Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman priveslali do finala A na 500 in 200 metrov.

0
576

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta se po enoletnem premoru odlično vrnili med najboljše kajakašice sveta. Na tekmi svetovnega pokala na Poljskem je primorska naveza v polfinalu ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov v svoji skupini zmagala in si zanesljivo priveslala nastop v finalu A. Jošt Zakrajšek se je uvrstil v finale B na 1000 metrov, Rok Šmit pa v finale B na 500 metrov. V popoldanskem delu programa sta si Špela in Anja zagotovili še finale A na 200 metrov, Mia Medved pa se je uvrstila v polfinale na 500 metrov.

Čeprav je od skupnih nastopov Špele Ponomarenko Janić in Anje Osterman na največjih mednarodnih tekmovanjih preteklo več kot eno leto, varovanki Stejpana Janića tega na jezeru Malta v Poznanju nista pokazali. V tretji polfinalni skupini sta postavili najboljši čas in se brez težav uvrstili v sobotni finale A. Poleg Slovenk sta iz te skupine v finale A napredovali še posadki Nove Zelandije in Avstrije.

“Tekma ni bila ravno popolna. Res, da letos nisva veliko veslali na tekmah, ampak tisti treningi, ki sva jih naredili doma, so bili res že vrhunski. Precej boljši kot leta 2017. Sedaj je to merilo in vse, kar je slabše od tega, ni dobro. Danes je bilo dovolj za prvo mesto in finale. Imava še rezerve, še posebej, ker sva danes malo vijugali levo-desno. Upam, da bova uspeli to do finala popraviti,” je povedala Špela Ponomarenko Janić.

Blizu uvrstitvi v finale A je bil tudi kajakaš Jošt Zakrajšek, ki se mu je uvrstitev med najboljšo deseterico izmuznila za dve desetinki. V svoji polfinalni skupini je bil četrti, v finale A pa je napredovala najboljša trojica, in sicer Avstralec Thomas Green, Poljak Rafal Rosolski in Ukrajinec Oleh Kuharik. V soboto kajakaša tacenskega kluba čaka nastop v finalu B.

“Žal je zmanjkalo eno mesto, časovno zelo malo. Tako pač je, s tem se je treba sprijazniti in loviti čim boljšo uvrstitev v finalu B. Tekma je bila veliko boljša kot včeraj, tudi veslal sem veliko boljše, ampak ne najdem še pravih občutkov na tej progi. Zanimivo je, da so kljub dobrim pogojem časi vseh tekmovalcev zelo slabi. Vsak dan je malo boljše, tako da upam, da bo jutri še boljše,” je povedal Zakrajšek.

Na 500-metrski razdalji je nastopil Rok Šmit, ki je v kvalifikacijski skupini zmagal in se tako brez težav prebil v polfinale, ki ga je čakal že čez uro in pol. V polfinalu je ciljno linijo prečkal kot šesti in se tako uvrstil v finale B na tej razdalji. Po nastopu je bil bohinjski kajakaš zadovoljen: “S tekmo sem veliko bolj zadovoljen kot včeraj. Že v kvalifikacijah sem se dobro počutil, imel sem sicer lažjo skupino, ampak zmaga v kvalifikacijah je bila dobra spodbuda za polfinale. V zahtevni polfinalni skupini, kot so vse, sem se potrudil. Vse, kar imam, sem danes pustil na progi. Tekma je bila odpeljana tako kot sem želel.”

V kvalifikacijah kajakašic na 500 metrov je veslala Mia Medved. Mlada tekmovalka, ki trenira skupaj s Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman, je v svoji skupini priveslala do petega mesta, kar ji je prineslo napredovanje v polfinale. Po uspešnem dopoldanskem nastopu na 500 metrov sta popoldne v dvojcu še enkrat tekmovali Ponomarenko Janićeva in Ostermanova. V kvalifikacijah ženskih kajakaških dvojcev na 200 metrov sta še drugič v istem dnevu v skupini prvi prečkali ciljno linijo. Z zmago v skupini sta si tudi zagotovili neposredno uvrstitev v finale A na najkrajši razdalji.

V soboto bo na progo prvi izmed Slovencev zaveslal Vid Debeljak, ki bo nastopil v polfinalu in enem izmed final na 200 metrov, Jošt Zakrajšek bo tekmoval v finalu B na 1000 metrov, Rok Šmit v finalu B na 500 metrov, v finalu A na 500 metrov pa bosta veslali Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman. Popoldne bo Mia Medved tekmovala v polfinalu na 500 metrov.

 

Rezultati: http://results.imas-sport.com/imas/regatta.php?competition=wettkampf_202