Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman evropski prvakinji na 200-metrski razdalji

0
577

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta nas tokrat navdušili s finalnim nastopom na evropskem prvenstvu v Poznanju. V finalu ženskih kajakaških dvojcev na 200 metrov sta ugnali vso konkurenco in se veselili naslova evropskih prvakinj.

Primorski sprinterki na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman nadaljujeta z odličnimi skupnimi nastopi na največjih mednarodnih tekmovanjih. Tokrat sta v finalu evropskega prvenstva v Poznanju stopili na najvišjo stopničko na 200-metrski razdalji ženskih kajakaških dvojcev in se veselili prve zlate kolajne z evropskih ali svetovnih prvenstev.

“Občutek je enkraten. Še posebej po včerajšnji ‘petstotki’ sva se uspeli skoncentrirati in zbrati ter odveslati dobro ‘dvestotko’. Starter je danes kar čakal, tako da sva se malo zabili v blok, naprej pa je bilo precej boljše kot v kvalifikacijah. Na koncu sva suvereno zmagali,” je povedala Špela Ponomarenko Janić.

Primorska naveza je bila nekaj manj kot pol sekunde hitrejša od vseh tekmic. “Ker sva se na startu zabili v blok, je bil pospešek na startu z zamudo. A po nekaj metrih sva že pridobili najino moč in hitrost, tako da sva drveli skozi progo. Slovensko himno je res nekaj posebnega slišati, še posebej pa da sva skupaj na stopničkah. Res sva zadovoljni. Sedaj pa se bova najboljše pripravili za OI,” pa je dodala Anja Osterman.

Srebrno medaljo sta si priveslali Poljakinji Dominika Putto in Katarzyna Kolodziejczyk, bron pa Madžarki Anna Lucz in Blanka Kiss.

Vid Debeljak je veslal v finalu B na 200 metrov in v cilj priveslal kot četrti, kar v končni razvrstitvi prinaša skupno 13. mesto na tej razdalji. “Morda je letelo nekoliko boljše kot v kvalifikacijah. Škoda včerajšnjega polfinalnega nastopa, finiša. Morda bi z nekoliko sreče in dobrim finišem prišel tudi v A finale. Prvi del sezone je zaključen, sedaj bom treniral naprej,” je povedal Vid Debeljak, ki bo v naslednjem mesecu in pol kot sparing partner pomagal srbskemu kolegu Strahinji Stefanoviću, ki se bo v Srbiji in v Bohinju pripravljal na olimpijske igre v Tokiu.

Naslov evropskega prvaka si je priveslal Madžar Sandor Totka, drugi je bil Britanec Liam Heath, tretji pa Šved Petter Menning.

Ob koncu prvenstva smo spremljali še nastop Jošta Zakrajška na 5000 metrov, kjer je osvojil enajsto mesto. Zmagal je Madžar Balint Noe, pred Belorusom Alehom Jurenio in Portugalcem Fernandom Pimento. Po tekmi je Zakrajšek povedal: “Lahko sem zelo zadovoljen s startom in večjim delom prvega kroga. Nato so mi žal pošle moči, tako da sem se le še boril po najboljših močeh. Glede na pokazano sem zadovoljen.”

Ob koncu junija bo Poznanj gostil še evropsko prvenstvo v sprintu za mladince in mlajše člane, člane pa septembra čaka svetovno prvenstvo v Koebenhavnu.

Rezultati: https://timetable.europecanoeevents.com/index.php?gmt=2&gmt2=-120