Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman ne popuščata.

0
468

Sprinterji na mirnih vodah se ta konec tedna mudijo v Nemčiji, kjer v Duisburgu poteka druga tekma za svetovni pokal v letošnjem letu. Danes so bile na vrsti prve tekme, večinoma kvalifikacijske, pa tudi nekaj polfinalnih. Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić sta se uvrstili v finale A K2 500m, Jošt Zakrajšek v finale B na 1000 metrov, v finale B na 500 metrov pa je priveslal Rok Šmit.

Primorski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman nadaljujeta z uspešnimi nastopi na tekmah najvišjega nivoja. Uvodni dan tekmovanj na drugi tekmi svetovnega pokala sta se na tekmovališče podali dvakrat. Najprej sta brez težav zmagali v svoji kvalifikacijski skupini kajakaških dvojcev na 500 metrov in se tako zanesljivo uvrstili v popoldanski polfinale. Tudi v polfinalu sta bili najhitrejši v svoji skupini, izmed vseh polfinalistk na startu pa sta imeli skupno tretji čas. Z zmago v svoji skupini sta prišli do še enega finala A na 500 metrov, ki ju čaka v soboto. 

Na 1000-metrski razdalji je tekmoval Jošt Zakrajšek. V kvalifikacijski skupini je dosegel tretji čas, pred njim sta se zvrstila Rus Roman Anoškin in Britanec Thomas Lusty. S tretjim časom je Zakrajšek prišel do polfinala, kjer pa je bil nato v svoji skupini četrti. To je pomenilo napredovanje v finale B. V Zakrajškovi polfinalni skupini je zmagal Portugalec Fernando Pimenta, drugi je bil Danec Rene Holten Poulsen, tretji pa Italijan Samuele Burgo. Finale B Zakrajška čaka v soboto. 

Rok Šmit in Mia Medved sta se na progo podala večkrat. Najprej je Rok Šmit veslal v kvalifikacijah na 200 metrov in se s četrtim časom svoje skupine uvrstil v polfinale. V isti polfinalni skupini na 200 metrov bo v soboto zjutraj veslal tudi Vid Debeljak, ki je bil v svoji skupini drugi. Popoldne je Šmit veslal še na 500-metrski razdalji. Iz kvalifikacij je prišel v polfinale, nato pa tam zasedel šesto mesto. To pomeni, da se bo na tej razdalji na start podal še enkrat, in sicer v finalu B. 

Mia Medved je zjutraj veslala v kvalifikacijah na 200 metrov in se uvrstila v polfinale, ki jo čaka v soboto. V svoji kvalifikacijski skupini je bila šesta. Popoldne je veslala še na 500 metrov in bila v svoji skupini tretja, tako da si je tudi tu zagotovila napredovanje v polfinale. 

V soboto tekmovalke in tekmovalce v Duisburgu čaka pester program. Rok Šmit in Vid Debeljak bosta tekmovala na 200 metrov, Šmit nato tudi v finalu B na 500 metrov, na 200 in 500 metrov nastopa čakata Mio Medved, Jošt Zakrajšek bo veslal v finalu B na 1000 metrov, ob 13:15 pa Ponomarenko Janićevo in Ostermanovo čaka nova priložnost za naskok na svetovni vrh na 500-metrski razdalji. V soboto bosta Primorki veslali še v kvalifikacijah na 200 metrov, na isti razdalji pa bosta prvič v dvojcu skupaj nastopila tudi Vid Debeljak in Rok Šmit.

 

 

Foto: Nebojša Radović/Kajakaška zveza Srbije