Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman suvereno v finale A na 500 metrov

0
552

Po dveh dneh dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacij v sprintu na mirnih vodah se je v Szegedu začela še prva tekma za svetovni pokal v letošnji sezoni. Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta nadaljevali tam, kjer sta zaključili leto 2019, z odličnim nastopom v K2 500 metrov, kjer sta se brez težav uvrstili v sobotni finale.

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta leta 2019 na svetovnem prvenstvu v Szegedu osvojili dve kolajni in olimpijsko normo, to pa je bil tudi njun zadnji skupni nastop v dvojcu pred tokratno tekmo svetovnega pokala na Madžarskem. V lanskem letu na edini mednarodni tekmi sezone namreč nista nastopili.

Ob pogledu na tekmovališče ni izgledalo, da bi Primorki skupaj tekmovali prvič po nekaj manj kot dveh letih. S tekmicami sta namreč brez težav opravili tako v kvalifikacijah kot v polfinalu. Skupno sta imeli drugi čas polfinala, saj sta do cilja hitreje priveslali le zmagovalki druge polfinalne skupine Nemki Sabina Hering-Pradler in Tina Dietze.

“Tekmo sva odpeljali super. Ko sva videli startno listo, sva si rekli, da imava znova najtežjo skupino, ampak potem se je kot ponavadi izkazalo, da to ni bil takšen problem. Zjutraj sva se počutili boljše. Ko sem v polfinalu videla, da nama ni potrebno finiširati in se dodatno mučiti, sem hotela malo umiriti, ampak Anja očitno tega ni zaznala, tako da sva se malo bolj utrudili, kot bi se lahko, a sva zadovoljni,” je povedala Špela Ponomarenko Janić.

Nasmejana je bila tudi Anja Osterman: “Kot je povedala že Špela, sva se zjutraj na res preprost način odpeljali in zmagali v kvalifikacijski skupini. Bili sva presenečeni, ker se res nisva mučili. Čoln je lepo tekel. Zdaj je bilo res mogoče prisotnega nekaj strahu, ko na startni listi vidiš imena, ki so zraven, v finale pa vodijo samo tri mesta. Že od prvega zavesljaja je bil strah zaman, saj je čoln tekel. Kljub temu, da se morda nisva 100% ujemali, je čoln letel in tako ni bilo vprašanja, da se ne bi uvrstili v finale.”

Po dobrem nastopu v četrtkovih pozno popoldanskih dodatnih olimpijskih kvalifikacijah, kjer je Vidu Debeljaku olimpijska vozovnica v zelo močni konkurenci ušla za vsega šest stotink, je kajakaša tacenskega kluba le nekaj ur kasneje čakal nov start na 200-metrski razdalji. V svoji kvalifikacijski skupini je v cilj priveslal kot peti. Neposredno uvrstitev v polfinale so si zagotovili prvi štirje iz skupine, Vid Debeljak pa je napredoval kot najhitrejše petouvrščeni izmed šestih kvalifikacijskih skupin. Skupno je postavil 13. čas kvalifikacij. V Vidovi skupini je bil najhitrejši Srb Marko Novaković, drugi je bil Poljak Jakub Stepun, tretji pa Šved Petter Menning.

Na dveh razdaljah pa je nastopil Rok Šmit. Bohinjec, ki je po lanski sezoni 200-metrsko razdaljo zamenjal za 1000 metrov je v kvalifikacijah na tej razdalji v cilj priveslal kot sedmi in tako zaključil v tej fazi tekmovanja. Več je pričakoval na 500 metrov, kjer je v kvalifikacijah v svoji skupini zaostal le za Srbom Brankom Lagundzićem in Slovakom Milanom Dronerjem. S tem je zanesljivo prišel v polfinale, kjer pa je bil nato v svoji skupini sedmi. S tem je prišel do finala C. Pri trije iz skupine so namreč napredovali v finale A, tekmovalci na četrtem, petem in šestem mestu v finale B, preostali trije pa v finale C.

V soboto bomo Vida Debeljaka najprej videli v polfinalu na 200 metrov, nato pa še v enem izmed final na tej razdalji, Rok Šmit bo veslal v C finalu na 500 metrov, Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman pa se bosta najprej pomerili v A finalu na 500 metrov, popoldne pa še v kvalifikacijah kajakaških dvojcev na 200 metrov.