Špela Ponomarenko Janić je na 500m v finalu B zasedla 4. mesto, skupno pa 12.

0
574

Špela Ponomarenko Janić je na olimpijskih igrah v Londonu na 500-metrski razdalji zasedla končno 12. mesto, potem ko je v finalu B zasedla četrto mesto. V petek ob 11.12 po slovenskem času jo čaka še nastop v kvalifikacijah na 200 metrov.

Sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić po polfinalnem nastopu na 500-metrski razdalji ni bila najbolj zadovoljna, saj je upala na uvrstitev v finale A ter s tem boj za kolajne in možnost izboljšanja olimpijske uvrstitve izpred štirih let, ko je bila v Pekingu na tej razdalji šesta. V četrtkovem finalu B je s časom 1:53.718 ciljno linijo preveslala kot četrta, kar ji je v skupni razvrstitvi prineslo 12. mesto.

»Z uvrstitvijo v finale B gotovo ne morem biti zadovoljna. Moji cilji so bili veliko višji. V polfinalu sem prehitro začela, pa me je potem to stalo na koncu, imela sem povsem trde roke. Pa še včeraj na treningu se zaradi tega nisem dobro počutila. Zato sem danes malo bolj rezervirano startala, mogoče še malce preveč, saj na koncu nisem mogla ujeti vodilnih. Toda bala sem se, da bi se ob odločnejšem startu ponovila zgodba s 500 metrov in da bi jutri čutila posledice na 200 metrov. Toda finale B je pač tak, nikoli ne greš vanj z mislijo na kolajno, ampak da boš deveti, deseti, enajsti …,« je za STA povedala tretjeuvrščena z letošnjega EP v Zagrebu.

V finalu A je slavila Madžarka Danuta Kozak, za katero je to že druga zlata kolajna na teh olimpijskih igrah, druga pa je bila branilka naslova iz Pekinga Inna Osipenko-Radomska iz Ukrajine. Tretje mesto je nekoliko presenetljivo osvojila Južnoafričanka Bridgitte Hartley. V finalu B je bila najboljša Nemka Katrin Wagner – Augustin, ki je v Pekingu na tej razdalji osvojila bronasto kolajno. S časom 1:52.402 bi Nemka v finalu A zasedla drugo mesto.

»Madžarka je bila konstantna celo sezono, zdelo se mi je, da bo med prvimi tremi ali pa tudi prva, Ukrajinka je vedno dobra na največjih tekmah, edino presenečenje je Južnoafričanka. Zanjo ne bi nikoli rekla, da bo med dobitnicami kolajn, toda danes je veslala res dobro, očitno je bil njen dan. Zdaj se bom najprej malo spočila, potem pa šla na trening, naredila nekaj krajših pospeševanj, da se čim bolje pripravim za jutri. V kvalifikacijah bom verjetno spet malo bolj rezervirano veslala, saj gremo vse v polfinale in je tudi majhna časovna razlika do polfinala. Potem pa v polfinalu na vse ali nič brez taktiziranja. Upam, da bo jutri moj dan in da mi bo šlo bolje kot te zadnje dni,« je še za STA povedala Špela Ponomarenko Janić in dodala: »V London sem prišla z željo po finalu v obeh disciplinah. Ostala mi je še ena možnost. Imela sem dve, ene nisem najbolje izkoristila, upam, da bo v drugo le šlo po mojih željah.«

V petek Ponomarenko- Janićevo čakajo še kvalifikacije na 200 metrov (ob 11.12 po slovenskem času), isti dan bo na sporedu tudi polfinale (ob 12.30). Finale bo sledil v soboto ob 11.14.

 

Rezultati K1ž 500m:

Finale A:

  1. Danuta Kozak MAD 1:51.456
  2. Inna Osipenko – Radomska UKR 1: 52.685
  3. Bridgitte Hartley JAR 1:52.923

Finale B:

  1. Katrin Wagner – Augustin NEM 1:52.402
  2. Anieta Konieczna POL 1:53.356
  3. Teresa Portela POR 1:53.597
  4. Špela Ponomarenko Janić 1:53.718

 

Vir: STA