Špela Ponomarenko Janić in Jošt Zakrajšek v Duisburgu priveslala do finala B.

0
226

Po svetovnem prvenstvu v parakajakaštvu in dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacijah se je danes v Nemčiji začela še prva tekma svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah. Nastopila sta Jošt Zakrajšek, ki je veslal na 1000 metrov, in Špela Ponomarenko Janić, ki se je pomerila na najkrajši, 200-metrski razdalji. Oba sta si priveslala nastopa v sobotnem finalu B.

Špela Ponomarenko Janić se je v Duisburgu uvrstila v finale B kajakašic na 200 metrov, ki jo čaka jutri. Že v jutranjih kvalifikacijah je veslala v močni skupini, na čelu z olimpijsko prvakinjo Liso Carrington. Novozelandka je v cilj priveslala kot prva, takoj za njo pa Špela Ponomarenko Janić. To je pomenilo zanesljivo napredovanje v polfinale. Tudi tu jo je čakalo nekaj močnih tekmic. Primorka je v cilj priveslala kot tretja in se uvrstila v finale B. Pred njo sta bili nosilka štirih olimpijskih kolajn Inna Osipenko Radomska, ki je do leta 2014 veslala za Ukrajino, nato pa začela tekmovati za Azerbajdžan, in Poljakinja Marta Walczykiewicz, dobitnica številnih kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev.

»S prvo tekmo sem kar zadovoljna. Na žalost sem imela tako zjutraj kot zdaj nekaj težav pri startu. Starter je čakal nekoliko dlje kot po navadi, tako da sem vsakič malo zamudila. Če pogledam vse skupaj, pa se mi zdi kar dobro. Včeraj sem gledala lanske rezultate in Poljakinja, ki je lani zmagala, me je takrat prehitela za dve sekundi, letos pa je bil zaostanek več kot pol manjši. Mislim, da je to dober začetek in dobra osnova za naprej. Jutri me čaka B finale, ki ga bom poskušala opraviti čim boljše. Upam, da bom popravila tudi start in pokazala še malce boljšo vožnjo kot danes,« je po nastopu dejala Ponomarenko Janićeva.

Še tretji dan zapored se je na start podal Jošt Zakrajšek, ki je znova tekmoval na 1000 metrov. V kvalifikacijah je zasedel peto mesto in napredoval v polfinale. Tudi v polfinalu je ciljno linijo prečkal kot peti in se po času uvrstil v finale B. V njegovi polfinalni skupini je bil najhitrejši Danec Rene Holten Poulsen, drugi je bil Nemec Lukas Reuschenbach, tretji Avstralec Daniel Bowker, četrti pa Norvežan Ullvang.

Svoj polfinalni nastop je Zakrajšek ocenil tako: »Z veslanjem sem zadovoljen. Veslal sem boljše kot sem pričakoval po včerajšnjem dnevu. Vseeno pa skozi celo progo ni bilo svežine in hitrosti, da bi se lahko boril za prvo ali drugo mesto, ki sta vodila v finale. Pred naslednjim svetovnim pokalom sem optimističen, saj se bom do takrat že spočil.«

V soboto bo izmed Slovencev kot prvi veslal Jošt Zakrajšek, in sicer v finalu B na 1000 metrov, sledil bo nastop Špele Ponomarenko Janić v finalu B na 200 metrov. To za našo kajakašico ne bo edini nastop dneva, saj popoldne sledijo še kvalifikacije in polfinale kajakašic na 500 metrov, tekmoval pa bo tudi Tilen Vidovič na 200 metrov.