Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman tretji na svetovnem pokalu v Poznanju

0
585

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta na prvi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Poznanju osvojili tretje mesto na 500-metrski razdalji ženskih kajakaških dvojcev. Jošt Zakrajšek je v finalu B na 1000 metrov priveslal do četrtega mesta, Rok Šmit je bil v finalu B na 500 metrov šesti, Vid Debeljak pa se je uvrstil na drugo mesto v finalu C. Mia Medved je v popoldanskem polfinalu na 500 metrov prišla do finala C.

Špela Ponomarenko Janić se je enkratno vrnila po enoletni odsotnosti in oktobrskem porodu. S tretjim mestom sta primorski kajakašici Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić tudi nadaljevali izvrsten niz uvrstitev na stopničke. Doslej sta na vseh tekmah, na katerih sta nastopili v dvojcu, osvojili kolajno. Skupaj sta prvič tekmovali v sezoni 2017 in se uvrstili na stopničke tako na tekmah svetovnega pokala kot evropskem in svetovnem prvenstvu. Lani nista tekmovali v K2, letos pa sta že na prvi tekmi znova prišli do kolajne.

“Upala sem, da se bo to nadaljevalo, saj se je lahko navaditi na to. Res sva trdo delali, veliko trenirali. Skozi celo nosečnost sem vzdrževala neko stopnjo pripravljenosti. Če ne toliko fizično zahtevno, pa tehnično veslanje, da sem se letos lažje vrnila in da sem se čim bolj lahko približala ostalim dekletom. Danes je bila težka tekma, ker so bili valovi. Tri boje pred ciljem sva se ustavili in se skoraj prevrnili, ampak na koncu je bilo dovolj, da sta naju prehiteli le posadki na najini levi strani,” je povedala Ponomarenko Janićeva, Ostermanova pa dodala: “Startali sva tako kot ponavadi. V srednjem tempu, potem pa je pomembno, kako stopnjuješ do cilja. Danes je bilo to dovolj za tretje mesto, tako da nadaljujeva s stopničkami. Naslednjič upava, da bo še kakšna višja.”Zmagali sta Belorusinji Volha Kudženka in Marina Litvinčuk, drugi pa sta bili Belgijki Hermien Peters in Lize Broekx.

V finalu B kajakašev na 1000 metrov je tekmoval Jošt Zakrajšek in bil četrti, skupno 13. “S svojim veslanjem sem še kar zadovoljen. Želja je bila zmagati v finalu B. Če zmagaš v tem finalu, si zelo blizu finalu A, tako pa se bo potrebno še malo potruditi.” V finalu A je slavil Portugalec Fernando Pimenta, pred Belorusom Alehom Jurenio in Čehom Josefom Dostalom. V nedeljo Zakrajška čaka še tekma na 5000 metrov.

V finalu B je veslal tudi bohinjski kajakaš Rok Šmit, ki se je na 500-metrski razdalji na koncu uvrstil na skupno 15. mesto. Po šestem mestu v finalu B je povedal: “Z današnjo tekmo sem kar zadovoljen. Prikazal sem to, kar sem sposoben v tem trenutku.”Tako kot na 1000 metrov je tudi na pol krajši razdalji zmagal Portugalec Fernando Pimenta, drugi je bil Nemec Tom Liebscher, tretji pa Južnoafričan Chrisjan Coetzee.

Dvakrat se je danes na progo podal Vid Debeljak. Zjutraj je veslal v polfinalu kajakašev na 200 metrov in v svoji skupini ciljno linijo prečkal kot osmi, kar je pomenilo, da se je uvrstil v finale C. V tem finalu je bil nato drugi in bo Poznanj zapustil s končnim 20. mestom na tej razdalji. “Zjutraj se mi polfinalna vožnja ni najbolj posrečila. Razlike so bile zelo majhne. V C finalu pa je bilo kar dobro. Pogoji sicer niso bili najbolj idealni in enaki za vse, ampak tako je,” je povedal Debeljak. Zlato kolajno na najkrajši razdalji je osvojil Britanec Liam Heath, drugi je bil Francoz Maxime Beaumont, tretji pa Litovec Arturas Seja.

Kot zadnja izmed slovenskih predstavnikov se je na progo podala še Mia Medved. Veslala je v polfinalu na 500 metrov in se z devetim časom svoje skupine uvrstila v nedeljski finale C: “Spet so nekoliko nagajali veter in valovi, tako da je bilo zaradi pogojev kar zahtevno. Sem pa na tej tekmi pridobila nove izkušnje.”

V nedeljo bomo videli še tri slovenske nastope. Najprej bo v finalu C na 500 metrov veslala Mia Medved, nato sledi še en finalni nastop dvojca Ponomarenko Janić – Osterman, in sicer na 200 metrov, za konec tekmovanja pa bo Jošt Zakrajšek tekmoval na 5000 metrov.

 

Rezultati: http://results.imas-sport.com/imas/regatta.php?competition=wettkampf_202