Benjamin Savšek znova na evropskem vrhu.

0
635

Kanuist Benjamin Savšek je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v francoskem Pauju priveslal do še druge zlate kolajne. Petkovi zmagi z ekipnih tekem je dodal še posamično zlato in tako prišel do drugega naslova evropskega prvaka v karieri. V finalu je veslala še kajakašica Eva Terčelj in bila peta. 

Za Benjaminom Savškom je zahtevno pripravljalno obdobje, saj je zaradi poškodbe kolena moral prestati operativni poseg, hkrati pa je izgubil tudi nekaj dragocenega časa, ki so ga tekmeci namenili pripravam na pomembno predolimpijsko sezono. V tokratnem finalu evropskega prvenstva pa je Savšek prikazal tako odlično vožnjo, da so bile vse težave le še oddaljen spomin. 

“Letos sem imel izredno težko pripravljalno obdobje. Lahko bi rekel celo depresivno. Zaradi poškodbe kolena sem bil povsem na tleh, dvomil sem, če bom lahko sploh letos tekmoval, če se bom sploh lahko usedel v čoln. A sem s trdim delom tudi to premagal, zdaj pa sem si za nagrado priskrbel še naslov evropskega prvaka,” je povedal Savšek.

Kanuist tacenskega kluba je bil v finalu 79 stotink hitrejši od Francoza Martina Thomasa, na tretje mesto pa je priveslal Nemec Sideris Tasiadis.

“Ko sem prišel v cilj, sem imel odličen občutek. Pomislil sem na končno zmago, a nikoli ne moreš vedeti, saj so bili na startu še sami odlični tekmovalci na čelu z domačinom Thomasom. Čeprav sem bil zelo zadovoljen s svojo vožnjo, se nisem smel prehitro veseliti, ko je prišel na cilj Francoz, mi je dokončno odleglo,” je še dodal novi evropski prvak. 

To je za 32-letnega kanuista drugi naslov evropskega prvaka, prvega se je veselil leta 2015 v Nemčiji, pa tudi drugi naslov na prvenstvih na progi v Pauju. Pred dvema letoma se je namreč na tem prizorišču veselil naslova svetovnega prvaka. 

V polfinalu smo imeli še dva predstavnika. Anže Berčič je evropsko prvenstvo sklenil na 14. mestu, Luka Božič pa je bil 15.

Predstavnico smo imeli tudi v finalu kajakašic, kjer je Eva Terčelj priveslala do petega mesta. “Zadovoljna sem bila že z uvrstitvijo v finale. V njem sem poskušala napadati, borila sem se po najboljših močeh. Nisem razočarana, to je dobra podlaga za naprej,” je povedala ljubljanska kajakašica. V polfinalu je veslala še Ajda Novak, ki pa je bila 18. in prvenstvo sklenila v tej fazi tekmovanja. Naslova evropske prvakinje se je veselila Čehinja Amalie Hilgertova, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Nemka Jasmin Schornberg.

V nedeljo bodo v polfinalu tekmovali kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen.