Vida Debeljaka šest stotink ločilo od olimpijske vozovnice

0
558

Sprinterja na mirnih vodah Jošt Zakrajšek in Vid Debeljak sta se danes v Szegedu potegovala za olimpijski vozovnici na dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacijah. Zelo blizu uspeha je bil Vid Debeljak, ki je na 200-metrski razdalji zasedel tretje mesto, na OI pa sta vodili prvi dve mesti. Jošt Zakrajšek je bil na 1000 metrov deveti.

Kajakaš tacenskega kluba Vid Debeljak, ki v zadnjih sezonah trenira skupaj z odličnim srbskim sprinterjem Strahinjo Stefanovićem, je bil zelo blizu izjemnega uspeha na dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacijah v Szegedu. V finalu kajakašev na 200 metrov je bil namreč tretji, zaostal je le za Rusom Evgenijem Lukancovom in Latvijcem Robertsom Akmensom. Omenjena tekmovalca sta si zagotovila mesto v Tokiu.

Debeljaka je od uspeha kariere ločilo pičlih šest stotink sekunde. Za nekdanjega evropskega prvaka in dobitnika kolajn s svetovnih prvenstev v sprintu na divjih vodah še ni vse izgubljeno, saj bo zadnja priložnost za osvojitev kvote prihodnji teden v ruskem Barnaulu. Po nastopu je povedal: “S tekmo sem kar zadovoljen. Definitivno je še veliko stvari, na katerih moram delati, predvsem na podrobnostih pri startu in finišu. Generalno pa je bil soliden nastop. Ne slovim po tem, da bi bil najhitrejši na startu. Vseeno imam manj izkušenj s tekmami na mirnih vodah, tako da bi temu pripisal malo slabši start.”

V finalu kajakašev na 1000 metrov je veslal Jošt Zakrajšek, ki pa je bil na koncu deveti. Olimpijski vozovnici sta si zagotovila prvouvrščeni Belgijec Artuur Peters in drugi kajakaš finala Francoz Guillaume Burger. Tudi za Zakrajška še ni vse izgubljeno, saj bo tudi on prihodnji teden nastopil na zadnji kvalifikacijski tekmi v Barnaulu.

“Z razpletom zagotovo ne morem biti zadovoljen. Zadovoljen sem lahko s tem, da sem dal v prvih dveh tretjinah vse od sebe. Danes so se karte močno premešale. Žal je naš šport v naravi, enkrat ima srečo nekdo, drugič drugi. Iz tekme v tekmo grem boljše. Naslednji teden imamo še eno tekmo, še eno mesto, ki vodi v Tokio. Verjamem, da še vedno lahko posežem po tem mestu,” je povedal Zakrajšek.

Od petka do nedelje bo Szeged gostil še tekmo svetovnega pokala. Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman bosta tekmovali v kajakaškem dvojcu na 200 in 500 metrov, Rok Šmit bo tekmoval v kajaku na 500 in 1000 metrov, Vid Debeljak pa na 200-metrski razdalji.