Špela Ponomarenko Janić druga tudi na 200-metrski razdalji.

0
319

Beograd, 4. junija – Špela Ponomarenko Janič je na tekmi svetovnega pokala v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Beogradu po sobotnem drugem mestu na 500 metrov danes osvojila srebro tudi na 200-metrski razdalji. V finalu A je bila od Ponomarenko Janićeve hitrejša le mlada Švedinja Linnea Stensils.

Ponomarenko Janićeva je za zmagovalko zaostala za 0,05 sekunde, tretja je bila Poljakinja Marta Walczykiewicz. Na isti razdalji je veslala še Anja Osterman, ki je v finalu B zasedla drugo mesto in tako kot na 500 metrov skupno končala na 11.

“Vsi svetovni pokali so bili vrhunski, na petih tekmah sem dobila pet medalj, kar mi ni uspelo še nikoli. Včeraj je bila dobra tekma, morda malo valovita, a razmere so bile za vse enake. Danes sem bila dobra, startala sem dobro, na koncu sem bila spet druga kot na Portugalskem. A upam, da se bo kdaj v nadaljevanju sezone ta stotinka obrnila še v mojo korist,” se zaradi tesnega razpleta tekme, ki jo je tekmici prepustila za pet stotink, ni preveč vznemirjala slovenska kajakašica.

“Na Portugalskem je bila razlika še manjša, a zame imajo vse te medalje isto težo. Nismo se posebej pripravljali za te tekme, zato smo nanje šli skorajda s čistega treninga. Letos sem prvič trenirala v skupini, dekleta smo že na treningih tekmovala med sabo in se spodbujala, pokazalo se je, da smo že zdaj dobro pripravljene, imamo pa tudi še precej rezerv,” je prvi del sezone kot zelo dobrega ocenila Ponomarenko Janićeva.

Zdaj se že začenjajo priprave na eno do dveh najpomembnejših tekmovanj sezone, evropsko prvenstvo, ki bo čez poldrugi mesec, konec avgusta pa še svetovno.

Ponomarenko Janičeva bo na EP nastopila v dvojcu in še eni disciplini v enojcih, natančno bodo program nastopov v njeni ekipi določili v naslednjih dneh. “Vse te tekme so bile testne pred EP. Vse jemljemo tako, da vidimo, kje smo, kaj smo naredili dobro in kaj še manjka pred EP in seveda SP, ki je glavni cilj sezone,” je po nastopih v Beogradu še dejala najuspešnejša Slovenka.

Špela Ponomarenko Janič je bila druga tudi v soboto, ko je bila na sporedu preizkušnja na 500 metrov. V finalu A je bila od nje hitrejša le Belorusinja Volha Hudženka. Ponomarenko Janićeva je za zmagovalko zaostala za 0,328 sekunde, tretja je bila Belgijka Hermien Peters, ki je zaostala 1,244 sekunde. Na isti razdalji je veslala še Anja Osterman, le da v finalu B. V njem je bila druga in osvojila končno 11. mesto.

Jošt Zakrajšek je na 5000 metrov zasedel enajsto mesto. Zmagal je Belorus Jurenia, pred Dancem Renejem Holtenom Poulsnom in Francozom Cryllom Carrejem. Že v soboto je Zakrajšek veslal v finalu B na 1000 metrov in osvojil skupno 15. mesto.

V polfinalu na 200 m je Tilen Vidovič med kajakaši v svoji skupini osvojil osmo mesto, na koncu je bil na tej razdalji 29. Na 500 metrov med kajakaši sta veslala dva Slovenca, oba sta v svoji skupini osvojila deveto mesto, Jošt Zakrajšek je bil na koncu 28., Alan Apollonio pa 34.

FOTO: Kajakaška zveza Srbije