Špela Ponomarenko Janić do finala A na 500m, Jošt Zakrajšek do finala B na 1000m.

0
320

Na tretji in hkrati zadnji tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v sezoni 2013 slovenske barve zastopata le kajakašica Špela Ponomarenko Janić in kajakaš Jošt Zakrajšek. Na Poljskem sta prvi tekmovalni dan oba nastopila dobro. Ponomarenko Janićeva si je priveslala nastop v finalu A na 500m, Jošt Zakrajšek pa v finalu B na 1000m.

Primorska kajakašica Špela Ponomarenko Janić, ki je prvo tekmo svetovnega pokala v Szegedu izpustila, je nastope v Poznanju začela odlično. V kvalifikacijski skupini na 500 metrov je zasedla drugo mesto ter se brez večjih težav uvrstila v polfinale. Tam je nastopila še boljše, saj je v svoji skupini dosegla najhitrejši čas in si zagotovila sobotni nastop v finalu A. Za njo sta zaostali dobitnici olimpijskih kolajn Novozelandka Lisa Carrington in Južnoafričanka  Bridgitte Hartley. Finale A bo na sporedu v soboto ob 10.32, ob 15. uri pa bo slovenska tekmovalka nastopila še v kvalifikacijah na 200 metrov.

Na tekmi je nastopil tudi Jošt Zakrajšek, ki se je iz kvalifikacij na 1000-metrski razdalji v polfinale uvrstil s tretjim časom svoje skupine. Tik pred polfinalom je imel veliko smolo, saj se je prevrnil, nato pa le uspešno prišel do starta. V polfinalu je nato zasedel četrto mesto, kar mu je prineslo nastop v finalu B, ki bo na sporedu v soboto ob 10. uri. »Ko je starter oznanil štiri minute do starta, sem mi je zgodilo nekaj, kar res nisem pričakoval. Ko sem zaveslal proti moji progi, sem z veslom zapel v enega izmed kablov, ki držijo boje. Prevrnil sem se v precej hladno vodo, ki ima le 14 stopinj Celzija, pa tudi zunaj ni bilo najbolj toplo, saj je pihal veter. K sreči sta mi na pomoč priskočila nemški in tunizijski tekmovalec, ki sta mi pomagala kajak spraviti do obale. Tam mi je Andrej pomagal sprazniti vodo iz čolna, nato pa sem odhitel na start, kjer so me že čakali,« je prigodo opisal Zakrajšek. Najhitrejši v tej polfinalni skupini je bil Uzbekistanec Aleksej Močalov, drugi je bil Poljak Rafal Rosolski, tretji pa Šved Anders Gustafsson.

Popoldne je Zakrajšek nastopil še v kvalifikacijah na 500 metrov, kjer je uspešno napredoval v polfinale, nato pa v svoji polfinalni skupini tudi obstal. Zasedel je deveto mesto in že zaključil z nastopi na tej razdalji. Na 500-metrski tekmi je bil v Zakrajškovi polfinalni skupini najhitrejši Avstralec Ken Wallace, drugi je bil Francoz Cyrille Carre, tretji pa Poljak Marek Twardowski.

Rezultate lahko najdete na: http://wcsprint.kayakpl.com/