Jošt Zakrajšek in Vid Debeljak v boju za olimpijsko vozovnico

0
333

Sprinterji na mirnih vodah so opravili s prvim tekmovalnim dnem dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacij za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. Jošt Zakrajšek bo v četrtek veslal v finalu na 1000 metrov, Vid Debeljak pa v finalu na 200 metrov.

Pred evropskimi sprinterji je izjemno zahtevna naloga, saj gre za najmočnejši kontinent v tem športu, obenem pa sta v kajakaških kategorijah, kjer se za olimpijske igre potegujejo tudi naši reprezentanti, na voljo le po dve mesti. V boju za pot na Japonsko ostaja Jošt Zakrajšek, ki se je v konkurenci kajakašev na 1000 metrov uvrstil v četrtkov finale. Tako v kvalifikacijski, kot kasneje v polfinalni skupini je v cilj priveslal kot tretji.

“Zadovoljen sem z uvrstitvijo v finale, kar omogoča boj za prvi dve mesti in pot na olimpijske igre. Z vsako vožnjo sem malenkost bolj zadovoljen, tako da se nadejam, da se bo tako stopnjevalo do jutri in da jutri pokažem najboljše. Dve mesti vodita na OI. Vse v finalu sem že premagal in vsi so že premagali mene. Nekateri tekmovalci so na papirju res velike ribe, vendar pa so vsi premagljivi. Nekateri so danes pokazali, da so malo v ospredju, a do jutri se lahko še marsikaj spremeni,” je povedal Jošt Zakrajšek.

V moškem kajaku na 200 metrov je nastopil Vid Debeljak. V kvalifikacijski skupini je dosegel tretji čas in zanesljivo prišel do polfinalnega nastopa. Tudi v polfinalu je bil tretji, zaostal je le za Rusom Evgenijem Lukancovom in Gruzijcem Badrijem Kavelašvilijem. S tem je prišel do finala na 200 metrov in borbe za olimpijsko vozovnico.

“Z današnjima nastopoma definitivno ne morem biti zadovoljen. Vem, da znam veslati veliko boljše, kar sem danes pokazal. Na srečo je bilo to dovolj za jutrišnji finale. Odločilen bo start, videli pa bomo tudi, kakšne bodo vetrovne razmere. Zna se zgoditi, da bo tudi to nekoliko odločalo o časih,” je povedal po tekmi.

Največ nastopov je zbrala Mia Medved, ki je tekmovala tako na 200- kot 500-metrski razdalji. V kvalifikacijski skupini na 500 metrov je bila peta, v polfinalni pa nato četrta in tako je za eno mesto zgrešila uvrstitev v finale. Popoldne jo je čakal še nastop na 200 metrov. V svoji kvalifikcijski skupini na tej razdalji je v cilj priveslala kot peta in si zagotovila polfinale, kjer pa je nato osvojila sedmo mesto in zaključila z nastopi.

V četrtek bodo na vrsti finalne tekme evropskih olimpijskih kvalifikacij, v petek pa se začenja tekma svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah, kjer bodo tekmovali Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, Rok Šmit in Vid Debeljak.