Jutri se v Duisburgu začenja še prva tekma svetovnega pokala.

0
283

Dejan Fabčič je nastopil v finalu parakajakaškega svetovnega prvenstva v Duisburgu in zasedel odlično peto mesto. V finalu A na 1000 metrov dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacij pa je Jošt Zakrajšek lovil vozovnico za Rio de Janeiro, a žal ostal praznih rok. V finalu je zasedel deveto mesto, nastop v Braziliji pa sta si priveslala le prva dva kajakaša finala.

Primorski parakajakaš Dejan Fabčič je pokazal, da iz sezone v sezono napreduje. Na prizorišču, kjer je leta 2013 prvič nastopil na svetovnem prvenstvu v parakajakaštvu, je namreč priveslal do petega mesta, kar je njegova najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Lani v Milanu je bil sedmi.

Zmagal je avstralski vojni veteran Curtis McGrath, pred šestkratnim svetovnim prvakom Markusom Mendyjem Swobodo iz Avstrije in še enim vojnim veteranom, Britancem Nicholasom Beightonom.

Po nastopu je bil Fabčič zelo zadovoljen: »Zadovoljen sem. Če bi me pred prvenstvom, kdo vprašal, kateri bi rad bil, bi mu odgovoril, da bi bil zelo zadovoljen z uvrstitvijo okoli petega mesta. Nastop ni bil slab, je pa bil včeraj za odtenek boljši.«

Tekmovalci so sicer morali startati dvakrat, saj je Italijan v prvo startal prehitro. Medtem ko je bil Dejanov start v prvo odličen, pa mu v drugo ni uspelo tega ponoviti: »Prvi start mi je uspel boljše. Finale je zmeraj tekma zase, skoraj nikoli se ti ne poklopi čisto vse. Na splošno je bilo veslanje dobro. Pozna se dobro delo preko zime, zagotovo pa je pomagalo tudi to, da sem že pred prvenstvom vedel, da sem se uvrstil na olimpijske igre in sem lahko bolj sproščeno nastopil.«

Danes je zelo pomemben nastop čakal tudi Jošta Zakrajška. Trzinec je veslal v finalu A na 1000 metrov dodatnih evropskih kvalifikacij za uvrstitev na olimpijske igre v Riu de Janeiru. V finalu ga je čakala skupina zelo močnih tekmecev iz držav, ki imajo izjemno bogato tradicijo uspehov v sprintu na mirnih vodah. Najhitreje je do cilja priveslal Madžar Bence Dombvari, drugi pa je bil Rus Roman Anoškin. To sta tudi tekmovalca, ki sta si zagotovila mesto na avgustovskih olimpijskih igrah.

Jošt Zakrajšek je zasedel deveto mesto. »Počutje je bilo dobro, start je bil dober, ni pa bilo svežine, ki bi morala biti, da bi lahko držal stik z najboljšimi. Pozna se, da sta dva dneva preveč zame. Za napredek bo treba stopiti v stik s “sparing” partnerji. Ti fantje se vsak dan merijo med sabo, letos sem to poskusil, a mi ni uspevalo. Ko sem prišel v cilj, je bila prva stvar, ki mi je prišla na misel to, da en dan lahko zdržim, drugi dan pa nisem več vajen takšnega napora,« je uvodoma povedal slovenski kajakaš.

Kako močna konkurenca je bila na startu evropskih olimpijskih kvalifikacij, povedo tudi doseženi časi na 1000-metrski razdalji. »Če pogledamo, je na redkokaterem svetovnem pokalu čas okoli treh minut in pol oziroma pod tem. Že v polfinalu so bili časi okoli tega. V teh dveh dneh in treh nastopih sem pravzaprav funkcioniral na svojih 110-odstotkih. Nekaj rezerve bi lahko bilo v nekoliko drugačnem pristopu,« je še dodal Zakrajšek.

Jutri se v Duisburgu začenja še prva tekma svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah, ki se bo zaključila v nedeljo. Poleg Jošta Zakrajška in Tilna Vidoviča, ki sta nastopila že na evropskih olimpijskih kvalifikacijah, bo na tekmi svetovnega pokala veslala še Špela Ponomarenko Janić.