Špela Ponomarenko Janić tretja v finalu B na 200m, popoldne še do finala A na 500m.

0
318

V Duisburgu ta konec tedna poteka prva tekma za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah. Najboljši slovenski dosežek prvega dne končnih odločitev je pripadel kajakašici Špeli Ponomarenko Janić, ki je bila v finalu B na 200 metrov tretja. Tudi Jošt Zakrajšek je veslal v finalu B, in sicer na 1000 metrov, kjer je v cilj priveslal kot deveti. Tilen Vidovič je v popoldanskem delu programa tekmoval na 200 metrov in obstal v kvalifikacijah. Špela Ponomarenko Janić je v polfinalni skupini na 500 metrov zasedla drugo mesto in se uvrstila v nedeljski finale A na 500 metrov.

Drugi dan tekme svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah, sicer pa že peti dan sprinterskih preizkušenj v Duisburgu, je slovenske barve zastopala trojica sprinterjev na mirnih vodah. Olimpijka Špela Ponomarenko Janić je dosegla najboljši slovenski rezultat dneva, po tem ko je v finalu B na 200 metrov v cilj priveslala kot tretja in v skupni razvrstitvi zasedla 12. mesto. V finalu B sta se pred njo zvrstili Belorusinja Marina Litvinčuk in Kubanka Yusmari Megana Rodriguez, v finalu A pa so do kolajn priveslale Novozelandka Lisa Carrington, Azerbajdžanka Inna Osipenko – Radomska in Poljakinja Marta Walczykiewicz.

»Danes je bil start boljši, se pa vidi, da mi še manjka malo mehkobe, s katero bi lahko šla še hitreje. Malo sem še trda in nisem še pripravljena na te prave hitrosti na 200 metrov. Konkurenca je bila izjemno močna. Mislim, da je bilo boljše kot včeraj, mi pa manjka še eksplozivnosti in hitrosti, na katerih še nisem toliko delala,« je po finalnem nastopu na 200 metrov povedala Špela Ponomarenko Janić.

Popoldne je Ponomarenko Janićevo čakal še nastop na 500-metrski razdalji. V kvalifikacijah je osvojila drugo mesto, pred njo je bila le Lisa Carrington, tako da je brez težav napredovala v polfinale. Tudi v polfinalu je bila druga, kar je pomenilo, da se je uvrstila v nedeljski finale A na tej razdalji. Po koncu tekme je bila zadovoljna, pošalila pa se je, da so ji k uspehu očitno pripomogle tudi nogavice za srečo. Da bo popoldne za primorsko kajakašico uspešno, je kazalo že takoj po nastopu na 200 metrov, ko je Špeli na dlan priletela pikapolonica.

»Zelo sem vesela uvrstitve v A finale. Srečne nogavice še pomagajo, imajo že nekaj lukenj, pa sem jih hranila za olimpijske igre, ampak danes sem jih morala preizkusiti, ali še delujejo. Tekmo sem začela malo bolj počasi, ker sem bila utrujena, tako da sem hranila malo moči za konec. Vedela sem, da Španka starta hitro, ampak se s tem nisem obremenjevala. Veslala sem svojo tekmo, kar je bilo na koncu dovolj za drugo mesto in A finale. Ni bilo lahko, na koncu sem bila že utrujena. Danes je bil naporen dan, saj sem imela tri tekme, od tega dve na 500 metrov, ki je najtežja disciplina, kar jih imamo. Zdaj se grem odpočiti, jutri odpeljati še eno čim boljšo vožnjo in upam, da bo tudi rezultat dober. Če ne bo, ne bo konec sveta. Vesela sem, da sem se uvrstila v finale. Če bom pokazala enako ali malo boljšo vožnjo kot danes, bom zadovoljna tudi s tem,« je zaključila Špela.

V finalu B na 1000 metrov je veslal kajakaš Jošt Zakrajšek. Zasedel je skupno 18. mesto, saj je v cilj priveslal kot deveti kajakaš svoje finalne skupine. Prvi mesti v finalu B sta pripadli Špancema Javierju Cabaninu Barturenu in Marcusu Walzu, tretji pa je bil Avstralec Daniel Booker. V finalu A je bil najboljši Danec Rene Holten Poulsen, drugi je bil Belgijec Artuur Peters, tretji pa Nemec Max Hoff.

»Lahko rečem, da sem postrelil že vse naboje in sem danes streljal s praznimi. Opravil sem tekmo, kakor se je dalo. Kaj naj rečem, sem zadovoljen. Zdaj je treba napolniti baterije, v Račicah pa napadati tista mesta, ki si jih želim osvajati in verjamem, da si lahko dokažem, kam sodim. Ciljam na finale,« je povedal Zakrajšek.

Popoldne se je v kvalifikacijah na 200 metrov za napredovanje potegoval Tilen Vidovič. V precej močni skupini je bil šesti in za eno mesto zgrešil nastop v polfinalu, tako da je s svojimi nastopi v Nemčiji že zaključil.

»Počutil sem se dobro, tudi vreme je bilo danes lepo. Vesel sem, da sem lahko startal na tako veliki tekmi. Bil sem v zahtevni kvalifikacijski skupini, kjer je zmagal Maxim Beaumont, lani drugi na svetovnem prvenstvu, poleg njega pa so bila še druga velika imena. Na žalost se mi ni uspelo uvrstiti v polfinale. Malo sem razočaran, ampak čas je bil kar dober, tako da sem s tem lahko zadovoljen. Začeli smo s svetovnimi pokali, ki so realen pokazatelj, kje sem. Kot vidim, sem v primerjavi s svetovno elito še počasen. Manjka mi sekunda in pol, da bi prišel v finale A. Do moje glavne tekme, evropskega prvenstva za mlajše člane, je še veliko časa, približno dva meseca. Do takrat bom dvigoval formo. Moji cilji so, da bi tam veslal čim boljše,« pa je po nastopu povedal Vidovič.

V nedeljo bomo tako videli le en slovenski nastop. Špela Ponomarenko Janić bo dopoldne tekmovala na 500-metrski razdalji in se v finalu A potegovala za uvrstitev med prvim in devetim mestom.