Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman z najhitrejšim časom kvalifikacij v finale na 200m

0
578

Primorski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta tudi drugi dan EP v sprintu na mirnih vodah v Poznanju opravili z odliko. V kvalifikacijah ženskih kajakaških dvojcev na 200 metrov sta namreč postavili najhitrejši čas in se neposredno uvrstili v nedeljski finale. Rok Šmit je v finalu B na 500 metrov zasedel peto mesto, skupno 14.

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta v Poznanj pripotovali kot eni izmed glavnih favoritinj za kolajne, kar sta potrdili tako v četrtkovih kvalifikacijah kajakaških dvojcev na 500 metrov, kot danes na 200 metrov. V svoji kvalifikacijski skupini sta namreč zmagali in se tako neposredno uvrstili v nedeljski finale, ob tem pa sta imeli tudi najhitrejši čas izmed vseh posadk na tej razdalji, ki so nastopile v kvalifikacijah.

“Danes ni bilo enostavno. Malo sva se premetavali levo in desno, ampak še vedno je bilo dovolj za zmago in direktno mesto v finalu,” je povedala Špela. Ostermanova je razložila, kaj se je dogajalo na progi: “Do zdaj še nikoli ni šlo super, ampak veva, da lahko odpeljeva dovolj dobro, da je dovolj za finale. Na startu sva se zabili v blok, pa potem nisem uspela ujeti ritma pa naju je treslo celo pot, ampak še vedno sva dovolj hitri, da prideva direktno v finale in zmagava v svoji kvalifikacijski skupini. Upam, da bova do vikenda vse naštudirali.”

Finale na 200 metrov je na sporedu v nedeljo, medtem ko ju 500-metrska preizkušnja časa v soboto. “Napadati od starta do cilja na polno in čim bolj pametno, tako da bo uvrstitev čim boljša,” pa načrt razkriva Ponomarenko Janićeva.

Dvakrat se je danes na tekmovališče podal Rok Šmit, ki je tekmoval na 500 metrov. V polfinalni skupini si je s petim mestom zagotovil nastop v finalu B, kjer je nato v cilju še enkrat priveslal do petega rezultata, skupno 14. mesta na tem evropskem prvenstvu. V finalu A je zmagal Madžar Balint Kopasz, pred Portugalcem Joaom Ribeirom in Čehom Jakubom Zavrelom. “Bilo je kar dobro, sploh v primerjavi s preteklimi tekmami, svetovnimi pokali. Pokazal sem napredek in korak v pravo smer. Je pa še veliko stvari za izboljšati in se pripraviti na septembrsko svetovno prvenstvo,” je povedal po zadnjem nastopu v Poznanju.

Vid Debeljak je veslal v kvalifikacijah na 200 metrov, kjer je bil v svoji skupini četrti. Pred njim so v cilj priveslali Italijan Manfredi Rizza, Rus Evgenij Lukancov in Francoz Maxime Beaumont. S četrtim časom si je zagotovil sobotni polfinalni nastop. A s prikazanim Debeljak ni bil zadovoljen: “Nastop ni bil najbolj posrečen. Tako na startu kot v finišu ni bilo tako kot bi si želel. V zadnjih štirinajstih dneh mi ne gre in ne gre. Občutki niso pravi. Ta nastop je pokazatelj tega.”

V polfinalu na 1000 metrov smo pesti stiskali za Jošta Zakrajška, ki je zasedel peto mesto in bo tako v soboto tekmoval v finalu B na tej razdalji. Finale A so si zagotovili Srb Bojan Zdelar, Šved Martin Nathell in Belorus Aleh Jurenia. “Dal sem vse od sebe, naredil sem kar sem lahko. Žal sem bil nekoliko prekratek za A finale, ampak mislim, da jutri lahko napadam čim višje mesto v B finalu,” je povedal Zakrajšek.

V soboto se bosta Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić potegovali za kolajno na 500-metrski razdalji, Vid Debeljak pa bo v polfinalu na 200 metrov lovil nastop v nedeljskem finalu A.

Rezultati: https://timetable.europecanoeevents.com/index.php?gmt=2&gmt2=-120