Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman peti na EP v Poznanju

0
505

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Poznanju v olimpijski disciplini K2 500 metrov priveslali do petega mesta. Jošt Zakrajšek je bil drugi v finalu B na 1000 metrov, Vid Debeljak pa se je na 200 metrov uvrstil v nedeljski finale B.

V izjemno močnem finalu ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov sta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman priveslali do petega mesta. Za zmagovalkama in novima evropskima prvakinjama Danuto Kozak in Doro Bodonyji z Madžarske sta zaostali za slabi dve sekundi in pol. Drugo mesto sta si priveslali Poljakinji Karolina Naja in Anna Pulawska, tretji pa sta bili branilki evropskega naslova in aktualni svetovni prvakinji v tej disciplini – Belorusinji Volha Kudženka in Marina Litvinčuk.

“Tekma je bila težka, še posebej, ker je pihal veter v prsa. Obe sva sprinterki, zato nama to manj ustreza kot kot je mirno ali z vetrom v hrbet. Pogoji so bili enaki za vse. Na koncu sva začeli malo pridobivati v primerjavi z Belorusinjama in Nemkama, ampak naju je pobralo v zadnjih petdesetih metrih, tako da jih do cilja nisva uspeli dohiteti. Tekma je bila dobra, hkrati pa smo dobili tudi odgovore na neka vprašanja, kaj je treba delati naprej in čemu se je potrebno posvetiti. Do olimpijskih iger je še dovolj časa, da to čim boljše naštudiramo,” je povedala Špela Ponomarenko Janić.

Konkurenca je bila skorajda popolna, saj so nastopile tudi tiste vrhunske tekmovalke, ki jih na letošnji tekmi svetovnega pokala v Szegedu ni bilo. Anja Osterman je povedala: “Tukaj manjkata le Novozelandki, tako da vse ostale ekipe so bile res top. Naredili sva kar sva lahko. To je bilo danes dovolj le za peto mesto. Vemo, na čem moramo delati in potrudili se bova, da bova to do OI čim boljše naštudirali. Glede na to, kako sva se v dvojcu počutili v zadnjih treh tednih, nisva ravno mogli pričakovati vrhunskih voženj, ampak sva se res potrudili čim boljše. Jutri naju čaka še 200 metrov.”

V finalu B na 1000 metrov je veslal kajakaš Jošt Zakrajšek in v cilj priveslal kot drugi. Hitrejši je bil le Danec Rene Holten Poulsen, nekdanji svetovni in evropski prvak na tej razdalji. Zakrajšek si je tako priboril končno enajsto mesto na tem evropskem prvenstvu.

V finalu A sta se po pričakovanjih za naslov prvaka udarila Madžar Balint Kopasz in Portugalec Fernando Pimenta, ki v zadnjih letih predstavljata trd oreh za tekmece. Tokrat je bil močnejši Mažar, ki je petkovemu naslovu evropskega prvaka na 500 metrov tako dodal še zlato kolajno na 1000 metrov. Pimenta je bil drugi, Belgijec Artur Peters pa tretji.

V dopoldanskem polfinalu kajakašev na 200 metrov je veslal Vid Debeljak in v cilj prišel kot peti. To pomeni, da bo v nedeljo veslal v finalu B na tej razdalji. V njegovi polfinalni skupini je zmagal Srb Strahinja Stefanović, s katerim Vid Debeljak tudi trenira.

V nedeljo bomo poleg Vida Debeljaka spremljali še Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman v finalu kajakaških dvojcev na 200 metrov ter Jošta Zakrajška, ki bo nastopil na 5000 metrov.

Rezultati: https://timetable.europecanoeevents.com/index.php?gmt=2&gmt2=-120