Špela Ponomarenko Janić je na 500m osvojila šesto mesto.

0
242

V ospredju sobotnih slovenskih nastopov je bila Špela Ponomarenko Janić, ki je nastopila v finalu A na 500 metrov. V izjemno močni konkurenci je priveslala do šestega mesta, s tem pa tudi do kvote za nastop na olimpijskih igrah.; na 200 metrov se je uvrstila v finale B. Jošt Zakrajšek je bil na 1000 metrov osmi v finalu B, Apollonio in Blažević pa sta bila na isti razdalji osma v finalu C.

Špeli Ponomarenko Janić je uspel veliki met. V finalu kajakašic na 500 metrov je nastopila zelo dobro in ciljno linijo prečkala kot šesta, kar je pomenilo, da si je priveslala tako želeno kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

»Zadovoljna sem s šestim mestom in osvojitvijo olimpijske kvote. Glede na to, da sem pred manj kot letom dni rodila, si niti v sanjah nisem mislila, da bo to že možno,« je uvodoma dejala primorska kajakašica, ki se je z možem in trenerjem Stjepanom sina razveselila lani septembra. Čeprav je ob prihodu v cilj roko dvignila visoko v zrak, pa je vseeno ostala kritična, a hkrati presrečna: »Veslanje je zmeraj lahko boljše, saj so vedno prisotne napake. Tokrat je bila blizu tudi medalja. A sem vseeno super zadovoljna. Letošnji cilj je bila osvojitev kvote, kar sem izpolnila. Oba s Stjepanom sva zadovoljna, da mi je uspelo že letos in da se bom lahko v miru pripravljala na naslednje leto. Tudi Adam bo že večji, pa bo vse lažje.«

Do še ene kolajne s svetovnih prvenstev, nazadnje jo je osvojila leta 2013, pred premorom zaradi nosečnosti, ji je zmanjkalo nekaj več kot pol sekunde. Zmagala je Novozelandka Lisa Carrington, ki se je na to prvenstvo skupaj z reprezentančnimi kolegi pripravljala na Bledu in v Bohinju, druga je bila Madžarka Anna Karasz, tretja pa Kitajka Yu Zhou.

Popoldne je Ponomarenko Janićevo čakal še polfinalni nastop na 200 metrov. »Po današnjem rezultatu mi bo na 200 metrov lažje, čeprav mi je včeraj postalo kar slabo, ko sem videla polfinalno skupino. Mislila sem, da če je bila kvalifikacijska skupina tako zahtevna, polfinalna ne bo, ampak ne vem, kako so to sestavili. Dala bom vse od sebe in upam na še na en finale,« je pred startom dejala Špela. Žal so se bojazni uresničile, saj je v cilj polfinalne skupine priveslala kot četrta. Zmagovalka skupine je bila aktualna svetovna prvakinja na 500 metrov Lisa Carrington, druga je bila Kazahstanka Inna Klinova, tretja pa Portugalka Teresa Portela. Četrti čas ji je prinesel nedeljski nastop v finalu B.

Kot prvi se je sicer na progo v Idroscalu podal Jošt Zakrajšek, ki je tekmoval v finalu B na 1000 metrov. Če bi v tej skupini zmagal, bi še imel majhne teoretične možnosti za osvojitev olimpijske kvote. V kajaku enosedu namreč tekmujejo tudi tekmovalci, ki prav tako nastopajo v kajakaških dvojcih in četvercih in si lahko kvoto priborijo tudi v enem izmed ekipnih čolnov, tako da gre osvojena kvota v posamičnem kajaku nazaj v boben in jo prejme naslednje najbolje postavljeni kajakaš. Žal se Zakrajšku tokratni napad na vrh B finala ni izšel po željah. Zasedel je osmo mesto, skupno pa 17.

»Nisem še pripravljen na tri dobre teke. Kot kaže sem imel letos premalo dobrih tekem, da bi si povsem zaupal in veslal kot znam. S starta sem šel malce prehitro, potem pa se je poznalo, da nisem imel več tiste svežine na mestu, kjer jaz ponavadi potegnem. Tekmece sem samo še lovil in poskušal narediti čim manjšo razliko. Na tem svetovnem prvenstvu možnosti za olimpijske igre ni več, ampak od zadnjih tekem do zdaj sem našel novo pot in videl, da če bom vztrajal na tej poti, se lahko znova pridružim najboljšim.«

Zmagal je Danec Rene Holten Poulsen, drugi je bil Čeh Josef Dostal, tretji pa Portugalec Fernando Pimenta.

Zakrajšek bo zadnji dan prvenstva veslal še na 5000 metrov. »Če gledam kvalifikacije in polfinale ter preteklih 14 dni treningov, lahko rečem, da si na startu lahko zaupam in veslam kot sem si zamislil. Moči imam še dovolj, le glava bo morala biti na pravem mestu. Če mi to uspe, bi moralo biti dobro,« je pred zadnjim startom prvenstva dejal Trzinec.

Na 1000 metrov sta nastopila tudi Alan Apollonio in Simon Blažević, ki sta veslala v finalu C. Tako kot Zakrajšek sta tudi varovanca Fredija Apollonia ciljno linijo prečkala kot osma. Skupno sta dosegla 26. mesto. Svetovna prvaka sta postala Nemca Max Rendschmidt in Marcus Gross, srebro je pripadlo Avstralcema Kennyju Wallacu in Lachlanu Tameu, bron pa Srboma Marku Tomičeviću in Milenku Zoriću.

V nedeljo sledijo še finalne tekme na 200 metrov, Alan Apollonio in Simon Blažević bosta veslala na 500 metrov, Jošt Zakrajšek pa na 5000 metrov.