V Pauju zlato-srebrn lesket kolajn.

0
511

Drugi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Pauju je imela slovenska ekipa veliko razlogov za veselje. V popoldanskih ekipnih tekmah so kanuisti Anže Berčič, Luka Božič in Benjamin Savšek namreč priveslali do naslova ekipnih evropskih prvakov, kajakaši Peter Kauzer, Niko Testen in Martin Srabotnik pa so osvojili naslov podprvakov.

V Franciji je prvi dan končnih odločitev evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah igrala Zdravljica. Za to so z enkratno vožnjo poskrbeli kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, ki so stopili na najvišjo stopničko. V napetem finalu so bili 16 stotink hitrejši od Francozov, tretje mesto pa so osvojili Rusi. 

Slovenska ekipa je v enaki zasedbi naslov evropskih ekipnih prvakov osvojila že pred petimi leti na Dunaju. “”Bila je zelo lepa vožnja. Danes smo združili svoje ege v ekipni duh in imeli vožnjo brez napak. Res sem vesel, da smo prišli do drugega naslova v ekipnih vožnjah,” je povedal Benjamin Savšek. Podobnega mnenja je bil tudi Luka Božič: “Uspeli smo pokazati, da kot ekipa sodimo v sam vrh. Upam, da bo šlo tako tudi naprej. Beni nas je dobro vodil in napadal spredaj, z Anžetom pa sva mu sledila. Vse se je poklopilo.”

Tretji član ekipe Anže Berčič pa je povedal: “Vse težje kombinacije smo odpeljali res zelo dobro. Moram reči, da je bilo kar naporno. Že včeraj smo videli, da je v posameznih vožnjah odpadel marsikateri favorit. Proga je zelo zahtevna, zato porabiš veliko energije.”

Za drugo slovensko kolajno tega prvenstva pa so poskrbeli kajakaši. Peter Kauzer, Niko Testen in Martin Srabotnik, so bili na progi zelo hitri, a so jih, ko so prišli v cilj, nekoliko nižje po razpredelnici pomaknile prejete kazenske sekunde. Po poizvedbi se je izkazalo, da so jim sodniki pripisali en dotik preveč, zato so jim dve kazenski sekundi odšteli od končnega časa. To pa je pomenilo skok na drugo mesto. 

“Bili smo nekoliko presenečeni, da imamo štiri kazenske sekunde. Ko smo prišli v cilj, trenerjev ni bilo, vsi so preverjali, tako da smo vedeli, da se je nekaj moralo zgoditi. Šli smo se razveslat, potem pa smo veseli ugotovili, da smo le dobili kolajno,” je razložil Martin Srabotnik. 

“Vožnja je bila na vrhunskem nivoju. Skozi celotno progo smo držali dober razmak med čolni, lepo smo se križali, bila je tekoča vožnja,” je povedal Niko Testen, ki je skupaj s Srabotnikom in Kauzerjem še drugo leto zapored stopil na zmagovalni oder evropskega prvenstva. 

Najizkušenejši član trojice Peter Kauzer pa je po še enem velikem uspehu povedal: “Že lani smo dobro tekmovali na evropskem prvenstvu in imeli kolajno. Letos smo to še nadgradili, šli stopničko višje. Res smo se dobro ujeli. Čehi so bili enostavno premočni.”

Naslov evropskih prvakov so si priveslali Čehi Jiri Prskavec, Vit Prindiš in Vavrinec Hradilek, tretji pa so bili Nemci. 

Slabše so tokrat nastopila dekleta. Kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, ki so bile leta 2017 v Tacnu ekipne evropske prvakinje, so s 56 kazenskimi sekundami preizkušnjo končale na osmem mestu. Prav tako osme so bile tudi kanuistke Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Alja Kozorog.

Še pred ekipnimi tekmami, v dopoldanskem delu programa, pa so potekale kvalifikacije kajakašev in kanuistk. Med kajakaši sta bila že po prvem nastopu uspešna Peter Kauzer in Martin Srabotnik. Slednji je imel 13. čas kvalifikacij, Kauzer pa 15. V drugi vožnji sta nastopila Niko Testen in Žan Jakše, mesto med polfinalisti pa si je s petim časom druge vožnje zagotovil še Niko Testen. Žan Jakše je, tako kot vse kanuistke – Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, prvenstvo sklenil v prvi fazi tekmovanja. 

V soboto bodo v Pauju na sporedu polfinalne in finalne preizkušnje kanuistov in kajakašic, slovenske barve pa bodo zastopali Savšek, Berčič, Božič, Terčeljeva in Novakova.