Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman nadaljujeta izjemni niz uspehov

0
602

Predzadnji dan tekme za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah v Szegedu sta za nov velik uspeh poskrbeli Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman. Primorska naveza je v K2 500 metrov osvojila bron in tako nadaljevala niz uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Čeprav sta od zadnjega skupnega nastopa na tekmovanju najvišjega nivoja minili že skoraj dve leti, sta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman nadaljevali tam, kjer sta zaključili sezono 2019. Na zmagovalnem odru tekme v Szegedu. S tem sta tudi nadaljevali niz uvrstitev na stopničke, saj sta prav v vseh skupnih nastopih na največjih tekmovanjih stali na stopničkah.

V tokratnem finalu ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov na svetovnem pokalu na Madžarskem sta osvojili tretje mesto, in sicer z nekaj manj kot sekundo in pol zaostanka za Nemkama Sabrino Hering-Pradler in Tino Dietze, ki sta se veselili zmage. Drugi sta bili Poljakinji Justyna Iskrzycka in Helena Wisniewska.

“Res je lepo, da sva po vsem tem času še vedno konkurenčni. To pomeni, da smo dobro trenirali in delali, se dobro pripravljali in da gremo lahko optimistično v olimpijsko sezono. Danes nama na ogrevanju ni šlo tako super kot včeraj, malo se je zatikalo, ampak verjamem, da je še čas, da to popraviva,” je povedala Špela Ponomarenko Janić.

Anja Osterman pa je dodala: “Na startni listi vedno pogledamo, kdo je zraven, da imamo vse pod kontrolo. Danes to ni bilo problematično, bolj to, kako je šel čoln. Vemo, kaj moramo popraviti in na čem delati. Kljub veslanju, ki ni bilo dobro, sva osvojili tretje mesto, zato vemo, da sva na dobri poti, da bova enkrat odveslali tekmo, s katero bomo lahko stoodstotno zadovoljni.”

Slabe tri ure kasneje je Špelo in Anjo čakal še kvalifikacijski nastop na 200-metrski razdalji. S konkurentkami sta opravili brez težav in zmagali v svoji kvalifikacijski skupini, tako da sta se neposredno uvrstili v nedeljski finale A.

Dva nastopa je danes opravil kajakaš Vid Debeljak, ki je veslal na 200 metrov. Najprej je nastopil v polfinalu na najkrajši tekmovalni razdalji in bil četrti, tako da se je uvrstil v finale B. Od velikega finala in boja za kolajne so ga ločile le štiri stotinke sekunde. V finalu B, kjer so bili zbrani sami šampioni tega športa in dobitniki kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev, je bil nato šesti, tako da bo Szeged zapustil s končnim 15. mestom. V finalu A je zmagal Britanec Liam Heath, drugi je bil Madžar Sandor Totka, tretji pa Italijan Manfredi Rizza.

Manj zadovoljen je bil Rok Šmit, ki je veslal v finalu C na 500 metrov. V cilj je namreč priveslal kot šesti, kar je bilo manj od njegovih pričakovanj. Skupno je namreč to pomenilo 24. mesto. Zlato kolajno si je priveslal Madžar Bence Nadas, drugi in tretji pa sta bila Danca Rene Holten Poulsen in Victor Gairy Aasmul.

V nedeljo bomo v Szegedu spremljali le še Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman, ki bosta veslali v K2 na 200 metrov.

V ponedeljek bodo Mia Medved, Vid Debeljak, Jošt Zakrajšek in Rok Šmit odpotovali v ruski Barnaul, kjer bo na sporedu druga tekma za svetovni pokal in še zadnja možnost za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. Ponomarenko Janićeva in Ostermanova pa se bosta za nekaj dni vrnili domov.