Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman drugi na svetovnem pokalu v Nemčiji.

0
374

Primorski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman nadaljujeta z izvrstnimi nastopi. Na drugi tekmi svetovnega pokala v nemškem Duisburgu sta v finalu A ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov zasedli drugo mesto. Jošt Zakrajšek je bil v finalu B na 1000 metrov sedmi, Rok Šmit v finalu B na 500 metrov 9., v finalu C na 200 metrov pa 9. V finalu B kajakašev na 200 metrov je bil Vid Debeljak 5., Mia Medved pa je v finalu C na 200 metrov zasedla sedmo mesto.

Še malo in zmanjkalo nam bo vseh pridevnikov, s katerimi bi lahko opisali neverjeten niz uvrstitev na zmagovalne stopničke, za katere skrbita Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman. Tudi na drugi tekmi svetovnega pokala nadaljujeta niz uvrstitev na zmagovalne stopničke, na vsaki tekmi, na kateri nastopita skupaj. Tokrat sta v finalu A kajakaških dvojcev na 500 metrov zaostali le za francosko navezo Manon Hostens in Sarah Guyot. Na tretje mesto sta priveslali Belgijki Hermien Peters in Lize Broekx.

“Tekma še vedno ni bila perfektna. Iz tekme v tekmo se še učiva nove stvari. To je bila najina zadnja tekma na 500 metrov pred svetovnim prvenstvom in upam, da do takrat še popraviva to, kar nama manjka. Imava še skoraj tri mesece časa. V Poznanju sva bili tretji, tu drugi in Szeged … ena,” je povedala Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman pa dodala: “Kot je rekla že Špela, tekma ni bila perfektna. Ta dva vikenda se ravno ne najdem. Kljub temu, da veslanje ni tako dobro, je še vedno dovolj za medalje, tako da če bova še napredovali, mislim, da bo do svetovnega prvenstva še boljše in če bo šlo po vrstnem redu, bo tam zlata medalja.”

Preostali slovenski predstavniki so veslali v finalih B in C. Jošt Zakrajšek je tekmoval v finalu B na 1000 metrov in tam v cilj priveslal kot sedmi, kar mu je v skupni razvrstitvi prineslo 16. mesto. V finalu A se je zmage veselil Čeh Josef Dostal, drugi je bil Rus Roman Anoškin, tretji pa Madžar Balint Kopasz.

Dva predstavnika smo imeli v jutranjem polfinalu kajakašev na 200 metrov. Vid Debeljak je tam osvojil četrto mesto, Rok Šmit pa je bil deveti. To je pomenilo, da je popoldne Debeljak veslal v finalu B na 200 metrov, kjer je v cilj priveslal kot peti in se bo tako iz Nemčije poslovil s končnim 14. mestom na tej razdalji. Rok Šmit je bil v finalu C deveti, skupno 27. V finalu A je zmagal Britanec Liam Heath, drugi je bil Francoz Maxime Beaumont, tretji pa Litovec Arturas Seja.

Šmit je veslal še v finalu B na 500 metrov, kjer je v cilj priveslal kot deveti in v skupni razvrstitvi na tej razdalji zasedel 18. mesto. V finalu A je bil najboljši Nemec Tom Liebscher, drugi je bil Madžar Balint Kopasz, tretji pa Portugalec Fernando Pimenta.

V polfinalu kajakašic na 200 metrov je veslala Mia Medved in se z devetim časom svoje skupine uvrstila v finale C. Tam je ciljno linijo prečkala kot sedma in dosegla skupni 25. rezultat svetovnega pokala na tej razdalji. Zlato medaljo si je priveslala Danka Emma Astrand Jorgensen, druga je bila Španka Teresa Portela, tretja pa Švedinja Linnea Stensils.

Srebrni kajakašici s 500-metrske preizkušnje Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta v popoldanskih kvalifikacijah na 200 metrov zmagali in se neposredno uvrstili v nedeljski finale A. Na 200-metrski razdalji sta prvič skupaj na tekmi nastopila tudi Rok Šmit in Vid Debeljak ter se z drugim časom svoje kvalifikacijske skupine prav tako uvrstila v nedeljski finale A. V polfinalu kajakašic na 500 metrov pa je veslala Mia Medved in se z devetim časom svoje skupine uvrstila v finale C.

V nedeljo bo najprej v finalu C na 500 metrov veslala Mia Medved, sledita nastopa v finalu A na 200 metrov za dvojca Ponomarenko Janić – Osterman in Šmit – Debeljak, ob koncu tekmovalnega dne pa bo na 5000 metrov veslal še Jošt Zakrajšek.

Foto: Nebojša Radović/Kajakaška zveza Srbije