mads Brandt Pedersen, ki se lahko pohvali z več kolajnami s svetovnih in evropskih prvenstev v kajakaškem maratonu, kjer so t. i. prenosi sestavni del tekme. Na drugo mesto je prišel Portugalec Fernando Pimenta, tretji pa je bil Norvežan Jon Amund Vold, ki je v boju za bronasto kolajno premagal brata Eivinda.

Že dopoldne so bile na sporedu preizkušnje na 500 metrov, kjer smo imeli štiri predstavnike. Med kajakašicami sta v finalu B nastopili obe naši tekmovalki. Špela Ponomarenko Janić je v cilj priveslala kot tretja, z zaostankom dobrih treh sekund za zmagovalko finala B Poljakinjo Justyno Iskrzycko. S tretjim časom finala B je Špela prišla do končnega 12. mesta. Mia Medved se je uvrstila na deveto mesto in bo Poznanj zapustila s končnim 18. rezultatom na 500 metrov. V finalu A je zmagala Danka Emma Aastrand Jorgensen, pred Švedinjo Linneo Stensils in Hrvatico Anamario Govorčinović.

V moški konkurenci kajakašev na 500 metrov je v finalu B veslal Anže Urankar in se uvrstil na osmo mesto, skupno je tako dosegel 17. čas na tej razdalji. V finalu C je Rok Šmit priveslal v cilj kot šesti, kar pomeni, da je bil na koncu 24. na 500-metrski razdalji. V finalu A je bil najboljši Čeh Josef Dostal, drugi je bil Portugalec Fernando Pimenta, tretji pa Danec Rene Holten Poulsen.

Svetovni pokal v Poznanju je služil tudi kot interna izbirna tekma za uvrstitev v ekipo za evropske igre v Krakovu. Na podlagi kriterijev in doseženih rezultatov ta konec tedna sta si mesto v ekipi zagotovila Špela Ponomarenko Janić med kajakašicami in Anže Urankar med kajakaši.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-cup/poznan-2023

Foto: Jan Šmit