Špela Ponomarenko Janić osma v Duisburgu.

0
462

V Duisburgu se je zaključila prva tekma svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v letošnji sezoni. Na tekmi, kjer so nastopali trije slovenski tekmovalci, je najboljši slovenski rezultat dosegla Špela Ponomarenko Janić. Na 500-metrski razdalji je veslala v finalu A in zasedla osmo mesto.

Špela Ponomarenko Janić je uspešno krenila v olimpijsko sezono 2016. Na prvi večji mednarodni tekmi, ki je pokazala stanje trenutne pripravljenosti v primerjavi s konkurenco, je najprej priveslala do finala B na 200 metrov, kjer je bila na koncu tretja, v skupni razvrstitvi pa 12., še boljši nastop pa ji je uspel na 500-metrski razdalji.

V sobotnih kvalifikacijah in polfinalu je zasedla drugi mesti, kar je pomenilo napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja. Zadnji dan svetovnega pokala jo je tako čakal boj za uvrstitev med prvim in devetim mestom. V družbi nosilk kolajn z olimpijskih iger ter svetovnih in evropskih prvenstev je v cilj priveslala kot osma. Zmagala je Madžarka Danuta Kozak, pred Novozelandko Liso Carrington in Azerbajdžanko Inno Osipenko – Radomsko. Drugo- in tretjeuvrščena tekmovalka s 500-metrske razdalje sta sobotno preizkušnjo na 200 metrov končali na prvem in drugem mestu.

»Bolj sem bila zadovoljna z uvrstitvijo v finale kot z današnjim nastopom. Včeraj je bilo precej boljše. Pozna se, da nismo še toliko delali na tekmovalnih hitrostih in mogoče je bilo teh šest tekem v treh dneh preveč. Ampak smo na dobri poti in imam dobro osnovo iz katere bom gradila naprej. Danes sem imela podoben plan kot včeraj, da startam malo počasneje. Ker sem se že na ogrevanju počutila utrujeno, sem tako začela, potem sem postopoma malo dvigovala, ampak so bile druge boljše in pri močnem vetru v hrbet se to, da ti ne gre, pozna še bolj kot, če bi bil veter v prsi ali v brezvetrju. Zadovoljna sem z uvrstitvijo. Veliko reprezentanc je imelo tu še svoje izbirne tekme, v prejšnjih dneh so bile tu evropske olimpijske kvalifikacije, jaz doma nisem imela nekih posebno zahtevnih kontrol, na katere bi se morala pripraviti, da bi morala biti že zelo hitra. Osnova je dobra. Do olimpijskih iger sta ostala še dva meseca in pol, to je še dovolj časa za napredek in hitrejše veslanje,« je po nastopu dejala Špela Ponomarenko Janić.

Po uspešnem začetku sezone v Duisburgu bo Špela Ponomarenko Janić iz Nemčije odpotovala na Češko, kjer jo že prihodnji konec tedna čaka druga tekma svetovnega pokala. Po nastopu v Račicah pa se bo posvetila pripravam na avgustovske olimpijske igre, v okviru katerih bo odpotovala tudi v Španijo, kjer se bo pripravljala z najboljšo sprinterko na mirnih vodah zadnjih let Novozelandko Liso Carrington. Zaradi priprav na vrhunec sezone bo tudi izpustila tretjo tekmo svetovnega pokala na Portugalskem in evropsko prvenstvo v Moskvi.